Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Copii si violenta la TV

Ionel Anda
Domeniu : Activitati de studiere a pietei si de sondare a op...
Meserie : Sociolog
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Impactul violentei din programele TV asupra copiilor


copii-si-violenta-la-tvTeleviziunea din ziua de astazi este mai violenta si mai explicita decat televiziunea de acum 20 sau 30 de ani. In orice moment, un copil poate deschide televizorul si sa asiste la scene de violenta sau limbaj si scene explicite care sunt mai mult decat sugestive. Aceste spectacole pot fi urmarite pe cablu, televiziunea obisnuita, stiri si desene animate. Televiziunea publica este unul dintre locurile mai sigure unde un copil poate deschide televizorul si sa vada emisiuni educative.

Asadar ce s-a intamplat cu televiziunea? Pentru a concura cu numarul programelor prin cablu si costurile din ce in ce mai reduse pentru abonamentul prin cablu si cu filmele inchiriate, programele de televiziune au trebuit sa foloseasca mai mult din ceea ce intuia ca adultii vor sa vada: violenta, nuditate si scene de sex. Programele indica varsta pentru audienta, iar abonamentele prin cablu au servicii de blocare a programelor.

Dar este suficient pentru a ne proteja copiii?
- De exemplu, cercetatorii considera ca televiziunea contribuie la delicventa copilului american din ziua de azi. Copiii din SUA privesc la televizor in medie 3-5 ore pe zi. Poate avea o influenta puternica asupra copiilor in modelarea comportamentului si dezvoltarea lor. Exista si programe educationale care ii ajuta la invatat, dar spectacolele cu audienta ridicata pe care le urmaresc pe cablu sau la televiziunea obisnuita pot avea o influenta negativa.

- Studiile au aratat ca prea multa televiziune pot determina copiii sa devina imuni sau indiferenti la ororile violentei. Dupa ce vad personaje ucise sau ranite, copiii ar putea sa nu mai fie capabili sa faca diferenta intre violenta crimei din viata reala versus violenta trucata de pe ecran. De asemenea, copiii pot interpreta violenta ca o cale de a rezolva problemele, imitand ceea ce au vazut in spectacole. Copiii de pe terenul de joaca sunt usor de facut sa creada ca sunt eroul lor favorit care se lupta cu personajele negative. Prea des copiii sunt raniti sau ii ranesc pe ceilalti nerealizand consecintele severe in viata reala a ceea ce vad la televizor.

- Copiii care se pot identifica cu un anumit caracter in postura de victima, deseori se simt furiosi ca cineva asemenea lor a fost ranit. Vizionarea in exces a violentelor de la TV ii poate determina pe copii sa fie si mai agresivi. Impactul violentei televizate poate sa nu iasa la suprafata pana cand copiii ajung la adolescenta sau chiar mai tarziu. In plus, studiile au aratat ca indiferent de rasa, religie si dezvoltare economica, toti copiii sunt afectati de acest tip de violenta.

- Canalele de stiri pot fi mai daunatoare pentru copii decat alte spectacole de televiziune. Cand copiii sunt capabili sa realizeze ca stirile sunt despre oameni si evenimente reale, violenta poate fi si mai inspaimantatoare. Stirile din ziua de astazi pot fi accesate aproape de oriunde. Devine greu sa scapi un eveniment important cu echipele de stiri care il scot la iveala atat de profund incat ii determina pe adulti sa se ascunda. Efectul asupra copiilor poate fi uimitor.

- Cum ii putem ajuta pe copii sa trieze stirile si violenta? Un lucru cert este sa limitam timpul in care privesc televizorul. Sa-i lasam sa fie preocupati de alte activitati cum ar fi cititul, joaca si iesitul afara. Sa-i ajutam sa gaseasca un hobby si sa vedem in ce evenimente ale comunitatii pot fi implicati. Cand privesc la televizor, asigura-te ca stii ce privesc si daca ceva nu ti se pare potrivit, nu-i lasa sa priveasca sau priveste impreuna cu ei si fii sigura ca iti faci timp sa raspunzi intrebarilor lor si sa le explici ceea ce probabil i-a suparat.

- Cand copilul tau priveste ceva violent si l-a deranjat in mod evident, este important sa-l ajuti sa treaca prin asta. Asigura-te ca a realizat ca ceva real inseamna ceva permanent, in timp ce ceea ce li se intampla actorilor dintr-un spectacol nu este. Comunicarea cu copilul tau este cheia pentru rezolvarea temerilor si preocuparilor lor. 

Nu putem controla tot ceea ce copiii nostri vad sau la ceea ce sunt expusi. Daca incepem inca de acasa si muncim alaturi de copiii nostri sa inteleaga televiziunea, este un prim pas in ajutarea lor. Preocuparea pentru copiii nostri, indiferent de varsta este vitala pentru dezvoltarea si maturitatea lor. Copiii mai mici au nevoie de tot atata indrumare ca si cei mai mari un pic, doar ca te concentrezi pe altceva. Dragostea si cunoasterea ii pot conduce departe pe copiii nostri. Televiziunea obisnuia sa ne deschida mintile si inca poate face asta cand este vizionata cu responsabilitate si intelepciune. Nu elimina cu totul televiziunea, ci doar violenta si sexul. Priveste televizorul si priveste-ti copiii. Impreuna veti deschide toate portile posibile.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Angela

Raspunde #1 | Angela | 19-05-2010

Calculator,Televizor................iluzii, isi pot crea o lume falsa,ff periculos .....


Angela

Raspunde #2 | Angela | 19-05-2010

mai intai sa priceapa parintii dar.................multumesc mult, sa ai o zi cat se poate de buna


gabriela

Raspunde #3 | gabriela | 19-05-2010

e adevarat, copilul e foarte influen?at de ceea ce vede, deaceea trebuie proteja?i. Ce am observat la adolescen?ii mei e ca adora regulile si restrictile, apreciaza ordinea si disciplina, si asta pentru ca la acesta varsta sunt aparatori a drept??ii. Trebuie doar sa le atribui sarcini clare si sa le observi abilitatile practice pentru a le da posibilitatea si ai indruma sa si le dezvolte in timpul liber in locul vizionarii la televizor a tot felul de programe care ii distrug ca persoane si nu-i ajuta foarte mult. e doar parerea mea si o sustin


Zoltan

Raspunde #4 | Zoltan | 19-05-2010

Íntradevár, este foarte multá violentá la TV,dar chiar si fárá violentá, TV -ul este un lucru care ne distorsioneazá atentia, intentiile, obiceiurile. De aceea, tot mai multi dintre cunoscutii mei, nu mai folosesc TV-ul, sau numai constient, cu program strict, nu numai ín cazul copiilor, ci chiar si al lor (al párintilor).


Cristi

Raspunde #5 | Cristi | 19-05-2010

Intr-adevar, televizorul este foarte periculos pentru toata lumea insa pentru copii in special. Vad crime, scene de sex, molestari, etc. In ziua de azi au ajuns sa-si injunghie parintii pentru ca nu-i lasa la discoteca. Eroii lor sunt Naruto si Sasuke nu Tom si Jerry. Totul depinde de parinti, ce-i lasa sa vada si cum le explica. O zi buna in continuare.


Olga Popescu

Raspunde #6 | Olga Popescu | 19-05-2010

ce sa zic de minunatele stiri de la orele 17.00 (in miezul zilei, as putea spune), nu mai mentionez postul ca nu are sens, in care vedem crime, accidente, violuri..molestari...etc...e o ora la care de obicei copii sunt acasa....ciudate reglementarile legate de emisiunile TV..


adriana

Raspunde #7 | adriana | 19-05-2010

Am citit cceva ;efectele tv.asupra psihicului uman;interadevar este dezastuos.si da, chiar si programele pentru copii promoveaza violenta.e foarte trist si imi pare rau de acesti copii.


marian

Raspunde #8 | marian | 19-05-2010

Da, acesta este marketing-ul aplicat tv-lor din Romania pentru a obtine un nr major de telespectatori....."DIN PACATE" !


alex

Raspunde #9 | alex | 19-05-2010

si in plus, desenele pt copii sunt dezastruoase..monstrii...roboti malefici, diavoli..toti se bat, toti se omoara, se tortureaza, vor sa distruga lumea...etc..pe ce lume traim?unde sunt desenele cu Tom si Jery, Donald, Popey...etc...


iuliana

Raspunde #10 | iuliana | 19-05-2010

am fost educatoare..si am vazut cu surprindere in pauze cum copilasii de 4-5 ani de la grupa mare se jucau de-a.." bataia"...si aveau fetisoarele asa schimonosite pt ca intrasera in joc cu tot sufletul...am inteles pe urma ca erau roboti care trebuia sa se distruga unul pe altul..imi povesteau ei foarte fascinati..deci...no comment..


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate