Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Vreau mansarda sau etaj

Ciubotaru Valentin
Domeniu : Activitati de inginerie si consultanta tehnica leg...
Meserie : Proiectant inginer constructii
Localitate : Brasov / Brasov
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

In functie de necesitati si de aspecte


Atunci cand se proiecteaza o constructie, in special o lucuinta unifamiliala (casa), se poate opta pentru diverse variante de amenajare a nivelurilor superioare. Plecand de la aceste considerente am sa descriu in cele ce urmeaza cele mai utilizate tipologii de constructii.

Mansarda
Este o incapere sau ansamblu de incaperi locuibile, asezate imediat sub acoperis, avand tavanul si peretii oblici si neregulati.
In cazul mansardelor, acoperisul poate sa porneasca de la nivelul planseului (fig 1), sau pote fi rezemat pe peretii ridicati pana la un anumit nivel (fig 2).
Atunci cand se opteaza pentru amenajarea unei  mansarde, se impune o inaltime suficienta a structucturii acoperisului rezultata din proiectarea unui acoperis cu un unghi mai mare, acoperis rezemat pe peretii de rezistenta ai cladirii, si/sau eventual pe popi care vor fi amplasati in peretii de compartimentare.
Solutia cu acoperisul rezemat pe peretii ridicati pana la un anumit nivel (fig 2) de la cota planseului, are un dezavantaj:  peretii pe care se prijina structura acoperisului vor trebui sa fie capabili sa preia forte orizontale din acoperis, nemaifiind “legati” la partea superioara de catre planseu. Din punct de vedere al rezistentei, acoperisul rezemat la nivelul planseului (fig 1), este mai simplu de conceput si executat, dar prezinta dezavantajul ceerii unor zone “moarte” greu accesibile (ce nu pot fi mobilate) la intersectia dintre acoperis si planseu.

Etaj
Este acea parte a unei cladiri situate deasupra parterului, avand peretii dispusi intr-un plan perpendicular pe planul planseului. Inaltimea etajului de proiectare dintre pardoseala si tavan pentru locuinte este minim 2,60 m. Acoperisul de peste etaj poate fi de tip terasa (fig 3)  sau  sarpanta (fig 4), formandu-se astfel sub acoperisul de tip sarpanta un spatiu denumit: pod. In cazul constructiilor cu pereti de caramida (zidarie portanta) si stalpisori de beton, planseele (inclusiv cel peste utlimul etaj) se recomanda  a fi turnate din beton armat pe a crea efectul de ”saiba rigida”. Peretii de rezistenta  sunt situati unul deasupra celuilalt la toate nivelurile cladirii, iar acest lucru constrange la o compartimentare aproximativ asemanatoare la toate nivelurile casei. Un dezavantaj al constructiilor cu etaj in comparatie cu cele prevazute cu mansarda, este acela ca etajele necesita consum mai ridicat de materiale si manopera.

In functie de necesitatile fiecaruia cat si de aspectele pe care le presupune fiecare varianta, se poate adopta solutia cea mai potrivita din punct de vedere economic si tehnic. Este important sa se consulte un arhitect sau un inginer proiectant, pentru a intelege toate aspectele pe care le presupune fiecare solutie in parte.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #5 | Narcisa - Elena Oprescu | 19-03-2012

Stiti cumva din experienta sau din auzite la cat se ridica costurile pentru a mansarda o suprafata de aprox 200mp pe terasa unui bloc? In cazul in care as angaja o firma de constructii, cam care este pretul pt mana de lucru pe deoparte si pe de alta parte pretul materialelor? Multumesc si astept raspunsul dumneavoastra!

Ciubotaru Valentin

Raspunde #5-1 | Ciubotaru Valentin | 19-03-2012

Buna ziua, lucrurile stau in felul urmator daca te hotarasti sa construiesti o mansarda la un bloc: - atunci cand cumperi trebuie sa ai acordul scris din partea tuturor proprietarilor din acel bloc avand in vedere ca fiecare proprietar are o cotaparte aferenta zonelor comune. Datorita mentalitatii romanilor exista riscul sa ti se dea acordul foarte greu sau deloc; - daca totusi obtii acordul tuturor proprietarilor urmeaza un drum lung compus din proiectare, AVIZARE si executie. Teoretic costurile sunt: - 5-10 euro/mp (proecrare si avizare); - 20-40 euro/mp (manopera); - 250-400 euro/mp (materiale). Trebuie sa stii de la bun inceput ca mansardarea unui bloc este un lucru de durata, minim 6 luni proiectarea si avizarea si minim 6 luni executia. Astea in conditii perfecte de birocratie si corectitudine din partea executantului. Daca esti hotarata pe aceasta varianta iti recomand sa contactezi un inginer constructor stucturist local, pe care sa il cooptezi ca manager de proiect, el te poate ajuta pe plan local cu toate demersurile de care ai nevoie.Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #6 | Narcisa - Elena Oprescu | 20-03-2012

Multumesc foarte mult pentru informatii. Din punct de vedere legal pt a obtine terasa, am aflat toate informatiile, mai ales acum dupa schimbarea Codului Civil, acordul tuturor proprietarilor data prin declaratie notariala si despagubirile aferente. Nu stiam restul costurilor si din acest motiv m-am gandit ca este mai bine sa intreb pe cineva care nu este direct interesat pt ca aici, fiecare spune alt pret. Mi se pare mult sa dureze proiectarea, 6 luni? Stiti de ce va intreb, pt ca am vazut la cineva niste acte si intr momentul cumpararii terasei si cel al obtinerii autorizatie de constructie trecusera aproape 4 luni sau mai putin. Multumesc foarte, foarte mult, mi-ati fost de mare ajutor!


Ciubotaru Valentin

Raspunde #7 | Ciubotaru Valentin | 20-03-2012

Buna ziua, proiectarea efectiva (arhitectura + expertiza tehnica + structura + instalatii) dureaza aproape o luna. Diferenta pana la 6 luni este ocupata de AVIZARE. Fiecare aviz are termen de obtinere de 30 de zile din partea Autoritatii de Avizare. Daca exista un management de proiect bun se pot suprapune etape si se pot obtine rezultate mai bune. Cu respect, Valentin Ciubotaru.


Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #8 | Narcisa - Elena Oprescu | 20-03-2012

Acum am inteles. Multumim foarte mult Valentin pt toate informatiile! Ma bucur foarte mult acum ca te-am gasit aici pe site!


Fagaras Mariana

Raspunde #9 | Fagaras Mariana | 26-07-2012

Buna ziua, s-ar putea sa schimb apartamentul cu o casa, tor in oras - Tg.Mures, intr-o zona centrala. Casa are aproximativ 80 mp, fundatia pare rezistenta, casa arata bine, are si pivnite care au fot locuite. Cum procedez sa aflu daca se poate ridica o mansarda pe ea? daca are rezistenta necesara. Intentia este sa inchiriez partea de jos si eu cu sotul sa locuim la mansarda.Ce procedura ar trebui sa urmez? Mariana F.


Ciubotaru Valentin

Raspunde #10 | Ciubotaru Valentin | 27-07-2012

Buna ziua. Daca constructia a fost facuta inainte de 2010 sunt 98 % sanse sa necesite interventii de rezistenta cel putin la nivelul fundatiilor in cazul in care o doriti mansardata. Ceea ce trebuie sa faceti dumneavoastra este sa contactati un inginer structurist care prin determinari specifice si prin calcule va poate oferi o solutie tehnica la problema dumneavoastra. Cu respect Valentin Ciubotaru.


Dan Sasaran

Raspunde #11 | Dan Sasaran | 07-06-2013

Buna seara As dori sa stiu daca deasupra unei mansarde, exista un pod cu spatiu util destul de mare, acest spatiu din pod (care sa zicem ca ar putea fi amenajat pentru locuit) este posibil sa fie si acesta impozitat? Adica ar putea cineva sa-mi considere podul ca si o a doua mansarda ?! Va multumesc

Ciubotaru Valentin

Raspunde #11-1 | Ciubotaru Valentin | 12-06-2013

Buna ziua, da poate fi considerat spatiu de locuit si implicit se impoziteaza. Cu respect Valentin Ciubotaru.mihaela

Raspunde #12 | mihaela | 14-11-2013

Buna ziua, vreau sa fac si eu o casa cu mansarda si vroiam sa intreb care este inaltimea maxima la camera cu mansarda.


catalin

Raspunde #13 | catalin | 05-09-2014

Buna ziua, Ma intereseaza proiectul unui acoperis de mansarda cu suprainaltare pereti. Aveti o poza de acest gen pe site. Va dau cateva detalii: 1) Casa este construita din BCA Ytong de 35 cm latime. 2) Primul nivel are 2,6 m inaltime inclusiv centura de beton care are 20 cm inaltime. 3) Casa are stalpisori in pereti din 3 in 3 m. 4) Lungimea casei--11 m Latimea casei-----6,6 m 5) pe mijlocul casei--pe lungime--vine o barna de beton asezata oe stalpi tot de beton. Barna are 35 cm latime si este la acelasi nivel cu centura, deci la 2,6 m inaltime. Al doilea nivel La al doilea nivel o sa ma ridic tot cu BCA Ytong pana la 1,8 m inclusiv a doua centura---deci 1,6 BCA plus 20 cm centura--oe lateralele lungi ale casei. Acest al doilea nivel este mansarda. Deasupra acestor pereti de 1,8 m---sau poate recomandati sa ma ridic mai putin?--as vrea sa am un acoperis rece cu ventilatie sub astereala. 1) Acoperisul il vreau in doua ape, simplu. 2) Astereala este OSB 3) Invelitoarea de sindrila bituminoasa Intrebari generale: 1) Cam cat sa ma ridic de la nivelul peretilor mansardei cu acoperisul? 1,5, 1,2 m? 2) Cat ar costa un proiect pt acest tip de acoperis? Cu stima, Catalin Paunescu


kronberger

Raspunde #14 | kronberger | 05-09-2014

Buna ziua, cunoasteti societati care doresc sa cumpere un pod de bloc pentru constructie apartamente? Multumesc.


2 1 »
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate