Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Copilul asculta si invata

Suciu Corina
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Redactor
Localitate : Oradea / Bihor
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Etape ale procesului de invatare

In timpul primilor ani de scoala, copilul va avea capacitatea de a asculta si de a-si dezvolta capacitatile. El va utiliza din ce in ce mai mult aceasta aptitudine pentru a invata. Vocabularul folosit nu se mai limiteaza la nume de actiuni, de obiecte si la caracteristicile lor. Copilul va putea sa exploreze puterea unor cuvinte precum: de ce, cand, si cum, sa descopere legaturile dintre lucruri si sa cunoasca explicatii din ce in ce mai complexe.

In sala de clasa, atentia la instructiunile adresate intregului grup este mai importanta ca niciodata. Copilul are mare nevoie sa urmeze etapele necesare reusitei in activitatea de invatare. In clasa, cei mici trebuie sa fie capabili sa recunoasca un mesaj important, in ciuda zgomotului de fundal. Chiar daca se fac eforturi pentru a reduce zgomotul ambiental in sala de clasa, copilul va trebui sa-si dezvolte un nivel de atentie suficient pentru a surprinde toate explicatiile profesorului.

Un proces de ascultare eficient este foarte important in timpul scolii si nu numai. La scoala ii se va cere copilului sa memoreze instructiuni care ii permit sa treaca la actiune cateva minute mai tarziu. Pentru a va pregati copilul, puteti sa exersati impreuna, incepand prin a-i spune fiecare etapa a pregatirii felului sau de mancare preferat. Invitati-l sa spuna ceea ce va face, in timp ce-l ajutati sa realizeze fiecare etapa. El va intelege si va memora mai bine daca actiunea este dublata de  cuvinte care, la inceput, vor fi ascultate/intelese apoi el insusi le va pronunta. Copilul care stie bine limbajul si-l intelege, va invata mai usor sa citeasca si sa scrie.

O ascultare eficienta permite o mai buna intelegere. Daca el stie sa recunoasca continutul unui mesaj important, el va pastra ideile cheie din tot ceea ce invata. Mai mult, daca a retinut ceea ce trebuia sa inteleaga, ii va fi mai usor sa anticipeze continuarea mesajului. Daca acest mesaj este nou pentru el, ceea ce el a retinut ii va fi de ajutor pentru a intelege aceasta noutate. O ascultare eficienta ii permite sa faca legatura intre ceea ce trebuie sa inteleaga si ceea ce stie deja. 

De asemenea imaginile sunt foarte importante in procesul de invatare. Un copil care va invata cu ajutorul imaginilor va retine mult mai bine ceea ce a invatat. Capacitatea auditiva este si ea esentiala pentru invatare. Trebuie sa va incurajati copilul sa recunoasca si sa evite poluarea sonora, care i-ar putea afecta auzul si atentia. Poate chiar el va va semnala o sursa de zogmot de care ar trebui sa va protejati. 

Iata cateva activitati pe care le puteti face acasa pentru a-i dezvolta copilului o ascultare eficienta la scoala:

- plecand de la un DVD cu emisiunea sau filmul preferat, incercati sa identificati si sa repetati replicile unuia dintre personaje;
- ascultati rime inregistrate, apo repetati-i cuvintele si comentati-le;
- invitati-va copilul sa recunoasca sunete importante, in prezenta altor sunete (de exemplu atunci cand faceti o activitate cu el, indreptati-i atentia catre cantecul pasarilor care se aud la fereastra deschisa).

Nimeni nu se naste invatat si trebuie sa ne ajutam copiii sa isi dezvolte capacitatile de invatare. Sa ii indrumam, sa ii ajutam si sa le cream un mediu propice pentru a putea invata.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Olga Popescu

Raspunde #1 | Olga Popescu | 10-02-2012

Se stie ca memoria vizuala este cea mai buna metoda de invatare pentru copii, in special la prescolari si la scoala primara. Ei invata chiar si poezii/ povesti, cu ajutorul imaginilor care transmit exact ceea ce transmite mesajul care trebuie asimilat. Sunt perfect de acord ca sunt necesare contributia si ajutorul parintilor pentru a-i dezvolta aceasta capacitate de ascultare si invatare, chiar si cu activitati obisnuite si familiare (gen filme, gatit..etc). Mi-a placut articolul.


Gabor Elena

Raspunde #2 | Gabor Elena | 13-02-2012

Sunt indicate atat desenele animate educative cat si filmele pentru copiii. Totusi parintii trebuie sa faca diferenta dintre imitare si invatare la copiii cu varste destul de mici.


Evelyna

Raspunde #3 | Evelyna | 14-02-2012

Ascultam ieri un grup de mamici corporatiste, in parc, schimband experiente despre multiplele programe de dezvoltare/educatie bilingve la care si-au inscris progeniturile de 3-4 ani, mi s-a rupt sufletul. Copilasii aia nu mai au copilarie, sau ma rog, au una strict planificata dupa o agenda facuta de mami, in scopul de a deveni 'cel mai'... Trist... :(...Sau numai mie mi se pare asa?

Elena

Raspunde #3-1 | Elena | 14-02-2012

Da :(..o generatie de copii tristi si programati, ulterior de adulti insingurati. Pentru ce sa-i fac asta copilului meu?! N-are o viata intreaga sa invete si sa se integreze, la ce sa-l supun de la 3 ani la asemenea prostii, cand singurul lui scop la varsta aia e sa se joace si sa descopere.Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate