Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Asa am facut intotdeauna

Raluca Savu
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Formator-organizator/conceptor/consultant formare
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

La noi asa se fac lucrurile


Intr-o zi, o fetita isi privea mama, in timp ce aceasta pregatea pentru masa de seara un peste. Fetita a observat cum mama a curatat solzii, a scos intestinele, apoi a taiat capul si coada pestelui si l-a asezat intr-o tava. Intrigata, fetita o intreaba pe mama: 
Mama, de ce ai taiat capul si coada pestelui inainte de a-l pune in tava ?

Mama s-a gandit un timp, apoi i-a raspuns: 
Pentru ca asa am vazut ca facea intotdeauna bunica ta.

Nemultumita de raspuns, fetita astepta cu nerabdare prima vizita la bunica ei. Ajunsa acolo, intreba plina de curiozitate: 
Bunico, de ce tai capul si coada pestelui inainte de a-l pune la facut?

Bunica se gandi un timp, apoi raspunse: 
Hmmm.... Pentru ca asa am vazut intotdeauna la mama mea, la strabunica ta, adica.

Fetita era acum cu adevarat curioasa. Se duse si la strabunica si o intreba: 
Strabunico, de ce taiai intotdeauna coada si capul pestelui inainte de a-l gati?

Strabunica ii raspunse numaidecat: 
Pentru ca aveam o tava mica, iar pestele nu incapea niciodata intreg.
 
Te-ai gandit vreodata cat de multe lucruri faci (in viata sau in compania ta), doar pentru ca asa se fac?
De cate ori te-ai surprins in ultimul an intrebandu-te de ce anume faci un anumit lucru, dar mai ales de ce il faci intotdeauna in acelasi fel?

Cadem de multe ori in capcana lui “asa se face”, “asa am facut dintotdeauna”. Presupunem lucruri, fara sa ne punem intrebari, fara sa punem intrebari celor din jur, fara sa punem la indoiala sensul a ceea ce facem. Ne ucidem singuri capacitatea de a inova, de a gasi solutii noi la provocari vechi. Ne punem singuri piedici in calea creativitatii pentru ca mai apoi sa ne plangem de rutina...

Cam cat de mult pierzi in viata cand te lasi condus de principiul “la noi asa se fac lucrurile”?

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #1 | Narcisa - Elena Oprescu | 13-02-2012

Asa e! Cat de des aud chestia asta'asa am facut intodeauna, asa se face', si eu sunt curioasa care intreaba 'dar de ce?'. Mi se pare logic sa fac un lucru inr-un anumit fel stiind si cauzele si efectele..Unii oameni fac aceleasi lucruri pe care le-au vazut la altii din obisnuinta, nici nu se mai intreaba, la fel cum altii merg la serviciu intodeauna pe acelasi traseu. Chiar si mie mi se intampla sa urmez acelasi drum mereu. Pana intr-o zi, in care m-am gandit sa schimb ca sa vad ce alte lucruri se petrec prin alte parti:)))urasc rutina, uneori este cea care iti omoara creativitatea, bucuria de a descoperi.Frumos articol, Raluca! Mi-a placut mult!

Raluca Savu

Raspunde #1-1 | Raluca Savu | 14-02-2012

Multumesc Narcisa! Si mie imi place ideea asta cu schimbarea traseului. Oamenii au tendinta de a alege mereu 'calea' pe care o stiu deja. Simpla schimbare a traseului pe care mergi in fiecare zi la serviciu iti poate oferi o perspectiva complet noua, complet schimbata asupra lucrurilor. E nevoie doar de putina curiozitate, de o mica dorinta de a iesi din zona de confort.Gabor Elena

Raspunde #2 | Gabor Elena | 14-02-2012

foarte multe pierdem cand mergem dupa principiul 'asa se face', unii o fac din prostie, altii nu se intreaba de ce o fac si ajungem sa tot continuam sa facem...la nesfarsit! bravo raluca pentru ca ai adus in discutie aceasta situatie!


gina

Raspunde #3 | gina | 15-02-2012

Se poate sa fie asa, totusi acest 'asa se face' a reusit sa pastreze anumite traditii din mosi stramosi si sa le conserve pana in zilele noastre..nu zic ca e bun, dar nici sa evitam tot ceea ce nu are neaparat explicatii pt a gasi noi un alt drum mai creativ :). Creativitatea poate fi obositoare uneori, daca e in exces si degeaba.


Constantin Beatrice

Raspunde #4 | Constantin Beatrice | 16-02-2012

Cineva drag mie mereu imi spune 'never touch a running sistem'. Si chiar referitor la traseul urmat spre cinema de exemplu...de fiecare data cand alegem un drum nou ne ratacim sau nu suntem suficient de atenti si pana la urma pierdem mai mult timp sau ne invartim in cerc... Si pe moment ii dau dreptate. Dar, pana la urma, cred totusi ca data viitoare cand alegem acel 'alt' drum nu o sa ne mai ratacim:) Asa e si cu restul lucrurilor...poate daca nu mai facem cum 'se face', prima oara nu o sa fie chiar o reusita dar orice esec poate servi drept lectie si a doua oara o sa fie bine:)


Pasere Mihaela

Raspunde #5 | Pasere Mihaela | 16-01-2013

Foarte bun exemplu..si eu aud zilnic, fa asa pentru ca si eu te-am crescut asa si n-ai murit, ca si cum noutatea ar fi un lucru rau.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate