Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Gandeste in afara cutiei

Peligrad Sorin
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Administrator
Localitate : Brasov / Brasov
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Ce reprezinta acest enunt? Ce reprezinta el? Cum il folosim ?


gandeste-in-afara-cutieiCand il folosim , o facem cu scopul de a schimba perspectiva, de a vedea si altfel lucrurile, de a “ ne pune in papucii altcuiva”. Este o fraza folosit de persoanele creative, cu initiativa si permite o detasare de imaginea care apare in mod evident, redundant, lasandu-ne imaginatia sa ne ofere si un punct de vedere nou. Practic, este un element al gandirii laterale, o forma de multiplicarea a persoanei proprii in unul sau mai multi Observatori ai aceluiasi proces.

Efectul este, de cele mai multe ori, foarte productiv. De multe ori, actionam, functionam automat, fara sa CONSTIENTIZAM ce facem, de ce iesim pe usa, incotro ne indreptam, ce mecanisme stau in spatele actiunilor noastre, etc. Permitand aparitia unei noi perspective, putem schimba perceptia asupra imaginii din fata noastra, schimandu-ne astfel si starea. De asemenea, in situatii cand nu vedem solutii, putem folosi aceasta metoda pentru a gasi o solutie la obstacolul din fata noastra. E bine sa facem un pas inapoi, pentru a vedea ansamblul.

Cutia reprezinta modul de gandire rigid, ne-creativ, liniar, conventional. Psihologul maltez De Bono a dezvoltat conceptul de gandire laterala si a incurajat aceasta sintagma.

A gandi in afara cutiei ne da sansa sa trecem peste limitele impuse de societate, familie, cutume si sa “zburam” oriunde. Sigur ca nu toti avem capacitatea de a deveni Einstein, Edison, Michelangelo, dar toti avem dreptul de a maximiza puterile noastre, de a creste limitele si de a merge la nivelul superior.

Cum ar fi fost viata moderna daca niste oameni, de-a lungul timpului nu ar fi gandit “Out of the Box”?
In ce consta, de fapt, aceasta provocare?

9puncteExista un joc, o provocare, de fapt, care este f veche. Istoria spuna ca insusi Cristofor Columb folosea aceasta sarada utilizand noua oua de gaina asezate pe o masa, prezentand aceasta provocare diferitelor persoane din nobilime si regilor cu care intra in contact.
Exista un patrat in care se afla noua puncte echidistante. Se cere sa unesti TOATE punctele folosind patru linii drepte, fara sa iei creionul de pe hartie.

Din acest moment ai 2 minute sa rezolvi provocarea.

Acum foloseste-ti capacitatea de a te disocia, schimba perspectiva, gandeste altfel de pana acum , rupe tiparele. Cum ar fi daca….? Ce ma face sa gandesc astfel? Oare din acel punct cum se vede? Ce ar vedea o alta persoana din acel unghi?

…pune-ti intrebari, strica “programul” zilnic, sparge rutina, “lucreaza” cu tine….

Nu te grabi, judeca “le rece”, accepta provocarea si …creeaza….nu respinge ideile care iti vin, chiar daca par irealizabile, extraterestre sau ilare. Accepta ca pana acum ai functionat pe pilot automat si ca acum poti functiona altfel, tu conduci masina pe unde vrei tu….este alegerea ta
Se apropie momentul final, in cateva secunde se aude sirena si va trebui sa incetezi……
Tic-tac, tic-tac…..Gata!…timpul a expirat…..

Nu stiu daca ai reusit sau nu….de fapt, conteaza ca ai incercat, ca vrei si ca poti sa schimbi ceva la tine, ca ai constientizat anumite rutine, ca de acum stii ca le poti schimba. O sa iti spun ca, majoritatea nu reusesc sa gaseasca solutia din prima incercare deoarece aceste “programe” sint f bine inradacinate si functioneaza fara controlul nostru. Noi credem ca traim viata, dar, de fapt, ne traieste ea pe noi, folosind mii si mii de astfel de secvente automate de viata. Iar noi doar le imbinam ca pe un Lego urias si uitam, nu ne dam seama ca insiruirea acestui puzzle ne duce spre trecerea timpului fara sa traim efectiv.

Mai jos este solutia testului, dar, repet, nu aceasta este importanta, ci faptul ca TU ai miscat ceva la tine, ca ai acceptat sa schimbi ceva si ai investit 2 minute, doar 2 minute din viata ta pentru a trai asa cum ai hotarat.

9puncte-r

Te felicit, oricare ar fi rezultatul testului si iti urez sa fii CONSTIENT!

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

icedoni

Raspunde #3 | icedoni | 11-10-2010

Eu cred ca problema este cea care o consideri problema... incepand de la cea mai mica pana la cea mai mare... si valorile astea adjectivale tot noi le dam .. mai putin profund sau nu .. si tot asa despicam de fiecare data firul in 4 analizand situatiile.. Insa atunci cand vezi totul frumos, traiesti totul frumos.. cand te impiedici de gandirea negativa, atunci situatiile iau intorsaturi neasteptate si nu mereu pozitive. Incercati sa ganditi numai pozitiv si veti avea parte de o viata din ce in ce mai buna. Cele mai bune sfaturi pe care le dati celorlalti incercati sa le urmati si dvs, nu doar sa faceti pe psihologii.


didi

Raspunde #4 | didi | 11-10-2010

parerea mea este ca majoritatea din pacate o reprezinta clasa cu educatie medie si sub medie..de-asta presa mediatizeaza emisiuni ca cele de pe OTV si popularizeaza artisti ca Guta, Copilul de Aur si fac vedete din Nichita si alte exemplare rare ale societatii, pentru ca publicul o cere...

vasile

Raspunde #4-1 | vasile | 11-10-2010

Asa este d-le didi...In concluzie rezulta ca democratia de la noi implica peste 60% din prostie,ca cei de sus n-au nici-un interes sa micsoreze procentul....Nu tot ce este bun in vest este bun si la noi...sorin

Raspunde #5 | sorin | 11-10-2010

foarte fain articolul..


Olaru Olivian-Corneliu

Raspunde #6 | Olaru Olivian-Corneliu | 11-10-2010

Foarte interesant articolul


andra

Raspunde #7 | andra | 11-10-2010

Intr-adevar articolul este fain. mobilizator. Parerea mea este ca pentru a gandi ,,out of the box,, este nevoie pe langa astfel de exercitii si de curaj si o doza buna de nonconformism! Tare si solutia exercitiului!:P Let's cross the line!:P


C

Raspunde #8 | C | 11-10-2010

Daca tu ai avea 2 minute sa rezolvi o provocare similara... aceeasi cerinta pe aceeasi imagine, dar de data asta cu doar 3 linii, ai reusi? :-B ;-)


Florans

Raspunde #9 | Florans | 19-10-2010

Open your mind


Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #10 | Narcisa - Elena Oprescu | 23-10-2010

Cum era vorba aceea: sa nu urmezi turma? Eu cred ca inspiratia vine din tot ceea ce ne inconjoara iar creativitatea tine de libertatea de exprimare a spiritului..de curajul de a sparge bariere si a nu ne infrana mintea si imaginatia! Gandeste liber si o mie de porti vei vedea! Indrazneste sa vezi ce este dincolo de ele! Aceasta este creativitatea!


nouatigaraelectronica

Raspunde #11 | nouatigaraelectronica | 11-02-2013

Un articol foarte interesant...merita citit


Marian

Raspunde #12 | Marian | 21-02-2016

Pentru un plus de valoare adaugata recomand: JOHN O'Keeffe "Afaceri in afara cutiei"


2 1 »
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate