Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cum raspundem in situatii de conflict

Catalin Cretu
Domeniu : Alte activitati referitoare la sanatatea umana
Meserie : Psiholog
Localitate : Iasi / Iasi
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Tipuri de raspuns in cazuri conflictuale


Conflictul variaza in intensitate, varietate si poate fi perceput ca o diferenta minora, o neintelegere, disputa, campanie, litigiu, lupta sau razboi (Keye, 2009).

Pentru raspunsul la conflict, unii autori se limiteaza la analiza strategiilor de tip fuga si atac, considerate raspunsuri psihologice personale, fara valoare pozitiva sau negativa (www.foundationcoalition.org). Exista si o trihonomie: persoanele care se retrag, cele care inainteaza si cele care lupta, respectiv nonconfruntare, orientarea spre conflict si orientarea spre control (Stoica-Constantin Ana, 2004).

Alti autori (Cornelius, Faire, 1996) nuanteaza cele doua alternative clasice si propun raspunsuri de tipul compromisului, colaborarii, competitiei, evitarii si acomodarii. Fiecare dintre aceste moduri poate fi caracterizat prin doua masuri: asertivitate si cooperare.

In sfarsit, exista cercetatori (Blake, Mouton, 1964) care folosesc o tipologie in cinci componente: neutralitate / retragere, coexistenta pasnica / depasirea calma a conflictului, compromisul / targuiala, rezolvarea problemei, presiunea / lupta de tipul victorie – infrangere.

Unul dintre cele mai folosite instrumente pentru determinarea tipului de raspuns in conflict este TKI, Thomas-Kilmann Conflict Mode Instrument (Thomas, Kilmann, 1974). Evaluarea dureaza mai putin de 15 minute si extrage scoruri pentru conflict in zona evitarii, competitiei, compromisului, acomodarii si colaborarii.

Tipul de raspuns competitiv in conflict presupune asertivitate ridicata si cooperare scazuta (Casper Deborah, Card, 2010). Un astfel de raspuns este adecvat atunci cand este nevoie de actiuni rapide, de decizii nepopulare, cand aspectele vitale trebuie rezolvate sau atunci cand o persoana isi protejeaza propriile interese. Abilitatile specifice acestui tip de raspuns sunt: argumentarea sau dezbaterea, folosirea pozitiei de influenta, exprimarea sentimentelor si a opiniilor, pastrarea pozitiilor cucerite, exprimarea clara a pozitiei fata de subiectul abordat (Casper Deborah, Card, 2010).

Tipul de raspuns de evitare implica o asertivitate scazuta, precum si o cooperare scazuta. Se considera ca persoanele evita conflictele din cauza fricii de a se angaja intr-un conflict sau pentru ca nu au incredere in abilitatile proprii de manageriere a conflictelor. Dar exista si momente cand evitarea reprezinta raspunsul adecvat la conflict, cum ar fi conflictele asupra unor aspecte minore sau pentru a reduce tensiunile, pentru a castiga timp sau cand persoana care evita conflictul se afla intr-o pozitie inferioara din punctul de vedere al puterii. Printre abilitatile specifice evitarii se numara: abilitatea de retragere, abilitatea de a da la o parte problemele, abilitatea de a lasa problemele nerezolvate, simtul timpului (www.foundationcoalition.org).

Tipul de raspuns de acomodare implica asertivitate scazuta si cooperare ridicata. Printre momentele in care acomodarea este indicata se numara demonstrarea faptului ca persoana este rezonabila, dezvoltarea performantei, crearea unei atitudini pozitive sau pastrarea pacii. Existe persoane care folosesc acomodarea la conflict atunci cand problema adresata sau rezultatul ei nu sunt considerate importante (Critcher, Dunning, Armor, 2010). Abilitatile de acomodare includ uitarea propriilor dorinte, cedarea, suprimarea egoismului, urmarea ordinelor.

Tipul de raspuns prin compromis implica asertivitate si cooperare moderate. Exista autori (Critcher, Dunning, Armor, 2010) ce considera compromisul  ca fiind activitatea prin care 'dai mai mult de cat aveai de gand', altii (Stoica-Constantin Ana, 2004) care il sintetizeaza cu 'mai las eu de la mine, mai dai si tu ceva', in timp ce altii il considera o modalitate prin care ambele parti implicate in conflict au de castigat. Compromisul este considerat adecvat cand sunt implicate aspecte de importanta moderata, cand fortele sunt egale sau cand exista nevoie accentuata de a ajunge la un rezultat. Tipul de raspuns prin compromis poate fi util si atunci cand exista presiune de timp. Abilitatile de a ajunge la un compromis includ negocierea, evaluarea valorii, gasirea unui teren de mijloc, actiuni concesive.

Tipul de raspuns prin colaborare sau cooperare implica atat asertivitate ridicata, cat si cooperare ridicata. Colaborarea a fost descrisa ca „punerea unei idei deasupra altei idei deasupra altei idei deasupra altei idei... pentru a gasi cea mai buna solutie pentru conflict” (Critcher, Dunning, Armor, 2010). Cea mai buna solutie este descrisa ca o solutie creativa care nu a fost generata de un singur participant la conflict. Tinand cont de rezolvarea prin colaborare, unii autori (Prutianu, 2000) arata ca aceasta este cea mai buna cale de rezolvare a unui conflict. Cu toate acestea, colaborarea implica mult timp si energie investita. De aceea colaborarea este bine sa fie folosita atunci cand conflictul implica timp si energie. Alte situatii in care colaborarea este potrivita sunt conflictele foarte importante pentru persoanele implicate in gasirea unei solutii creative, cand problemele sunt prea importante pentru a se ajunge la un compromis, cand e nevoie de un consimtamant, cand se urmareste imbunatatirea relatiei sau in procesul invatarii. Abilitatile tipice colaborarii sunt ascultarea activa, confruntarile lipsite de amenintari, identificarea punctelor de interes, analiza inputului participantilor la conflict.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Madalina

Raspunde #1 | Madalina | 26-04-2013

Desi ultima categorie de raspuns este cea recomandata in solutionarea conflictului, eu consider ca daca am stii sa ne adaptam aceste raspunsuri in functie de conjunctura atunci oricare dintre ele se potriveste unei situatii date. Din cate am observat (poate gresesc) oamenenii tind sa aiba acelasi mod de raspuns in toate conflictele acest lucru depinzand de personalitatea (temperamentul) lor si nu neaparat de natura conflictului. Felicitari pentru articol!


Oana L.

Raspunde #2 | Oana L. | 26-04-2013

Un conflict poate insemna si progres si viziuni noi. Dar de cele mai multe ori genereaza dezbinare, stres, haos, pierderea eficientei pentru ca cei implicati nu se focuseaza spre solutionare ci mai degraba spre impunerea punctului de vedere. Cred ca se aplica atat in relatiile dintre colegi la locul de munca cat si intr-o relatie de cuplu. Cu cat protagonistii sunt orientati spre rezolvarea problemei si nu spre a demonstra ca opinia lor e cea mai buna cred ca orice conflict poate avea o finalitate pozitiva.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate