Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cum se face un chestionar

fara autor
fara autor
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Sfaturi pentru realizarea unui sondaj de opinie
chestionarSondajul de opinie face parte din metodele cantitative folosite in cercetarea sociala, de aceea trebuie sa intelegem ca nu ne poate raspunde decat la intrebari de tipul: Ce? Cat?, Cine? Altfel spus, este doar o cercetare de suprafata. Pentru cercetari in profunzime sunt necesare cercetari de tip calitativ, care vor raspunde la intrebarile: Cum?, De ce? Este foarte important in momentul in care cerem o anumita cercetare sa stim exact ce ne intereseaza pentru a putea obtine informatii cat mai corecte si complete.
Orice sondaj de opinie foloseste ca instrument chestionarul. Deci atunci cand vrem sa facem un sondaj de opinie este obligatoriu sa avem un chestionar bine construit. Pentru aceasta este necesar sa urmam pasii de mai jos:
1) Definirea clara a scopului si interesului de cerecetare va asigura un bun design al chestionarului
2) Un chestionar nu trebuie sa fie foarte lung, altfel subiectii se vor plictisi sau nu vor dori sa raspunda
3) Este de dorit ca intrebarile sa treaca fie de la general la particular, fie de la particular la general (desi prima metoda este mult mai folosita)
4) Intrebarile trebuie sa fie simple si directe, pentru a fi clar intelese de catre respondent, iar cuvintele sa fie cat mai folosite de catre respondenti
5) Intrebarile trebuie sa fie cat mai specifice si intr-un limbaj familiar respondentului
6) Esantionarea (adica alegerea respondentilor) este un pas foarte important in succesul unui sondaj, deoarece esantionul trebuie sa fie reprezentativ pentru intreaga populatie care intereseaza cercetatorul
7) Orice chestionar trebuie pre-testat. Este un pas obligatoriu in asigurarea faptului ca cercetarea va produce date corecte. Dupa pre-testare se vor revizui partile din chestionar care au ridicat probleme. Pre-testarea se poate face pe 10-15 respondenti, dupa care va urma un interviu cu acestia pentru a se discuta intrebarile din chestionar.
Avantajele unui chestionar:
1) Avantaj economic (incomparabil mai ieftine decat metodele de cercetare calitativa)
2) Se poate afla parerea unui numar mare de indivizi
3) Chestionarele sunt usor de analizat
4) O cercetare bazata pe chestionar necesita mult mai putin timp pentru a fi finalizata
5) Chestionarele sunt familiare multor indivizi
6) Chestionarele reduc bias-ul (inclinarea catre un raspuns), in conditiile in care intrebarile sunt uniformizate iar parererile operatorului de interviu/opiniiile cercetatorului nu se regasesc in intrebari.
Dezavantaje:
1) Nu permite cercetarea realitatii in profunzime
2) Nu permite multa flexibilitate respondentului.
In final, este indicat sa apelati la serviciile profesioniste ale unei firme care se ocupa cu cercetarea de piata sau unui institut de sondare a opiniei publice, in functie de necesitati si buget. Dar aspectele prezentate va pot servi ca un ghid pentru a sti ce asteptari sa aveti de la specialisti.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Administrator

Raspunde #1 | Administrator | 10-12-2009

De curand am vazut cu totii limitarile metodei in legatura cu rezultatul alegerilor :) Dar pentru scopuri comerciale, e vorba de altceva.


Catalina Burcete

Raspunde #2 | Catalina Burcete | 10-12-2009

As aduce mici completari la articol.Este important sa alegeti bine tipul de intrebari din chestionar: intrebari inchise, deschise,… Exista avantaje si dezavantaje. In plus : • evitati formularile negative. • fiecarei intrebari ii corespunde o singura idee. • e bine sa va puneti in locul celui care raspunde


Vali

Raspunde #3 | Vali | 10-12-2009

Interesant articol,mai ales ca nu prea gasim informatii pe sit-urile romanesti despre conceperea unui chestionar.


ela

Raspunde #4 | ela | 10-12-2009

Am participat si eu spre ex cu multi ani in urma la munca pe teren pt un anumit institut de sondaje de opinie cu impartirea de chestionare in jud Galati tin minte, trebuia sa luam prin sondaj familiile dintr-un bloc pt a raspunde la chestionarele in cauza ele contineau din pacate multe intrebari plictisitoare de politica, noi agentii alegeam intrebarile cheie din chestionar si le puneam doar pe alea pers in cauza.....de multe ori nu mai stiam cum sa procedam sa facem pers sa ne rasp la intrebari pt ca nu toata lumea e prietenoasa si disponibila cand suni la usa, eu spre ex raspund daca sunt abordata pe str pt asa ceva pentru ca stiu ce inseamna :)....dar se castiga bani frumosi din aceasta munca de teren daca ai norocul de pers cooperante.....


Oana

Raspunde #5 | Oana | 15-02-2010

Am terminat Facultatea de Sociologie si sunt in masura sa afirm ca problematica realizarii de chestionare este foarte ampla. As mai adauga ca chestionarul este doar un instrument de cercetare. Observatia, interviul sau analiza de documente sunt alte instrumente de cercetare, ce pot fi impletite pentru rezultate cat mai exacte. Ele ne ajuta sa colectam informatiile necesare. Pentru rezultate corecte, chestionarul trebuie sa fie operationat corect. Operationalizarea corecta a dimensiunilor unui chestionar este o etapa foarte importanta pentru interpretarea si prelucrarea rezultatelor obtinute in urma aplicarii. Chestionarul se utilizeaza in studiile ce au stabilit un esantion mare si necesita prelucrare statistica a datelor obtinute in programe specifice( SPSS). In cazul subiectelor mai delicate, interviul sau observatia participativa sunt recomandate. Acestea permit intervievatorului sa observe si comportamentul non-verbal al respondentului. Pentru cei interesati de acest domeniu, recomand cartea domnului Septimiu Chelcea-Metode si tehnici de cercetare sociologica. Ea reprezinta baza necesara dezvoltarii in acest domeniu.


Ana

Raspunde #6 | Ana | 17-09-2010

Este foarte adevarat ceea ce spune doamna/domnisoara Oana. Sunt la Asistenta Sociala si deasemenea am invatat toate aceste lucruri, as puncta ca, cel mai important instrument de cercetare este observatia, un bun observator va fi capabil sa foloseasca si celelalte instrumente de cercetare stiintifica fara nici o problema. Sfaturile date in acest articol sunt folositoare in cazul aplicarii chestionarului!


Ciui Leonard

Raspunde #7 | Ciui Leonard | 14-06-2011

Ma intereseaza crearea unui sondaj comercial bun legat de oportunitatea deschiderii unei florarii pe C. Torontalului, Timisoara, aprox. vis-a-vis de Petrom, colt cu str. timis. Ma poate ajuta careva cu sugestii pertinente. Multumesc!


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate