Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cum sa evaluezi performanta unui Agent de Vanzari

Mallecourt Lionel
Domeniu : Activitati de consultanta in domeniul relatiilor p...
Meserie : Director societate comerciala
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Grila de evaluare: care sunt intrebarile potrivite

 

186138240721753.jpgPe langa bilant sau discutia anuala, multe intreprinderi aleg in prezent sa isi evalueze vanzatorii pe tot parcursul anului. Dincolo de aspectul bani si de obiectivele de atins, se pune problema modului in care este realizata o grila de evaluare cu adevarat pertinenta.

 

Pentru a fi eficient, un manager care conduce o echipa de agenti de vanzari trebuie sa recurga la instrumente mai mult sau mai putin formale. Printre acestea se numara grilele de evaluare, care permit managerilor sa urmareasca activitatea colaboratorilor lor, dar care pot fi utilizate si ca instrumente de control. Pentru a extrage din acest proces un numar maxim de informatii pertinente, se cuvine sa acordam atentie criteriilor pe care dorim sa le evaluam. Poate preferati sa privilegiati aspectul cantitativ, prin interesul acordat evolutiei cifrei de afaceri, marjei generate sau dezvoltarii clientelei. Ori poate ca veti integra un aspect calitativ in grila de control, incercand astfel sa evaluati capacitatea agentului de vanzari de a-si gestiona timpul, calitatea ofertelor sale, ori contributia sa la echipa. Pot exista tot atatea grile cate echipe de vanzatori.

 

Implicarea agentului de vanzari in propria sa evaluare

 

Informarea in prealabil a vanzatorului cu privire la continutul evaluarii sale este valorizanta pentru acesta. Astfel, acesta o va percepe mai putin ca pe o operatie de control in sens strict. In marile companii, procesele sunt adeseori formalizate, insa, in ceea ce priveste intreprinderile mici si mijlocii, este necesara distribuirea unui ghid agentilor comerciali, pentru a impartasi cu acestia criteriile pe baza carora sunt evaluati. Astfel, controlul nu va mai fi perceput drept un instrument politienesc. De asemenea, puteti oferi agentului comercial posibilitatea de a se autoevalua. Aceasta va permite managerului sa cunoasca punctul de vedere al colaboratorului sau cu privire la propria activitate si eventualele dificultati cu care se confrunta acesta.

 

Observati cum este perceputa si schimbata politica Dvs. comerciala

 

Doua elemente importante isi pot avea locul intr-o astfel de evaluare: capacitatea colaboratorilor Dvs. de a implementa politica Dvs. comerciala si adaptarea acestora la cultura companiei. In acest sens, nu ezitati sa insotiti agentul de vanzari pe teren sau sa cereti un feedback din partea clientilor Dvs. Totusi, volumul, cifra de afaceri si marja sunt primele elemente care trebuie observate. Un director comercial care observa o activitate dubla la colaboratorul sau nu va mai cauta in alta parte.


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Ionut

Raspunde #1 | Ionut | 23-01-2013

Sa iti evaluezi proprii agenti de vanzari sa zicem ca am inteles, intrebarea mea este ca angajator cum evaluezi performantele agentului de vanzari pe care doresti sa il aduci in echipa?

Mallecourt Lionel

Raspunde #1-1 | Mallecourt Lionel | 23-01-2013

Trebuie sa evaluati cunostintele, competentele, dar si experienta de viata a candidatului. Acest ultim criteriu este extrem de important...va va revela personalitatea vanzatorului, va va permite sa ii evaluati capacitatea de evolutie personala si de evolutie in cadrul echipei. Am scris un articol despre "Cum sa recrutezi un Agent Comercial-Vanzari", puteti sa-l cautati aici pe site cu ajutorul motorului de cautare (sus in dreapta). Cu stima, Lionel MallecourtDan

Raspunde #2 | Dan | 23-01-2013

Este foarte greu sa evaluezi corect un agent de vanzari! La prima vedere, vanzarile ar fi conceptul dupa care te ghidezi cand se face evaluarea. Cu toate astea exista agentii de vanzari care se dovedesc eficienti pe termen lung, altii care se plafoneaza pe termen lung. Este la intelepciunea patronului cum apreciaza acest aspect.


nouatigaraelectronica

Raspunde #3 | nouatigaraelectronica | 29-01-2013

Dan cam are dreptate, nu e chiar asa usor sa evaluezi un agent de vanzari nou. Cred ca evaluarea asta se poate face dupa primele 6 luni/un an, in functie de domeniul de activitate.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate