Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Fizica cuantica – Experimentul celor doua fante

Mallecourt Lionel
Domeniu : Activitati de consultanta in domeniul relatiilor p...
Meserie : Director societate comerciala
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Ai grija ce iti doresti, pentru ca s-ar putea sa ti se intample!479515392528159.jpgSigur ati auzit despre puterea mintii, despre convingerea ca toate gandurile noastre ajung in Univers, care ni le intoarce, in functie de cum gandim! Sau de vorba: ai grija ce iti doresti, pentru ca s-ar putea sa ti se intample! Pai se pare ca oamenii de stiinta au dovedit prin experienta stiintifica adevarul acestui citat.

Experienta pe care o veti vedea in filmuletul de mai jos si care poate fi considerat de unii din voi cea mai mare descoperire a secolului 20. Aceasta experienta dovedeste ca anumite calcule nu stau chiar asa cum ne-au invatat la scoala, ca simturile noastre (auzul, mirosul, simtul, gustatul, vazul) ne joaca feste, si ca si cum nu ar fi suficient,  realitatea pe care o percepem nu ar fi reala.

Detalii despre desfasurarea experientei, pentru cei care au spirit stiintific...iar pentru ceilalti,  va invit sa va uitati direct la filmulet de mai jos.


Experimentul celor doua fante implica o configuratie simpla care trage cu particule de lumina (fotoni) unul cate unul prin doua fante mici dintr-un ecran. Exista un laser care produce lumina. Lumina este atenuata in asa fel incat se emite doar cate un singur foton.


Acesti fotoni trec prin cele doua fante, existand si o camera care inregistreaza tiparul din spatele ansamblului celor doua fante. Se pot observa pe ecran cum ajung fotonii unul cate unul, unii aici, unii acolo, si pare destul de aleator. De vreme ce fotonii trec unul cate unul, unii printr-o fanta, altii prin cealalta, ar trebui ca ei sa lase o urma cu doua dungi pe perete, dar nu se-ntampla acest lucru.


In schimb acestia creeaza in mod misterios mai multe dungi. Acesta ar fi rezultatul asteptat atunci cand o raza constanta de lumina: s-ar raspandi pe perete ca o unda. Rezultatul care se obtine ar fi posibil numai daca particular ar  trece prin ambele fante in acelasi timp, cu alte cuvinte, particula este in doua locuri deodata in acelasi timp.


Atunci cand sunt pusi detectorii in jurul fantelor, cand fotonii sunt urmariti, tiparul de unda dispare. Daca luam detectorii,  tiparul de unda se intoarce. Acest lucru sugereaza ca putem schimba modul in care se comporta realitatea… pur si simplu uitandu-ne. Cu alte cuvinte realitatea insasi nu ar fi reala.


Video despre fizica cuantica pentru incepatori :


PS : Acum o sa aveti grija la ce va doriti?


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Mihalache Mariana

Raspunde #1 | Mihalache Mariana | 21-03-2014

Foarte adevarat!


Crampf Florentina

Raspunde #2 | Crampf Florentina | 23-03-2014

Ideea este ca astazi, stiintele moderne se lupta cu fenomene fizice neobisnuite pe care spiritualitatea le-a descris si explicat cu mii de ani in urma!!! Pe de alta parte, in universul mintea - inaintea materiei, conexiunea este mult mai strinsa. Cred ca a venit timpul sa intelegem ca in univers totul este viu si constient intr-o anumita masura, si totul raspunde sensibil si inteligent, la cele mai adinci si mai subtile nevoi ale noastre. Concluzia este ca intreg universul a fost creat cu gindul la omenire! Desigur, subiectul este departe de a fi epuizat....

dan

Raspunde #2-1 | dan | 27-03-2014

Vai cât de puţin ai înţeles, şi cât de egocentristă poţi să fii să crezi că tot universul a fost creat doar pentru omenire. Stai jos, ai nota 4 din partea domnului Scroedinger, şi te rog nu mai posta comentarii la articole despre fizica cuantică.

Aurel

Raspunde #2-1-1 | Aurel | 29-03-2014

Cata rautate, Dane? Ai aruncat o grenada in "poseta" doamnei si i-ai mutilat e-book-ul. Florentina a zis ca universul a fost creat cu gandul la, nu pentru omenire. Cred ca a vrut de fapt, sa ne spuna ca universul (in toata splendoarea compozitiei si a fenomenelor ce le cuprinde) ne-a creat pe noi, ca fiinte perfecte (gramajoare de bilute si unde) si totusi in continua evolutie (recunosc ca nu sunt sigur daca asta implica expansiunea, reasezarea componentelor sau ambele, simultan). Acum fiecare dintre noi, ajuns la varsta adolescentina (pe scara evolutiei gandirii consider ca ne aflam in zona mediana), isi doreste sa demonstreze ca e independent, sigur si stapan pe soarta, isi creeaza propriul univers. Universul lui rezoneaza cu universul unui grup, astfel ca noua entitate revendica titlul de parinti (creatori). Eu zic sa lasam oamenii sa-si dea cu parerea. Opinia lor rezoneaza cu universul fie el general, de grup sau propriu.


ovidiu

Raspunde #2-1-2 | ovidiu | 09-05-2015

Tocmai ai facut universul mai "urat" cu comentariul tau! Gandurile bune, blande si pozitive nu au legatura cu nivelul de inteligenta ! Degeaba intelegi toate subtilitatile daca nu aplici zi de zi cu fapta, vorba si gandul !

Mallecourt Lionel

#2-1-2-1 | Mallecourt Lionel | 09-05-2015

Corect Ovidiu! e valabil si pentru religiile...degeaba citesti, asculti si intelegi daca nu aplici zi de zi.

Ella

Raspunde #3 | Ella | 09-04-2015

Un experiment de fizica cuantica interpretat gresit. Da, experimentul este cat se poate de real, insa e valabil doar la nivel de particule. Ca sa generalizam astfel de fenomene si sa le raportam la existenta noastra sau la realitatea inconjuratoare este simpla fabulatie. Mecanica cuantica functioneaza DOAR la nivel de particule, la nivel macro (adica de la molecule in sus) ea nu mai este valabila, ci se foloseste fizica clasica. Observarea unui fenomen nu schimba in sine acel fenomen, ci aduce componentele la nivel macro prin interactiune, declansand colapsul functiei de unda, adica pur si simplu inglobam si acele particule in macrocosmos si se pierde caracterul cuantic. Este adevarat ca pentru a intelege mecanica cuantica e nevoie de o doza mare de imaginatie, insa daca aceasta, spre deosebire de fizica clasica ce descrie fenomenele realitatii percepute de noi, este probabilistica si nu fixa cum sunt lucrurile cu care suntem noi obisnuiti, nu inseamna ca realitatea pe care o percepem nu ar exista.

Mallecourt Lionel

Raspunde #3-1 | Mallecourt Lionel | 09-04-2015

Interpretat gresit de unii (adeptii invatamantului clasic). Cum spunea Niels Bohr (care a avut contributii esentiale la intelegerea structurii atomice si a mecanicii cuantice) : "Daca mecanica cuantica nu te-a socat profund, inca nu ai inteles-o".Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate