Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Consolidarea coeziunii in cadrul unei companii

Mallecourt Lionel
Domeniu : Activitati de consultanta in domeniul relatiilor p...
Meserie : Director societate comerciala
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Inovatie in comunicarea interna


cropped_business_team_work_jpgDupa stagiile comando menite sa consolideze coeziunea angajatilor din cadrul companiilor, cu timpul au aparut metode noi care sunt mai putin extreme. In prezent, activitatile propuse sunt tot mai diverse, de la cele mai clasice la cele mai neasteptate. 

Primul obiectiv al acestor stagii este acelasi ca si pentru cursurile de supravietuire: formarea unei echipe unite. Prin fixarea acestui obiectiv se urmareste, printre altele, o exprimare mai facila a problemelor care pot aparea in cadrul companiei. 

Presupun ca aveti in minte imagini ale stagiilor comando sau de supravietuire organizate de marile companii, cu angajati pasind pe carbuni incinsi sau facand bungee jumping, scotand strigate de razboi. Se urmarea prin asta consolidarea spiritului de echipa. In situatii de dificultate si in situatii ce presupuneau mult efort, ajutorul reciproc se dovedea a fi indispensabil. 

De asemenea, pentru atingerea acestui obiectiv, se mai practica navigarea la bordul unei barci cu panze, escaladarea unui munte, rafting-ul pe rau, etc ... Astfel se punea in practica spiritul de echipa. De exemplu, pe o barca, daca nu toata lumea are mainile pe vasle, barca nu avanseaza. 

Unii specialisti contesta acest tip de activitati pe motiv ca acestea ar putea fi chiar contraproductive daca pe teren se reproduce aceeasi atmosfera ca la locul de munca: sef prea dominant, sentimente de inferioritate ale unor angajati, concurenta prea puternica, conflicte latente spre exemplu. In situatii extreme, tensiunile pot fi exacerbate in loc sa fie diminuate.

Din acest motiv, in prezent, anumite companii specializate in „team building” au aprofundat acest domeniu si propun altceva: activitati mai neobisnuite. De exemplu cursuri de gatit, cursuri de karting, cinema, etc... in general activitati mai distractive. Acest tip de activitati permite angajatilor sa se pozitioneze in afara locului de munca, intr-un cadru total diferit si, mai ales, sa faca lucruri care nu au nimic de-a face cu lumea afacerilor. Distrandu-se, acestia isi cunosc si dezvolta capacitatile creative. Pe scurt, tot ce este necesar pentru ca mai apoi sa faca o munca mai calitativa si in echipa. 

Aceste stagii sau seminarii sunt completate de obicei de sesiuni mai pedagogice, conduse de antrenori care-i invata pe stagiari cum sa devina lideri, cum sa fie buni manageri, cum sa solutioneze conflictele mai usor, etc. Antrenorii pot de asemenea observa comportamentul angajatilor intr-o situatie extrema in scopul de a-l corecta daca acest lucru este necesar. La o anumita perioada de timp dupa stagiu este organizata o sesiune de debriefing pentru a face bilantul si a vedea daca acesta a avut efectul scontat. 

Recent, a aparut un nou tip de formare profesionala, orientata mai mult spre bunastarea angajatilor in cadrul companiei. Este vorba de scenarii sau piese scurte create in cadrul companiilor care pun in scena angajati victime ale hartuirii morale si sexuale si conflicte interne. 

Aceste piese sunt jucate de actori profesionisti. Astfel se pot puncta problemele cu care angajatii s-ar putea confrunta in cadrul companiei. De asemenea, se pun in scena intamplari care au avut loc iar angajatii pot interveni intre doua scene pentru a-si spune parerea cu privire la reactia pe care ar fi avut-o intr-o anumita circumstanta. 

Acest lucru le permite, de exemplu, sa inteleaga ceea ce este hartuirea, de a o identifica si de a o infrunta. De asemenea, ofera sfaturi cu privire la cum sa reactioneze in caz de hartuire. In plus, eventualele victime pot vorbi despre ceea ce traiesc zi de zi. 

Se pare ca firmele se orienteaza spre seminarii mai ludice sau mai pedagogice. Nu mai este nevoie ca angajatii sa-si demonstreze puterea si taria de caracter. Acestia trebuie sa fie ei insisi. Companiile cheltuie uneori sume astronomice pentru a organiza astfel de stagii. Din pacate, angajatii le vad mai degraba ca pe o recreere, ca pe o iesire gratis si nu par sa se implice pe deplin. Efectul scontat nu pare sa apara de fiecare data. De asemenea, unii angajatii pot vedea aceste stagii ca traumatizate sau perturbante deoarece este nevoie sa se dezvaluie pe deplin, ei preferand sa-si separe viata privata de cea profesionala, ceea ce in opinia mea nu este chiar o greseala.

Deci, antreprenori, ganditi-va bine inainte de a organiza astfel de stagii pentru consolidarea coeziunii de grup! Nu luati o hotarare fara a fi cantarit argumente pro si contra. Alte informatii pentru o mai buna comunicare cu angajatii gasiti aici.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Oana Constantinescu

Raspunde #1 | Oana Constantinescu | 15-09-2009

Foarte interesant! Aceasta strategie, soft- sa-i spunem, mi se pare mult mai productiva , nu intareste spiritul de concurenta (ca in cazul sporturilor extreme). Oare nu se poate aplica si in cazul claselor de copii de liceu? Ati auzit de existenta unor astfel de aplicatii? M-ar interesa! Poate daca noi ca parinti ne-am preocupa de calitatea relatiilor de la scoala, am avea numai de castigat (si noi si copiii). Cu stima, Oana Constantinescu

Mallecourt Lionel

Raspunde #1-1 | Mallecourt Lionel | 15-09-2009

Ba da, coeziuna poate sa fie si trebuie sa fie consolidata si la scoala cu copiii. Cu cat mai devreme dezvolta acest spirit cu atat mai bine o sa fie pentru viitor. Sunt o multitudine de jocuri si sporturi colective care permit aceasta dezvoltare. Numai sa existe vointa din partea scolii sau ministerului de invatamant.Educu

Raspunde #2 | Educu | 15-09-2009

Salut! Nu vorbim acum despre ce trebuie facut in scoli sau ce trebuie sa faca ministerul invatamantului.(Apropos:ministri sunt extrem de suparati pe cei care au pradat masina de transport valori. Au inceput sa fure mai mult ca ei). Aici vorbim de ce trebuie sa facem noi. N-am fost obisnuiti sa avem "team building"-uri, n-am fost obisnuiti sa comunicam, n-am fost obisnuiti sa ne spunem deschis parerile in board de teama repercursiunilor, am fost obisnuiti sa avem secrete, sa venim in intampinarea secretelor, sa folosim in interes personal aceste secrete in dauna celorlalti, iar acum, cand totul se face la vedere, cand managementul este participativ, cand "dictatorii" se autoelimina nu stim cum sa procedam. Mentorii, modelele la care am aspirat sunt depasiti. Le vedem slabiciunile, le gasim impotenta in relatiile interumane din cadrul echipelor in care traiesc. Intradevar, practicarea unui sport de echipa in tinerete te face un "team player" bun. Insa, din pacate, inca avem inradacinata ideea ca un sportiv bun este un scolar prost, iar mai tarziu un om cu o cultura indoielnica si aproape inexistenta. Antrenorii promoveaza interesele parintilor, profesorii sunt interesati de meditatii(80% dintre ei) iar cei care au de suferit sunt beneficiarii locurilor in echipe, care nu stiu ce au de facut in anumite situatii, nu au mentori, nu au unitati de masura, n-au balanta si foarte greu se adapteaza unor situatii.

Mallecourt Lionel

Raspunde #2-1 | Mallecourt Lionel | 15-09-2009

Buna analiza....si care sunt solutiile pe care putem sa le preconizam ? :)Jojolebo

Raspunde #3 | Jojolebo | 15-09-2009

Bun articol !!! Simplul contact psihic nu este suficient pentru realizarea coeziunii. Este nevoie de instaurarea unei legaturi psihice durabile, atunci cand interesul membrilor grupului duce la aparitia premiselor unei simpatii reciproce, unei colegialita?i, atasament sentimental etc.


AlinPop

Raspunde #4 | AlinPop | 15-09-2009

De acord cu tine Jojo :) !!! Coeziunea este o proprietate esentiala a grupurilor sociale, manifestandu-se prin solidaritatea intre membrii grupului, prin cooperarea in vederea realizarii de activitati conforme normelor de grup, prin diminuarea deosebirilor interindividuale mergand pana la adoptarea unor conduite puternic standardizate. Coeziunea este cu atat mai puternica cu cat exista posibilitati de comunicare intre membri, un consens asupra intereselor si opiniilor si cu cat grupul reuseste in ceea ce antreprinde.


Alexandra

Raspunde #5 | Alexandra | 15-09-2009

Team- building-urile reprezinta pentru manageri o sursa eficienta de a exploata resursa umana . Majoritatea acestora se bazeaza pe comunicarea interpersonala si dezvoltare propriei identitati .Numitorul comun pentru aceste intalniri cred au la baza inchegarea grupului profesional in vederea realizarii unei echipe performante si competitive. Rezultatul acestor stagii poate fi unul pozitiv si creeaza in mediul profesional o armonie necesara pentru a da randament . Acesta ar fi doar o viziune pozitiva .Realitatea este cel mai bine descrisa in acest articol. Sunt de parere ca acest gen de intalniri creeaza stabilitate, respect si ofera sentimentul sigurantei si al preocuparii firmei pentru angajatorul sau. Sustin cu tarie ca are o importanta mult mai mare decat o pledoarie sustinuta de manager , pledoarie ce nustreste sentimente de proecupare si inters fata de bunul sau angajator !Oare e mult cinism la mijloc sau ne place sa credem ca suntem vesnic nemultumiti?Antreprenorii ar trebui sa raspunda!


Daniela

Raspunde #6 | Daniela | 16-09-2009

Comunicarea eficienta si consolidarea relatiilor intre angajati se dovedesc a fi necesare pentru completarea criteriilor ce asigura profitabilitatea firmei. Cei care decid genul de activitate potrivit, trebuie sa cunoasca grupul caruia i se adreseaza din foarte multe puncte de vedere, pentru a aplica cea mai eficienta activitate de grup. Ar trebui ca aceste actiuni sa scoata la iveala si acele calitati ce nu se pun in valoare la slujba, sa dinamizeze pozitiv tot grupul , sa sublinieze acele relatii necesare in firma prin angajarea persoanelor in actiune in relationare inversa ( adica seful sa execute sarcini date de angajati, sa respecte aceleasi reguli - ca orice alt membru al colectivului ) E necesar sa se tina cont si de caracterul si temperamentul persoanelor participante , pentru a evita situatii ce conflict sau stari de tensiune in timpul sau dupa actiune. Dupa cateva asemenea actiuni, in colctivul respectiv se va constata recunoasterea calitatilor fiecaruia, iar ulterior se structureaza o atitudine pozitiva , constructiva, care solicita fiecare individ in functie de calitati si capacitati.


necunoscut

Raspunde #7 | necunoscut | 16-09-2009

Activitatile de team building au suferit un upgrade ideologic , daca poate fi numit asa, in masura in care si managementul organizatiilor a suferit la randul sau modificari in ultimele decenii. Modificarile in abordarile de team building sunt oarecum prefigurate de modificarile in conceptele legate de comunicare. Daca anii 70 anuntau trecerea la modelele organiciste in comunicare de la cele mecaniciste, managementul organizatiilor a inceput sa inlocuiasca goana dupa resurse cu ideea de administrare eficienta a resurselor. Facand o paralela cu activitatile de team building se pot crea similitudini: activitatile de tip comando ar corespunde ca un echivalent cu perioada goanei dupa resurse si competitie acerbe. Variantele ludice, soft, decontractante sunt de preferat decat variantele pur competitionale. In general activitatile de team building conceptual vorbind trebuie sa fie dezvoltate in acord cu nivelele in organizarea persoanei asa cum sunt ele definite din punct de vedere psihologic: personalitatea, fiinta umana, individul social, fiinta istorica (in sensul psihobiografic) si chiar si fiinta metafizica.


Comunicarea cu angajatii « Informatii Profes

Raspunde #8 | Comunicarea cu angajatii « Informatii Profes | 03-11-2009

[...] international; •    Transparenta si castigarea increderii in companie si management; •    Dezvoltarea spiritului de echipa si crearea legaturilor interne; •    Angajatii informati pot sa gandeasca in spiritul [...]


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate