Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Vreau sa deschid un restaurant

Marius Toma
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Ce trebuie sa stii


restaurant1Este impartit in doua spatii: productie si servire in care trebuie sa se respecte legile din domeniul alimentatiei publice. Specific productiei avem fluxul tehnologic (definitie simplificata): materia prima trebuie sa parcurga un drum cu sens unic in cadrul bucatariei. In general se face de catre firma care furnizeaza echipamentele de bucatarie si trebuie avizat de Sanepid. Lista autoritatilor care avizeaza functionarea unui restaurant e mult mai mare.

Spatiul destinat servirii cuprinde un numar de x scaune, dar mai important este numarul de portii care trebuiesc preparate, deoarece dotarea productiei se face in functie de aceasta valoare.

Echipamente
Materialul de constructie este inoxul alimentar (18/10). Acesta este un aliaj pe baza de Fier, Crom (minim 12%) Nichel (intre 8.0-10.5%). In pliantele pentru echipamente veti gasi specific: Aisi 304 si Aisi 430. Aisi 304 este un aliaj superior, folosit de obicei de catre producatorii din Italia, de aceea aceste echipamente sunt mai scumpe. Aisi 430 folosit uzual de catre producatorii din Turcia; este un aliaj alimentar dar mai ieftin. Otelul inoxidabil este un aliaj non-magnetic cu rezistenta mare la coroziune.

Impartirea bucatariei se face in mai multe spatii: pregatire (legume, carne, oua, peste); bucatarie calda (prepararea termica); bucatarie rece (de obicei pentru mic dejun); patiserie-cofetarie (unde este cazul); sector pizza (unde este cazul); spalare oale; spalare vesela.

Bucataria calda cuprinde echipamente care trebuie sa deserveasca numarul maxim de portii estimate. Productivitatea este data de marimea si puterea utilajelor, ca linii principale amintesc 650 (mm adancime) care a devenit destul de rara in ultima perioada; 700 (mm adancime) pentru 100 pana la 250 portii si 900 (mm adancime) pentru capacitati peste 250 portii. La nevoie se pot folosi mai multe utilaje de acelasi fel pentru a se deservi un numar mare de portii sau se folosesc echipamente specializate (brasiera, marmita – in special pentru cantine).

Mentionez in mod special un echipament care este de mare folos: cuptorul cu convectie. Acesta poate avea mai multe capacitati (numar de tavi) si preia foarte mult din sarcinile personalului (in cazul celor cu procesor si functii complexe). Datorita constructiei si sistemului de lucru, se pot pregati mai multe feluri de mancare in acelasi timp.

Intr-o bucatarie, echipamentele trebuie sa aiba puteri cat mai mari pentru a fi eficiente. Calitatea utilajelor (constructie, izolatie termica, putere, automatizare) este proportionala cu pretul. 

Recomandari
Investitia initiala sa cuprinda toate echipamentele necesare, gradul de automatizare sa fie ridicat pentru a se elimina munca umana (deci erorile/ pauzele din productie). Acest lucru se poate realiza prin intermediul robotilor de bucatarie (feliatoare, masini de taiat legume, masini de curatat cartofi, tocat carne, etc) si a echipamentelor specifice (marmita, brasiera, cuptor convectie inteligent).

Angajatii trebuie supravegheati si motivati continu, pentru a se mentine un grad ridicat de productivitate si calitate.
Mare atentie la utilajele achizitionate! Unele firme prezinta oferte cu echipamente provenienta Italia (si pret pe masura), dar livreaza echipamente din Turcia sau China. Acest lucru se intampla atunci cand clientul nu este foarte informat si se ofera ca explicatie faptul ca pe oferta s-a prezentat un cod intern de produs. Practica este valabila si in cadrul firmelor mari, cu renume si vechime pe piata din Romania.

Probleme posibile
Reteaua electrica poate cauza defectiuni, deci piese stricate ce nu sunt acoperite de garantie.
Neglijenta sau chiar rea intentie din partea angajatului – pierderi, lipsuri, defectiuni ale echipamentelor (fenomen intalnit foarte des), productivitate scazuta.

Concluzie
Restaurantul reprezinta o afacere care poate aduce venituri considerabile numai daca se acorda o atentie sporita activitatii si calitatii serviciilor.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Marius Toma

Raspunde #5 | Marius Toma | 31-01-2011

Mai am un articol in care am descris generalitatile unei afaceri din domeniul horeca: http://www.informatiiprofesionale.ro/productie/service/afaceri-in-domeniul-horeca/ Ma gandesc ca e bun de citit. :)


Daniel

Raspunde #6 | Daniel | 18-05-2011

Cred ca s-a omis in discutie un lucru foarte important si anume: finantarea pe termen mediu a afacerii. Majoritatea firmelor care lucreaza in zona prestarilor de servicii, cand isi fac calculele se astepta ca din prima zi cand au deschis usa sa fie coada de clienti. Total fals, eu fac service centrale termice si chiar daca este un domeniu total diferit de cel prezentat, au totusi un element comun: presteaza servicii catre persoane fizice. In acest segment de piata functioneaza in special reclama "de la om la om" mai pe scurt "recomandarea" si pana iti faci un portofoliu de clienti satisfacator trece o perioada destul de lunga de timp. Cred ca atunci cand se doreste deschiderea unei afaceri mai ales cu acest specific trebuie asigurat un buget de rezerva care sa acopere TOATE cheltuielile pe un termen de cel putin 1 an.


Radu

Raspunde #7 | Radu | 18-07-2011

Eu cred ca exagerati toti. Trezirea! suntem in 2011 si este criza unde dracu vedeti voi salarii de directori :). Acuma este greu sa gasesti ceva de lucru oricat de bun ai fi si voi vorbiti de salarii de 2000 euro. Incercati sa dati un anunt ca angajati bucatar la un salar de 500 euro sa vedeti cati o sa vina din care puteti alege cu calitati foarte bune. De aia merge tara asta asa de bine, ca nu ganditi. Fiti mai realisti, criza o sa fie in 2012 atunci sa vedeti foamea, acuma este doar o poveste urata ca va avea un sfarsit tragic. Bafta la toti, asta vreau sa fac si eu acuma si o sa va dau costurile daca reusesc sa fac asa ceva.

samuel

Raspunde #7-1 | samuel | 29-06-2013

Esti o fire pesimista si nu stii cati bani castiga un bucatar adevarat, care face preparate si specialitati care nu le gasesti la orice restaurant. Un bucatar care face specialitati...nu mancare de cantina si meniul zilei, poate primiii peste 2000 euro pe luna...si care este si capabil sa tina afacerea in picioare folosindu-si toate abilitatile ca si un manager. Daca nu stii lucrurile astea nu vorbii cu necunostinta. Nu conteaza criza. Lucrezi cu oamenii care au bani si care platesc pt ceva f bun...din ceea ce esti capabil sa produci ca om de afaceri si de restaurant. Cine se respecta plateste bani fumosi pt ceva luxos...sau macar special fatza de ce a mancat de obicei in restaurantele obisnuite.andrei

Raspunde #8 | andrei | 14-02-2012

daca deschizi o afacere si pui deoparte banii pentru toate cheltuielile pe un an de zile, veci nu mai deschizi nimic


Catalin Velea

Raspunde #9 | Catalin Velea | 08-06-2012

Sfatuiesc cei care au intr-adevar de gand sa apuce drumul asta sa apeleze la profesionisti! E un business al naibii de greu, e un business de detaliu, implica incredere si pricepere, multa pricepere!


Anonim

Raspunde #10 | Anonim | 23-08-2012

Salut!!! Am 27 de ani din care 5 ani sunt patron de Restaurante.. Am inceput de jos,iar acum sunt sus..3 la nr,Germania,Italia,Franta.. tot ce trebuie este..inspiratie maxima,calitate,si parte de oameni buni(platiti cum trebuie) si atunci toata lumea este multumita... Salut!!!


burebista

Raspunde #11 | burebista | 14-10-2012

E simplu, incepi cu un restaurant familiar cu nevasta, copii si ceva rude si o scoti la capat. Bucataria sa fie bine utilata si spatiu suficient pentru clienti, un mic podium pentru diverse reprezentatii, iluzionism, muzica de petrecere.


antal mariana

Raspunde #12 | antal mariana | 21-02-2013

As vrea sa deschid un bar la mine in curtea casei. Ce conditii trebuie sa indeplinesc si daca pot beneficia de vreo finantare. Mentionez ca am 39 de ani si liceul economic in domeniul de alimentatie publica. Va multumesc!


Miuta Ioan

Raspunde #13 | Miuta Ioan | 26-01-2015

Societatea Gastroeuroinox MCI este situata in Bucuresti si este specializata in producerea de echipamente profesionale, utilaje si accesorii de bucatarie pentru hoteluri, restaurante, cantine, spitale, scoli, gradinite si unitati militare. Sunt executate de muncitori specializati si cu experienta in domeniu de peste 40 ani, societatea noastra preluind obiectul de activitate si specialisti din cadrul I.A.P.I.T Bucuresti, unica intreprindere care producea inca din anul 1970, printre altele, utilaje profesionale de bucatarie pentru intreaga retea de turism si alimentatie publica din Romania.


2 1 »
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate