Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Constructia unui titlu bun

Buhaev Amalia
Domeniu : Alte activitati de editare
Meserie : Redactor
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Lungimea si compozitia unui titlu

5259116958170.jpgUn articol bun trebuie sa fie sustinut intotdeauna de un titlu bun, care sa rezume textul si sa starneasca curiozitatea cititorului. Drept urmare, titlul trebuie fixat dupa ce textul a fost redactat si revizuit. Revizuirea este cea mai buna cale prin care autorul poate sa stabileasca tonul pe care il va folosi in constructia titlului.

Un alt aspect esential de care trebuie sa se tina cont in titrare se refera la potrivirea acelor cuvinte care sa starneasca curiozitate cititorului. De aceea trebuie evitate cuvintele lungi, cuvintele abstracte, polisemnatice sau cele care nu pot fi intelese de toata lumea. Atat in titlul, cat si in text, autorul trebuie sa adopte un limbaj cat mai simplu si comun.


Deci titlul trebuie sa aiba o formulare simpla, sa contina cuvinte concrete si sa fie concis (limita maxima admisa ar fi de sapte cuvinte). Sunt de evitat abrevierile cu exceptia acelora unanim cunoscute, precum ONU, UE, UNESCO, NATO etc., cuvintele abstracte, cuvintele de specialitate, rare, regionale si deci, mai putin cunoscute.

Cu cat exprimarea mesajului in titlu este mai directa, cu atat impactul lui este mai mare. De aceea se recomanda formularea lui cat mai simpla, renuntand la aglomerarea substantivelor si adjectivelor, la apozitii, la propozitii incidente. Daca exista o propozitie cheie sau cateva cuvinte cheie in text, de ele are nevoie titlul pentru a fi unul sugestiv si concis. Cat despre constructia sintactica a titlului, cea mai directa cale ar trebui sa respecte sutructura subiect – predicat (la diateza activa) – complement.

In functie de tipul textului, titlul poate contine cuvinte cheie (acolo unde este transmisa o informatie cu valoare de stire), parerea dominanta a autorului (in cazul unui reportaj) sau un citat (in cazul unui interviu).

Titlul poate fi adaptat cu usurinta fiecarui gen de scriitura, insa esential ramane ca el sa transmita ceva puternic si sa nu treaca neobservat. Specialistii sustin ca un titlu ideal ar trebui sa fie o combinatie intre titlul incitativ (cel care starneste curiozitatea) si titlul informativ. Titlul rezultat trebuie, in mod obligatoriu, sa fie aplicabil unui singur text, prin introducerea unui detaliu semnificativ evenimentului sau informatiei care se vor a fi transmise.

Sursa biografica: Cristian Florin Popescu, Manual de jurnalism

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Elena

Raspunde #1 | Elena | 21-02-2013

Interesant, multumesc Dna. Buhaev! E greu sa fii intotdeauna inspirat. Si mai nasol este ca nu exista vreo formula magica pentru a alege un titlu bun, ci doar niste repere.

Liviu P.

Raspunde #1-1 | Liviu P. | 21-02-2013

Asa este :)...parerea ma este ca una dintre cele mai importante calitati ale unui titlu este aceea de a informa, de a-ti spune pe scurt despre ce este vorba.Patricia Turcu

Raspunde #2 | Patricia Turcu | 21-02-2013

Studiile arata ca intai scanam informatia: ne uitam dupa poze, titluri, intertitluri, explicatii foto si abia apoi decidem sa continuam lectura. E clar, degeaba avem un articol genial daca il omoram cu un titlu prost. :)


Alina Pop

Raspunde #3 | Alina Pop | 21-02-2013

De acord cu tine Amalia...sa nu folosim in titlu cuvinte mai putin cunoscute. Neologismele, cuvintele rare, cuvintele abstracte, notiunile...au sanse mari ss nu fie intelese de catre cititori.


Marin Silviu

Raspunde #4 | Marin Silviu | 04-07-2014

Bună ziua! Eu, unul, îmi aleg titlurile și subtitlurile *doar* după ce-mi revizuiesc materialul, bineînțeles, iar cât despre sapouri,... la fel. :) Și țin la ideea de a le menține *la obiect*; nu-mi stă în fire stilul bombastic. :-) Mulțumesc pentru atenție!


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate