Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Necesitatea si oportunitatea economiei sociale in Romania

Cuta Nicolae
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Consultant in management
Localitate : Craiova / Dolj
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Un nou tip de economie


Pe termen lung procesul economic este supus inevitabil unei permanente schimbari calitative impredictibile pentru a se adapta la mediul pe care il schimba neincetat si irevocabil.

Ori, nimeni nu poate contesta schimbarile (din ce in ce mai) rapide si dramatice care au avut loc in mediul economic in ultimele doua decenii (si nu doar in statele afectate de tranzitia de la socialism la capitalism) care au culminat cu criza financiara din ultimii ani. 

Asadar, sunt indeplinite toate conditiile pentru ca un nou tip de economie sa prolifereze pe fondul declinului sistemului economic care a provocat criza actuala. Desigur, nu este vorba de un alt sistem diferit de cel al pietei libere (in special dupa falimentul rasunator al economiei centralizate de tip socialist) insa este perfect rezonabil sa ne asteptam la o intoarcere a investitiilor in economia reala din sfera speculativa a instrumentelor financiare ultra-sofisticate. Dupa aceasta criza lumea economico-financiara nu cred ca va mai putea fi la fel ca inainte. O simpla intoarcere la ceea ce a fost nu pare posibila. Iar economia sociala prin definitie este una cat se poate de reala, bazata pe productie si servicii la scara comunitara si departe de orice tendinta speculativa datorita nedistribuirii eventualului profit realizat. In plus, acest tip de economie se bazeaza mai mult pe capitalul social al comunitatii in care functioneaza (voluntariat, incredere sociala, reciprocitate generalizata, asociabilitate spontana) si pe resursele naturale nevalorificate suficient (produse bio, mediu nepoluat, atmosfera rustica etc.) decat pe capitalul financiar a carui speculare excesiva a dus la crahul din 2009.

In Romania ultimelor 20 de ani organizatiile neguvernamentale au contribuit la refacerea capitalului social distrus de regimul comunist si acum a venit momentul ca acest capital sa devina productiv (asa cum este in societatile/comunitatile cu traditie democratica neintrerupta). Chiar daca reconstructia capitalului social in comunitatile din Romania nu a fost de la inceput gandita ca un element de dezvoltare economica, ci mai degraba ca unul de refacere a relatiilor comunitare grav alterate de schimbarile prin care a trecut generatia postbelica (in special cea rurala) prin exaptare[1] acest capital poate fi folosit de antreprenorii sociali pentru functionarea intreprinderilor sociale. Iar actuala criza economica este declansatorul ideal pentru asta.

[1] Exaptare = adaugarea unei functii noi unui organ existent intr-o situatie de necesitate. De exemplu, penajul a aparut initial pentru reglarea temperaturii corpului pasarillor (cand acestea erau inca animale exclusiv terestre); ulterior insa –cand acestea a trebuit sa se refugieze la inaltime pentru a scapa de pradatori- penajul a capatat/ ajutat la functia de zbor.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Nici un comentariu pana acum.
Fii primul care comenteaza acest articol!
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate