Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cum sa ne protejam de virusul HIV

Muscalu Monica
Domeniu : Activitati de asistenta spitaliceasca
Meserie : Moasa
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

 Virusul HIV. Cauze, simptome, masuri de prevenire.

O sa ne gandim de ce aceasta tema. De ce sa vorbim despre aceasta boala care ne este asa cunoscuta si, totusi, nu stim foarte multe despre ea? Suntem inconjurati de oameni, oameni aparent sanatosi ce nu au probleme vizibile si totusi au. O boala parsiva, ce nu da semne clinice imediate, nu ai febra, nu esti cu nasul infundat, nu ai tulburari digestive… aparent esti sanatos.

Cel mai afectat grup de varsta este cel al adolescentilor. De cele mai multe ori, HIV se transmite in timpul unor actiuni cu risc crescut cum ar fi: contactul sexual neprotejat  cu o persoana infectata, contact sange-sange cu o persoana infectata, sarcina, nastere, alaptare la o femeie cu HIV-pozitiv, ace si alte instrumente taioase infectate, utilizarea drogurilor injectabile.


HIV este o infectie ce poate fi prevenita. Epidemiologia studiaza factorii care determina o boala si raspandirea ei. In cazul nostru epidemia HIV nu este controlata, ea este influentata de anumiti factori: sociali, culturali, miscarea populatiei, statutul femeii, sarcina, stigmatizarea si negarea problemei.


Conditiile depistarii virusului
Din momentul infectiei initiale cu HIV pana in cel al aparitiei SIDA pot trece pana la 10 ani. Se considera ca o persoana are SIDA atunci cand virusul a reusit sa slabeasca sistemul imunitar in asa masura incat sa apara una sau mai multe infectii sau tumori specifice. OMS considera ca un adult sau adolescent are SIDA, daca testul pentru anticorpi anti HIV este pozitiv si daca este prezenta una sau mai multe din urmatoarele conditii :
- scadere in greutate mai mult de 10% din greutatea corporala sau casexie (stare de slabiciune profunda a organismului) cu diaree sau/si febra constant sau intermitent timp de 1 luna, nelegate de o conditie neasociata HIV;
- meningita criptococica;
- tuberculoza pulmonara sau extrapulmonara;
- sarcom Kaposi;
- afectare neurologica ce impiedica desfasurarea activitatilor cotidiene obisnuite si care nu este data de o alta boala neasociata HIV;
- candidoza esofagiana;
- diagnostic clinic de pneumonie grava sau episoade recurente de pneumonie cu etiologie determinata sau nedeterminata;
- cancer invaziv de col uterin;
Cu toate ca exista medicamente antiretrovirale care prelungesc si imbunatatesc in mod semnimificativ viata persoanelor cu HIV si SIDA, nici unul dintre ele nu poate vindeca infectia.

De unde vine HIV ?
SIDA  a ajuns in atentia publicului  pe la mijlocul anilor 80, dupa ce au fost raportate o serie de decese datorate pneumoniei (cu Pneumocystis carinii) si sarcomului Kaposi in grupuri de tineri homosexuali din New York, Los Angeles si San Francisco. In SUA, la inceput, boala a fost numita ' cancerul homosexualilor ' si apoi 'imunodeficienta asociata homosexualitatii', deoarece primii care au prezentat simptomele bolii au fost barbatii homosexuali. In unele regiuni din Africa boala a fost numita 'slabire' sau 'boala slabirii' datorita importantei scaderii in greutate si diaree. Cam in aceeasi perioada, pediatrii au observat sugari cu probleme imune ce nu aveau nici o explicatie.

Indiferent de mediul social, acasa, loc de munca, cazarma, scoala sau inchisoare, HIV nu se transmite pe cale respiratorie sau contacte interpersonale obisnuite. Cu toate ca anticorpii antiHIV pot fi prezenti in saliva, lacrimi si urina, din punct de vedere epidemiologic nu se poate demonstra transmiterea infectiei HIV prin contactul cu aceste fluide. HIV nu se transmite prin alimente, apa, toalete, piscine, obiecte folosite in comun pentru mancat sau baut sau prin intermediul altor obiecte precum haine second hand sau telefoane. Insectele precum tantarii nu transmit virusul HIV. Tantarul suge o cantitate mica de sange de la o persoana pe care o inteapa fara a introduce deloc sange supt de la o alta persoana. Este important de stiut ca aceasta infectie nu se transmite prin intermediul contactelor de zi cu zi ale omului.

Masuri de prevenire
In mod clar HIV este o boala ce poate fi prevenita. Daca nici una din persoanele infectate acum nu ar mai transmite virusul altor persoane, boala s-ar rari si ar disparea. Oprirea transmiterii bolii prin modificarea de comportament este o provocare complicata, dar datele existente demonstreaza ca eforturile din domeniul prevenirii si consilierii pot fi eficiente. Contraceptia si protectia duala- pot fi definite ca o strategie de prevenire atat a unei ITS (infectie cu transmitere sexuala), inclusiv a HIV, cat si a unei sarcini nedorite prin: folosirea doar a prezervativului, folosirea prezervativului si a altor metode, sau prin evitarea activitatilor sexual considerate cu risc crescut. De retinut:

1. Contraceptivele protejeaza cel mai bine de o sarcina nedorita, dar nu protejeaza de ITS. De aceea se recomanda impreuna cu folosirea prezervativului (protectie duala).

2. Prezervativele folosite singure, daca sunt folosite corect si la fiecare contact sexual, pot preveni atat o sarcina dar si ITS, dar nu au aceeasi eficienta de prevenire a unei sarcini fata de folosirea simultana a lor cu alte metode contraceptiva.

3. Folosirea metodei duale- folosirea prezervativului si a altor metode simultan (pentru o protectie suplimentara fata de o sarcina nedorita).

4. Folosirea prezervativului si a contraceptiei de urgenta, in cazul esecului in folosirea prezervativului.

5. Folosirea selectiva a prezervativelor si a altor metode de planning familial, de exemplu: folosirea pilulei pentru relatia cu partenerul principal si folosirea combinata a pilulei si a prezervativului in cazul celui de-al doilea partener.

6. Evitarea practicilor sexuale nesigure prin urmatoarele:
- abstinenta;
- evitarea oricaror forme de sex penetrant fara a folosi si prezervativul;
- practicarea monogamiei mutual intre partenerii neinfectati, in combinatie cu o metoda contraceptiva;
- intarzierea debutului activitatii sexual- in cazul tinerilor;

Intrebari si raspunsuri

De ce este importanta promovarea  folosirii prezervativului pentru protectia duala?

Prezervativul masculin din latex, folosit corect si la fiecare contact, s-a dovedit a fi singura metoda  cu eficienta ridicata in prevenirea transmiterii atat a ITS, HIV, cat si a unei sarcini nedorite. Dovezi certe au aratat ca folosirea prezervativului in cazul cuplurilor heterosexuale in care unul dintre parteneri este infectat, reduce in mod semnimificativ rata transmiterii HIV atat de la barbati la femei, cat si de la femei la barbati.

De ce este imporatanta recunoasterea prezervativelor drept o metoda eficienta de planning familial pentru adolescente si femei HIV positive?

- Prevenirea unei sarcini este un motiv mult mai puternic decat prevenirea unei ITS sau HIV catre partener sau reinfectia cu alta tulpina HIV.
- Programele de planning familial ar trebui sa promoveze mai mult prezervativul pentru prevenirea sarcinii decat a protejarii impotriva ITS, HIV si, astfel, stigmatul lui ar fi fost mai redus.
- Multi furnizori de planning familial cred ca prezervativul nu este atat de eficient in prevenirea sarcinii si ca este mai eficient in prevenirea unei ITS sau HIV. Aceste metode se bazeaza pe faptul ca unele metode cum ar fi sterilizarea (ligatura tubara-legarea trompelor uterine) sau  DIU (dispozitiv intrauterin-sterilet) sunt mult mai eficiente. Dar, daca prezervativul este folosit in mod corect ar preveni sarcinile iar eficienta lui ar fi crescuta. Acest lucru ar trebui adus la cunostinta femeilor si adolescentelor cu HIV.

De ce este consilierea pentru folosirea metodei duale atat de importanta in abordarea nevoilor femeilor si adolescentelor HIV pozitive?

Nevoile de prevenire a sarcinii si a ITS sunt strans legate de sexualitatea si intentiile reproductive ale partenerilor si pot fi abordate in consilierea femeilor si adolescentelor HIV-pozitive. Consilierea pentru metoda duala poate ajuta femeile si adolescentele HIV-pozitive sa isi perceapa propriul risc de infectie si de a avea o sarcina nedorita, si le poate orienta in dezvoltarea strategiilor pentru a se proteja ele insele.

Care este legatura intre consilierea pentru protectia duala si conceptual “alegere informata” ?

Consilierea pentru protectia duala sustine conceptul de alegere informata prin faptul ca aduce siguranta ca femeile si adolescentele HIV-pozitive au cunostinte si isi dau seama despre riscurile de a contacta o ITS , de a-si infecta partenerii, de a se reinfecta cu alta tulpina HIV si de a avea o sarcina nedorita. Femeile si adolescentele HIV-pozitive nu pot cu adevarat sa faca o alegere informata in legatura cu metodele de planning familial decat daca sunt constiente despre riscurile pe care le au fata de o ITS si despre cat de eficiente sunt aceste metode in prevenirea acestor infectii.

Care sunt unele strategii cheie ale protectiei duale in abordarea nevoilor femeilor si adolescentelor HIV-pozitive ?

- Furnizarea informatiilor despre toata gama disponibila de metode contraceptive.
- Sprijinirea femeilor si adolescentelor HIV-pozitive care nu doresc sa mai aiba copii sa foloseasca protectia duala.
- Sprijinirea acestor femei pentru a comunica cu partenerul si pentru a capata abilitati de negociere.
- Implicarea partenerilor barbati in consiliere si educare,raspunzand  preocuparilor lor legate de folosirea prezervativelor.
- A face utilizarea prezervativului acceptabila pentru ambii parteneri.
- Sprijinirea femeilor si adolescentelor HIV-pozitive de a lua in considerare implicatiile deciziilor pe care le iau pozitive si negative si recunoasterea limitelor pe care multe femei pot  sa le aiba in negocierea folosirii prezervativului (ex: insistenta de a folosi prezervativul poate duce la violenta, terminarea relatiei).
- Promovarea prezervativului feminin ca o alternativa la cel masculin (acolo unde este disponibil).


 

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Iulia

Raspunde #1 | Iulia | 09-01-2012

Foarte util articol...eu mai degraba ma sperie rautatea oamenilor si ridiculozitatea lor din perspectiva virusului Hiv, decat virusul in sine..Noroc si sanatate!

Alina

Raspunde #1-1 | Alina | 09-01-2012

Trebuie sa recunosc ca NU stiu foarte multe despre Sindromul Imuno Deficientei Autodobandit. Ceea ce stiu este ca parca este cu totul altceva decat a fi declarat HIV pozitiv. Adica, mai exact, in cazul la care te referi tu - esti declarat BOLNAV, boala fiind SIDA, si nu doar 'simplu' purtator al virusului HIV. NU trebuie sa ne sperie! insa putem recunoaste ca ne oripileaza ideea ca am putea sa o contactam si noi, aceasta boala, sau doar ideea de a deveni HIV pozitivi (purtatori ai virusului).Ramona

Raspunde #2 | Ramona | 09-01-2012

Cunosc persoane care au virusul si de 10 ani si se simt f bine. Medicina a mai evoluat nu se mai moare chiar asa cum se murea inainte.


Liviu

Raspunde #3 | Liviu | 09-01-2012

Mi-e mila uneori, pt teama cu care stau ei in suflet. Cunosc o persoana care are HIV, ma inteleg super cu acea persoana, foarte inteligenta, sufletista. Dar incerc sa fiu atenta nu numai cu persoanele pe care le cunosc si stiu ca au, ci cu toti necunoscutii. Pt ca unii nici ei nu stiu ca au. Si nu ma feresc de omul care poarta boala, ci de boala pe care o poarta acesta. Ma feresc in sensul ca evit sa am contact cu ranile oamenilor, sange, mai ales daca am o taietura la deget sau o rana. Multumim pt informatii Monica!

Teo

Raspunde #3-1 | Teo | 09-01-2012

Dap, merci Monica...Pe mine m-a trezit o campanie anti hiv/sida facuta in iarna trecuta in scoala in care invat eu. Ascultand persoanele seropositive care vorbeau despre viata lor de zi cu zi, despre virus, despre modul in care au luat virusul, am fost trezita la realitate. Bineinteles ca primul lucru pe care l-am facut a fost sa mi fac testul. Nu ca as fi facut ceva care m-a pus in pericol, dar auzind despre generatia 89-90, si respectiv despre mult mai multe moduri in care te poti infecta, am ramas socata, mai ales ca eu am fost nascuta in acea perioada. Cand am primit rezultatul, am fost foarte usurata, si mi-am promis sa am cat mai multa grija de mine. Dragii mei, va sfatuiesc si pe voi sa faceti acelasi lucru, dar nu ferindu-va de seropositivi si nici discriminandu-i, pt ca sunt oameni ca si noi.Muscalu Monica

Raspunde #4 | Muscalu Monica | 09-01-2012

Viata persoanelor seropozitive este foarte grea. Ar trebui sa vorbim deschis cu prietenii, copii nostri, cunostintele noastre si sa promovam masurile care trebuie luate, acele masuri de prevenire despre care am scris. Traim intr-o lume nebuna in care tinerii din ziua de astazi desi au informatia in fata, nu cred ca se folosesc de ea. Vad zilnic persoane ce se drogheaza..si oameni ai strazii si oameni cu bani. Oare ce este in mintea lor? De la droguri se ajunge foarte usor la contact sexual neprotejat si de aici mai departe... Nu vad la televizor programe in care sa atentioneze cat de grava este situatia, sau daca sunt aceste programe sunt putine. Cat despre ce spune Iulia, ridiculozitatea oamenilor si rautatea lor ar trebui sa se transforme in lucruri pozitive si sa se gandeasca la ce ar trebui facut ca lucrurile sa se schimbe.


Crampf Florentina

Raspunde #5 | Crampf Florentina | 10-01-2012

Da, aceasta boala a fost semnalata pentru prima oara in America in anii 80. Totusi, a existat un caz in SUA in anii 70 al unui baiat care a murit din cauza unei boli misterioase si necunoscute. Doctorii au pastrat mostre din singele lui si atunci cind le-au analizat prin anul 1980 au ajuns la concluzia ca ar fi putut fi infectat cu virusul SIDA. Interesant este ca primele semne pot fi foarte vagi si asemanatoare cu ale bolilor comune. Sa nu uitam ca virusul este foarte sensibil si nu supravietuieste foarte bine in afara corpului. Poate fi omorit de caldura, apa si sapun si dezinfectanti. Din aceasta cauza nu poti lua HIV de la o persoana doar pentru ca folosesti aceeasi cana cu aceasta sau toaleta.


Camelia

Raspunde #6 | Camelia | 16-01-2012

Felicitari pentru postare! Un articol foarte important pentru tinerii din ziua de azi, si nu numai, in ceea ce priveste sanatatea. Cititi-l si luati aminte!


Serban Marius

Raspunde #7 | Serban Marius | 24-05-2012

Un articol interesant, foarte util tinerilor si celor care au o viata extraconjugala cu persoane mai putin cunoscute...


nouatigaraelectronica

Raspunde #8 | nouatigaraelectronica | 08-02-2013

Un articol foarte interesant care ar trebuii citit de mult mai multe persoane...informatia inseamna putere


Mircea electrician

Raspunde #9 | Mircea electrician | 30-10-2017

Un articol interesant, educatia sexuala nu este predata asa cum trebuie in scoli, un moment de neatentie te poate costa viata. Metodele de contraceptie, trebuie luate in serios.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate