Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Impartasirea cunostintelor ca factor al dezvoltarii

Mallecourt Lionel
Domeniu : Activitati de consultanta in domeniul relatiilor p...
Meserie : Director societate comerciala
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Paradoxal, impartasind un lucru obtii mai mult decat aveai initial

sharingCum poate impartasirea unui lucru sa aduca valoare adaugata? Koichiro Matsuura (Director General UNESCO) arata, intr-un articol pe care l-am citit, ca acest lucru este valabil in cazul cunoasterii. Cateva exemple vor fi mai convingatoare decat zece analize.

In 1965, Singapore avea o economie subdezvoltata. De atunci incoace, puterile publice au aplicat politici de investire in educatie si dezvoltare a competentelor pentru ca productivitatea sa creasca. Astazi, PIB-ul Singapore il depaseste pe cel al multor tari din emisfera nordica.

O economie bazata pe impartasirea si raspandirea cunostintelor este o sansa pentru statele emergente si pentru bunastarea populatiei lor. Astfel, statul indian Kerala prezinta un nivel de dezvoltare umana apropiat tarilor din Nord: speranta de viata a ajuns la 73 de ani, iar rata scolarizarii la peste 90%. Acest stat contribuie in mod deosebit la faptul ca India este a opta tara din lume dupa numarul de publicatii stiintifice.

In 1971, cateva mii de oameni s-au instalat intr-o campie nelocuita la 20 km de Lima (Peru) si au creat Villa El Salvador. Bazandu-se doar pe fortele proprii, acesti locuitori au infiintat centre educationale si au creat asociatii. O actiune curajoasa de dezvoltare participativa si comunitara a dus la organizarea orasului. Dupa recunoasterea ca municipiu in 1983, in Villa El Salvador s-a infiintat prima universitate, in 1987. Acum, rata analfabetismului in randul adultilor este de 4,5% (cea mai scazuta din Peru). Orasul are 400 000 de locuitori, dintre care 15 000 de studenti. Municipalitatea ofera cetatenilor puncte de acces informatic, care isi exprima parerea in legatura cu subiectele discutate in cadrul comunitatii.

Raspandirea cunoasterii nu este un factor important doar in cea ce priveste lupta contra saraciei, ci reprezinta chiar cheia producerii bogatiei unei tari. Finlanda investeste 4% din PIB in cercetare; sistemul sau de invatamant este considerat cel mai bun din toate tarile industrializate.

Aceste exemple sunt departe de a fi izolate. In toate regiunile lumii, multe tari inventeaza noi stiluri de dezvoltare, bazate pe cunoastere si pe inteligenta. Aceasta se explica prin faptul ca, in viitor,  potentialul de dezvoltare al unei societati va depinde mai putin de bogatiile naturale si mai mult de capacitatea de a crea, a raspandi si a utiliza cunostinte.

Vor fi societatile “cunoasterii impartasite” o realitate in secolul XXI? Acest tip de bun public trebuie sa fie accesibil tuturor, iar impartasirea cunoasterii nu trebuie sa se rezume la doar o parte a cunostintelor sau la o forma de schimb de resurse.

In retelele sociale emancipate, creativitatea si posibilitatea de schimb sau impartasire se regasesc din plin. Aceste tipuri de societati prezinta un mediu deosebit de propice cunoasterii, inovarii, formarii si cercetarii. Impartasirea cunoasterii presupune o participare activa a fiecaruia. Noile forme de retele sociale pe Internet sunt orizontale si nu ierarhice, incurajand cooperarea , dupa modelul “open source” in informatica.

Acest lucru este cu atat mai important in competitia economica : noile practici ne aduc speranta ca vom sti sa gasim echilibrul intre protectia drepturilor de proprietate intelectuala, necesare inovarii, si promovarea cunoasterii, ce apartine domeniului public.

Desigur, sunt si obstacole in calea impartasirii cunostintelor, cum ar fi polarizarea sau inegalitatea. Pentru a le depasi, este necesar ca societatile sa investeasca foarte mult in educatie, cercetare, dezvoltare informationala si sa respecte diversitatea culturilor cognitive.

Impartasirea cunoasterii nu va fi mereu un lucru de viitor;  ea nu este problema, este chiar solutia; nu divizeaza cunostintele, ci le multiplica.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

daiana

Raspunde #10 | daiana | 04-09-2009

suntem intr-o societate bazata pe cunoastere. total de acord cu faptul ca solutia este "impartasirea cunoasterii".


Bogdan

Raspunde #11 | Bogdan | 04-09-2009

Un articol interesant, util multora, ce poate fi chiar mai documentat. Nota 9


Ela

Raspunde #12 | Ela | 04-09-2009

Da, foarte fain articol, iar comunicarea si impartasirea informatiilor vor fi mereu importante in socializarea atat pe internet cat si in afara lui la diverse training-uri, team building-uri etc Am urmat candva un curs Phare numit 'Oamenii fac diferenta' si cred ca trebuie pus mereu accentul pe resursa umana pentru a scoate tot ce-i mai bun dintr-un om, valorizarea lui etc.


maria

Raspunde #13 | maria | 04-09-2009

Idealul oricarui stat este sa incurajeze educatia-cu investitii mici in acest sens se obtin astfel oameni ce aduc tarii o valoare imensa si recunoastere mondiala.Probabil ar fi si in tara noastra la fel daca educatia ar dispune de trei R: respect, recunoastere si in final remuneratie conform cu ceea ce un om a obtinut de-a lungul formarii educationale prin cei 2 R mentionati anterior.Dar...in Romania costurile unei scolarizari sunt tot mai mari in timp ce scoli de prestigiu se afla in foarte putine orase din tara.


Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #14 | Narcisa - Elena Oprescu | 15-11-2010

As incepe cu un citat pe care l-am adoptat si eu"Cine poseda cunoasterea, are obligatia morala de a o divulga".Asadar, apreciez faptul ca-ti indeplinesti obligatiile morale! Unul din cele mai valoroase articole pe care le-am citit! Ai dreptate, evolutia are loc numai prin cunoastere si raspandirea ei, prin impartasirea valorilor si a principiilor sanatoase. Felicitari!


alex

Raspunde #15 | alex | 15-11-2010

un articol care defineste esenta acestui site, nu?:)Bravo!

Mallecourt Lionel

Raspunde #15-1 | Mallecourt Lionel | 15-11-2010

Da, exact...e subiect care m-a inspirat pentru a crea blogul asta! Merci :)Muscalu Monica

Raspunde #16 | Muscalu Monica | 02-01-2012

Raspandirea cunoasterii nu este un factor important doar in cea ce priveste lupta contra saraciei, ci reprezinta chiar cheia producerii bogatiei unei tari. Foarte frumoasa fraza si este de aplicat in toate domeniile de lucru, raspandirea cunoasterii este esentiala,majora si foarte necesara pentru a evolua. De noi depinde de a da ceea ce stim, de a promova lucruri pozitive si de a face lumea mai buna.

Mallecourt Lionel

Raspunde #16-1 | Mallecourt Lionel | 27-11-2014

Da Monica, ai punctat unde trebuie! Incet, incet din ce in ce mai mult oamenii intelege acest lucru.Geapana Izabella

Raspunde #17 | Geapana Izabella | 10-01-2012

Un citat elocvent pe aceasta tema: 'If nature has made any one thing less susceptible than all others of exclusive property, it is the action of the thinking power called an idea, which an individual may exclusively possess as long as he keeps it to himself; but the moment it is divulged, it forces itself into the possession of every one, and the receiver cannot dispossess himself of it. Its peculiar character, too, is that no one possesses the less, because every other possesses the whole of it. He who receives an idea from me, receives instruction himself without lessening mine; as he who lights his taper at mine, receives light without darkening me. That ideas should freely spread from one to another over the globe, for the moral and mutual instruction of man, and improvement of his condition, seems to have been peculiarly and benevolently designed by nature, when she made them, like fire, expansible over all space, without lessening their density in any point, and like the air in which we breathe, move and have our physical being, incapable of confinement or exclusive appropriation. Inventions then cannot, in nature, be a subject of property.' sursa http://www.realitysandwich.com/contesting_abundance

Mallecourt Lionel

Raspunde #17-1 | Mallecourt Lionel | 10-01-2012

Merita in limba Romana Izabella! :)Crampf Florentina

Raspunde #18 | Crampf Florentina | 18-02-2012

Citatul apartine lui Thomas Jefferson president SUA. Iata traducerea:Daca natura a facut ca ceva sa fie mai putin susceptibil decit toate celelalte lucruri de a se afla in proprietate exclusiva ,acest ceva este ideea puterea ginduluiin actiune pe care un individ o poate avea in posesiune exclusiva atat timp cat o pastreaza pentru sine;dar din momentul in care este impartasita ea se insereaza in proprietatea fiecaruia ,fara ca cel care o primeste sa poata deposeda de ea pe cel care a gindit-o .Cel care primeste o idee de la mine ,primeste educatie ,fara a ma priva de mine de a mea;ca si acela care isi aprinde lumanarea de la a mea primind lumina ,fara a ma cufunda pe mine in bezna.Se pare ca insasi natura a voit in mod special ca ideile sa curga liber de la unul la altul de-a lungul pamantului ,de vreme ce le-a facut asemeni focului sa se intinda pretutindeni fara a slabi in intensitate in vreun punct si asemeni aerului pe care il respiram si prin care umblam si vietuim fara ca astfel sa il ingradim sau sa il posedam exclusiv.De aceea este nenatural ca inovatiile sa fie subiect al proprietatii private.


maya

Raspunde #19 | maya | 19-02-2012

Un adevarat centru de informare este acela care ti-l creezi singur in jurul tau dar cand societatea nu-ti ofera o mana de ajutor nu foloseste la nimic dorinta ta de a evolua. Mai nou, in Romania nici aceasta din urma nu se mai simte in oameni.

Mallecourt Lionel

Raspunde #19-1 | Mallecourt Lionel | 27-11-2014

Lucrurile sa schimba Maya :)...sa nu uitam ca omul face partea din natura si ca natura invinge intodeauna civilizatia! Numai ca sunt unii care au uitat asta.2 1 »
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate