Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Ce e barfa si ce e comunicare

Popescu Elisabeta
Domeniu : Activitati de consultanta in domeniul relatiilor p...
Meserie : Asistent director (studii superioare)
Localitate : Ploiesti / Prahova
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Ce trebuie sa stim


Va lansez urmatoarea intrebare: cat este barfa si cat este comunicare informala in discutile dintre colegii din companii? Cat este barfa si cat este comunicare informala in companiile multinationale? Ce diferenta exista intre o firma mica si o companie multinationala din acest punct de vedere? Pentru a raspunde acestei intrebari sunt pregatita sa va comunic ca barfa este o 'bursa de informatii', dupa care se iau pana si sefii populari, iar comunicarea este doar o regula de politete in ceea ce priveste barfa din cadrul unei companii.


Pe de o parte termenul 'comunicare' este aceea actiune de a comunica, precum si rezultatul ei. Este un fel de instiintare, informare, stire, raport, un contact, o relatie, o legatura cu cineva. De asemenea acest termen se mai traduce si in acea prezentare, dintr-un cerc restrans si realizata de catre anumiti specialisti, a unei contributii personale cu privire la o anumita problema stiintifica, adica lucrarea ce face obiectivul unei comunicari.


De cealalta parte termenul 'barfa' nu are o anumita definitie. Acest termen s-ar traduce in banala discutie de pe la colturi. Este acel ceva dinaintea unei comunicare, prealabilul a ceva oficial, sau poate ca niciodata nu va deveni oficial. Barfa este totusi ceva destul de controversat, dar extrem de intalnit la locul de munca.

 

Intre barfa si comunicare


In cazul companilor se acorda o importanta sporita in cresterea politicii de informare din interior si se cauta cele mai bune solutii pentru imbunatatirea comunicarii pe verticala si orizontala precum si pentru imbunatarirea comunicarii la nivel formal si, respectiv,  informal. In acest sens se face apel la acel intranet, diverse sisteme informatice de date si management, cum ar fi “messanger-ul intern”, conturile de pe reteaua social Facebook sau pauza de masa in spatii special amenajate, coffee break-uri, team building-uri, etc. In cadrul conversatilor generate in aceste spatii, fie ele reale sau virtuale, ma intreb cat este barfa si cat este comunicare. In ce masura este atins obiectivul de a genera o mai buna coordonare a proiectelor, mai multa implicare, spirit de echipa, etc? De asemenea, nu de putine ori informatiile sunt receptionate si disecate in spatiul informal, asta chiar inainte ca ele sa devina publice. In ce masura interfereaza toate acestea cu ideea de transparenta? Eu cred ca o solutie pentru ca toate aceste sisteme sa isi merite costurile ar fi introducerea unor elemente de monitorizare a efectelor pe care le genereaza, precum si o administrare a informatilor utile. Voi ce credeti, ce parere aveti cu privire la barfa si la comunicarea din companiile la care lucrati?


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Raul

Raspunde #1 | Raul | 17-02-2012

Sa arunce cu pietre cine nu judeca :)...si sa stiti ca barfa elimina agresivitatea.

Liliana P.

Raspunde #1-1 | Liliana P. | 17-02-2012

Pai...de ce elimina agresivitatea?

Raul

Raspunde #1-1-1 | Raul | 17-02-2012

Poti sa dai un exemplu...Daca un om este nervos pe altul si s-ar duce sa ii spuna celui care l-a enervat se poate ajunge chiar si la violenta. Mai bine sa se descarca la un alt prieten. :))
Teodora

Raspunde #2 | Teodora | 17-02-2012

Sunt unele culturi in care a barfi este o preocupare curenta, mai ales pentru cei care nu au foarte multe activitati profesionale.


Domnica

Raspunde #3 | Domnica | 17-02-2012

La firmele private, unde personalul este trecut de o anumita varsta, peste 50 de ani, va asigur ca barfa e in floare. Intr-un colectiv dintr-o institutie publica cu personal tanar, studii superioare, interesati de a avansa, de a se documenta, de a fi la zi, barfa 5 %. Relatii de prietenie trainice se leaga intr-un colectiv tanar, in firmele cu personal varstnic, apare teama ca 'nou venitul tinerel' vrea sa imi fure locul etc.

iuliana

Raspunde #3-1 | iuliana | 17-02-2012

Nu as zice ca are legatura neaparat cu varsta. Lucrez intr-un colectiv de tineri, cu studii superioare, destul de ocupati, dar tot e timp de o barfa mica, macar o data pe zi. Si chiar daca nu e neparat acel gen de barfa rautacioasa, apetitul pt 'ce-ai mai aflat, ce se mai zice..etc' e la fel de dezvoltat, ca la cei varstnici si fara ocupatie :).Vlad D.

Raspunde #4 | Vlad D. | 17-02-2012

'barfa' tine si de caracterul omului....am colegi care adora sa duca vorba de colo-colo, sau chiar adauga o floricica , sa para povestea mai interesanta; pe cand unii dintre ei, fie nu participa la asemenea dialog, fie adopta atitudinea 'nu ma bag, nu ma intereseaza, nu stiu'...


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate