Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cum sa emiteti un comunicat de presa

Andreea Popescu
Domeniu : Fabricarea de instrumente si dispozitive pentru ma...
Meserie : Specialist in relatii publice
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

10 „Reguli de aur”

trimitere_comunicat_presaComunicatul de presa este un instrument esential care face parte din lansarea unui produs, serviciu, a unei marci sau a unui eveniment nou. Acest document este transmis presei locale, nationale, specializate sau generale. Ziaristii care il primesc decid sa publice sau nu informatia si sa vorbeasca in mod pozitiv sau negativ despre aceasta, trebuie prin urmare ca forma, continutul si transmiterea comunicatului dumneavoastra sa fie realizate intr-o maniera ingrijita.

1. Daca transmiteti comunicatul de presa presei straine, transmiteti-l in limba respectiva dar si in limba dumneavoastra pentru ca traducerea sa fie perfecta, in cazul in care aceasta il traduce ulterior in limba de origine. De asemenea, nu uitati sa traduceti legendele pentru elementele vizuale.

2. Daca noutatea la care va referiti nu trebuie comunicata decat dupa un anumit interval de timp, nu uitati sa mentionati acest lucru in comunicatul de presa (embargo - se plaseaza in partea de sus a comunicatului, pe fiecare pagina!).

3. Din momentul transmiterii, sunteti responsabil pentru continutul documentului dumneavoastra, prin urmare verificati-va bine sursele.

4. Adaugati o scurta descriere, un rezumat al comunicatului in cazul in care ziaristul nu doreste sa publice intreg documentul. Astfel, ii facilitati activitatea pentru ca ii va fi mult mai usor sa publice acea scurta descriere.

5. Transmiteti mai multe documente, mizati pe redundanta, dar comunicati si ca puteti oferi alte informatii la cerere!

6. Solicitati un calendar de publicare/plan editorial ziarelor si revistelor pentru a sti in ce moment ar fi mai bine sa transmiteti comunicatul, in functie, de exemplu, de subiectele dosarelor de presa.

7. Intrebati ziaristii in ce mod prefera sa primeasca un comunicat de presa (e-mail sau fax).

8. In cazul e-mail-urilor, este bine sa personalizati cel putin campul destinatarului, in cazul in care nu trimiteti si un scurt mesaj (eventual rezumatul si formulele fatice), in corpul e-mailului. Daca timpul nu va permite sa faceti acest lucru, treceti-va pe dvs. ca destinatar si treceti reprezentantii mass-media in BCC (pentru ca este nepoliticos sa faceti altfel).

9. Evitati oferirea de exclusivitati in mod constant unor publicatii. Incercati sa oferiti pe rand exclusivitati, pentru a nu discrimina si ofensa pe nimeni.

10. Nu uitati sa treceti date complete si actualizate de contact ale PR-ului/Biroului de comunicare.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Stefania M.

Raspunde #1 | Stefania M. | 25-06-2009

Ca de obicei, un articol foarte bun de la Andreea! Tine-o tot asa!


Ana-Maria

Raspunde #2 | Ana-Maria | 25-06-2009

Foarte util! Multumiri autorului!


raluca

Raspunde #3 | raluca | 25-06-2009

Foarte bun articolul! Acopera tot ce trebuie sa stii atunci cand trimiti un comunicat de presa. Bravo! Tineti-o tot asa!


Iuliana

Raspunde #4 | Iuliana | 25-06-2009

Mai sunt jurnalisti care prefera sa primeasca pe fax comunicatul de presa? Am serioase dubii in acest sens, tocmai din aceasta cauza n-as considera "regula" 7 tocmai o regula de aur. Din punctul meu de vedere e perimata. Articolul pune accent pe emitereacomunicatului de presa in mediul offline. Cred ca ar fi interesant sa vedem si care sunt cele mai importante aspecte atunci cand emiti un comunicat in mediul online. Numai bine, Iuliana

Andreea Popescu

Raspunde #4-1 | Andreea Popescu | 26-06-2009

pana sa lucrez, credeam la fel ca tine, ca nu mai exista si jurnalisti care sa prefere aceasta varianta, dar explicatia e ca vor sa fie siguri ca declaratiile institutionale de importanta majora sunt validate de conducere.Carra

Raspunde #5 | Carra | 26-06-2009

buna Andreea, articol interesant, sper sa am ocazia sa utilizez sfaturile! ce sunt formulare fatice? multumesc anticipat pentru raspuns, Carra

Andreea Popescu

Raspunde #5-1 | Andreea Popescu | 26-06-2009

Formulele fatice sunt cele care nu au o valoare informativa propriu-zisa, sunt menite doar sa sustina comunicarea. De exemplu, saluturile sau intrebari standard, gen ("ce mai faci"?), chiar daca nu te intereseaza raspunsul si daca receptorul nu iti este apopiat va raspunde cu babalul "bine". De multe ori, este bine sa abordezi reprezentantii presei si asa. E ceva care iar, tine de politete. Daca stii ca respectivul are examene/proiecte importante/probleme in familie, etc. , poti sa introduci in corpul emailului niste intrebari despre subiectele acestea. Astfel, relatia nu va fi una de prietenie propriu-zisa, nici interesata, ci ceva intre, dar care faciliteaza comunicarea cu presa. evident, e bine sa te feresti de intrebari indiscrete sau sa faci asta daca nu ai o relatie bine consolidata cu jurnalistul. In orice caz, eu prefer sa scriu in comunicat acea scurta descriere si sa am si semnatura de mail in el. Trimit comunicatul atasat si, cand e cazul, mai "intreb" cate ceva ziaristii cu care am relatii apropiate despre cum le merge.Carra

Raspunde #6 | Carra | 26-06-2009

pardon : era vorba despre "formulele fatice"! evident ca intrebarea mea corecta este "ce sunt formulele fatice?" multumesc... Carra


Andreea A

Raspunde #7 | Andreea A | 20-08-2009

De ajutor articolul atat pentru cei care lucreaza in domeniu cat si pentru cei interesati de el. Cum e cand ai o informatzie de transmis dar nu e de interes major? Cum o faci sa devina atragatoare pentru jurnalisti? Imi poti raspunde printr-un exemplu? Mersi anticipat!

Mallecourt Lionel

Raspunde #7-1 | Mallecourt Lionel | 21-08-2009

Buna Andreea...poate ca o sa gasesti raspuns aici ( http://www.informatiiprofesionale.ro/comunicare/comunicatul-de-presa/ ). Daca nu, sunt sigur ca Autori "Andreea Popescu" o sa te explica asta mai in detalii. :)Andreea Popescu

Raspunde #8 | Andreea Popescu | 21-08-2009

Buna, Andreea, Depinde de informatie. Parerea mea este ca nu orice poate deveni "o stire", indiferent cat de bun PR ai fi si de cum ai putea sa o aduci din condei. Un exemplu ar fi legat de castigarea locului trei la un concurs de importanta majora sau intr-un top pentru firme. In loc sa plasezi pui ca titlu al comunicatului "Compania X a luat locul 3 la ..." as scrie "Compaia X - pe podiumul ...". Acest titlu va atrage atentia. Apoi, in lead, as mentiona locul obtinut. Important este si sa ai testimoniale, mai ales din partea persoanelor importante, de preferat din afara companiei/institutiei tale. Mai conteaza si sa nu minti. Sa atragi atentia, dar sa nu ajungi sa dai mesaje care induc in eroare sau sunt vagi. Pentru asta, trebuie sa cunosti "logica jurnalistica": sa stii ca de importanta majora pentru ei sunt: urgenta, impactul social, interesul uman, proeminenta (de exemplu, daca la evenimentul tau vin persoane notorii, de preferat cu o imagine publica favorabila totusi :)), interesul uman, etc.


Comunicatul de presa « Informatii Profesiona

Raspunde #9 | Comunicatul de presa « Informatii Profesiona | 29-10-2009

[...] Acestea vor asigura o redactare de succes a comunicatelor de presa si preluari din plin ale lor. [...]


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate