Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cele cinci calitati indispensabile unui bun vanzator

Mallecourt Lionel
Domeniu : Activitati de consultanta in domeniul relatiilor p...
Meserie : Director societate comerciala
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Personalitate, organizare, comunicare, dezvoltarea relatiilor si mediul comercial

566149121897395.jpgDezvoltarea propriei personalitati

Este ceea ce as numi “sistemul de operare” al vanzatorului modern. Trasaturile personalitatii vanzatorului sunt, intr-adevar, la fel de importante precum sistemul de operare al computerului: acestea controleaza si afecteaza toti ceilalti parametri ai persoanei dumneavoastra in acelasi mod in care o face sistemul de operare al computerului dumneavoastra: daca acesta nu este instalat in mod corect, cu siguranta, niciunul din programele dumneavoastra nu va functiona, indiferent de orice alti factori.

Parametrii de baza ai personalitatii sunt:
- o atitudine pozitiva;
- creativitatea;
- stima de sine (pe acelasi plan, responsabilitatea, integritatea, onestitatea, etc.).


Cunoasterea si dezvoltarea laturii pozitive a parametrilor de baza ai personalizatii dumneavoastra ar trebui sa fie o preocupare constanta pe tot parcursul vietii dumneavoastra.

Organizarea personala si profesionala

Aceasta este aplicata planificarii si gestionarii propriei existente, dar si fiecareia dintre actiunile intreprinse de dumneavoastra.

Cele mai importante dintre acestea sunt:
- stabilirea obiectivelor;
- gestionarea timpului;
- gestionarea „teritoriului de vanatoare” (functia).


Acestea reprezinta sita prin care sunt filtrate toate actiunile dumneavoastra. Mitul agentului de vanzari dezordonat si dezorganizat este depasit si desuet in zilele noastre. In prezent, persoanele aflate in varful piramidei socio-profesionale sunt cele concentrate asupra propriilor sarcini, pregatite in mod corespunzator pentru infruntari si bine organizate pentru a-si atinge scopuri bine stabilite.

Arta de a comunica si de a convinge

Cea de-a treia piatra de temelie a agentului de vanzari o reprezinta comunicarea. Aceasta este insusi sufletul vanzarii, pentru ca, datorita acesteia, se transmit informatii intre agentul de vanzari, posibili clienti, clienti si compania in care lucreaza.

Printre principalele calitati ale unui bun comunicator se numara:
- capacitatea de a asculta;
- redactarea rapoartelor;
- capacitatea de a pune intrebari;
- capacitatea de intelegere;
- puterea de convingere;
- prezentarea;
- clarificarea;
- angajarea;
- crearea de relatii.


In esenta, exista doua tipuri de comunicare:
- Stilul „manipulativ”, care se refera la o formulare si la tehnici care ii conduc pe ceilalti in directia dorita de dumneavoastra, determinandu-i sa ajunga la concluzii care va sunt favorabile.
- Stilul „cooperativ” care, prin intrebari si raspunsuri, va ajuta sa descoperiti daca exista o anumita nevoie sau dorinta legata de produsele sau serviciile dumneavoastra si sa convingeti posibilul client, prin propria sa logica, sa accepte aceasta nevoie sau dorinta.

De obicei, stilul ‚manipulativ” este utilizat de agentii de vanzari care vand produse sau servicii o singura data, unui numar mare de clienti. Pe de alta parte, stilul „cooperativ” este utilizat in cadrul relatiilor comerciale stabilite intre societati, intrucat acesta functioneaza mai bine si garanteaza stabilirea de relatii atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Crearea de relatii

O abordare sofisticata a comertului presupune competente personale si profesionale pentru crearea de relatii cu propria clientela. Aceasta permite un nivel de calitate crescut a legaturii stabilite intre vanzator si client, precum si prelungirea duratei de viata a unei astfel de relatii. Aceasta este utilizata pentru a suda, impreuna cu clientul, sentimente de prietenie, incredere si credibilitate.

In general, aceasta consta in:
- a conferi valoare adaugata actului vanzarii;
- a contribui la reducerea costurilor ce le-ar implica relatii viitoare;
- a contribui la garantarea succesului comercial al clientilor nostri.


Bineinteles, aceasta este esentiala in orice situatie de vanzare cu caracter repetitiv sau industrial, si in special in cazul intreprinderilor mijlocii si mari.

Cunoasterea mediului comercial in care activati

Acest subiect cuprinde cunoasterea produselor, a serviciilor, a problemelor, a personalului si a procedeelor incluse in procesul de vanzare. Trebuie precizat, de asemenea, faptul ca a cunoaste produsele si servicile din aval si din amonte include, de asemenea, cunoasterea modului in care acestea vor fi utilizate de clienti, in orice circumstanta.

Capacitatea de intelegere a problemelor generate de utilizarea produsului vandut de dumneavoastra si a solutiilor care pot fi gasite de clientela este un factor esential de dezvoltare si de credibilitate. Cunoasterea criteriilor si a motivelor clientilor atunci cand decid sa cumpere un anumit produs sau serviciu poate consolida sau anula un contract de vanzare.

Asadar, aveti datoria sa cunoasteti la perfectie rolul pe care il joaca produsul sau serviciul pe care il vindeti in viata profesionala a clientului dumneavoastra.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Ioana

Raspunde #1 | Ioana | 11-09-2013

Probabil sunt si vanzatori buni dar din cate observ din ce in ce mai multi nu sunt suficient de pregatiti...nu au aceste calitati enumerate mai sus. Probabil cei care le au aleg sa faca altceva. A munci ca vanzator iti poate aduce un castig foarte frumos dar nu prea ai garantii ca peste o saptamana, o luna, un an vei castiga la fel. Bineinteles depinde si in ce domeniu.

Ruxandra

Raspunde #1-1 | Ruxandra | 11-09-2013

Ai dreptate in ceea ce spui in privinta garantiilor dar dupa o anumita perioda, sa zicem un an, acumulezi ceva experienta incat sa te adaptezi schimbarilor. Intotdeauna va fi nevoie de vanzatori, pe vanzare si cumparare se bazeaza societatea astazi, asa ca depinde nu numai de domeniu ci de cum vanzatorii se adapteaza la aceste domenii. Cu bine, Ruxandra!Atlasms

Raspunde #2 | Atlasms | 25-11-2013

Foarte util articol


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate