Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Vitraliile istorie, semnificatii si tehnica de realizare

Liviu Suciu
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : ...
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Istorie si semnificatii


vitraliileVitraliul este o sticla trasa manual, colorata , arta de a o folosi pentru a crea o separatie a spatiilor cu o utilitate subliniata de frumos. 

- Aparitia acestui mestesug este legata de construirea bisericilor si se situeaza in jurul sec. al X-lea. Tehnica vitraliului a fost descrisa de calugarul Teophilus in jurul anului 1100.
- Reprezentat in special in stilul gotic, vitraliul a fost popularizat pana in sec. al XVIII-lea, cand isi pierde notorietatea, fiind reinviat un secol mai tarziu, de catre Charles Winston si de catre arhitectul A.W.N. Pugin.
- Dupa momentul Bolton, cand cei doi frati emigranti purtand acest nume, au introdus vitraliul in decorarea locuintelor si au deschis primul atelier din America, anvergura sticlei colorate s-a ridicat la nivel national.
- In anul 1879 John LaFarge a creat si brevetat sticla opalescenta, iar Luois Confort Tiffany a popularizat produsul, folosind ca tehnici: taieturile puternice, complicate si dispunerea sticlei in mai multe straturi.
Tiffany inlocuieste plumbul cu folia de cupru, ceea ce ii permite sa foloseasca vitraliul si pentru crearea de abajururi.
- Dupa perioada celui de-al doilea lea razboi mondial, vitraliul cunoaste un declin, moderat de aparitia unui grup de artisti care folosesc tehnica de prelucrare a sticlei in pictura abstracta a sec. al XX-lea. 

Tehnica de realizare a vitraliului presupune
- crearea unei machete colorate la scara, pe care se numeroteaza fiecare piesa ce urmeaza sa compuna viitorul tablou.
- Apoi se marcheaza culorile pe un calc, ca si locurile unde se va interveni cu baghetele de plumb ce sustin piesele de sticla. Se taie sticla pe geometria desenului, se picteaza si se fixeaza prin foc culoarea.
- Fiecare piesa a ansamblului colorat ce va forma vitraliul se 'prinde' intre baghetele de plumb.
- Tehnica este folosita inca de unii artizani, prezentand avantajul autenticitatii.
- Metodele si materialele folosite la momentul actual sunt metamorfozate, reinventate sau doar usor variate, tinandu-se cont de echilibrarea aspectelor ornamentale cu nevoia de a obtine un spor de confort si rezistenta in acord cu exigentele moderne.
- Cu trecerea anilor, pentru a usura procesul de prelucrare, s-a adus ca noutate, integrarea unor noi materiale in cadrul vechii tehnici de realizare, modificarea modalitatii de creare sau chiar metamorfozarea radicala a procesului de lucru.
Metoda laminarii la rece a unor filme aplicabile pe suport de sticla, oglinda sau suprafata acrilica este una dintre propunerile moderne de lucru.
- Filmele prezinta o paleta cromatica si texturala imaginativa, din imbinarea acestora putand rezulta virtual o infinitate de modele.
- Noua tehnica prezinta numeroase avantaje: rezistenta termica si la socuri mecanice; intretinere usoara; durata de viata nelimitata, integrarea in ancadramente termoizolante si pretul mai scazut.
- Pana nu demult vitraliul parea compatibil cu spatiile amenajate pretentios sau cu cele realizate in nostalgia trecutului nobiliar, insa gratie noilor tehnici aplicate si a varietatii modelelor acesta poate fi valorificat in orice interior, de la cele clasice la cele moderne.

Destinatiile decorative sunt diverse: de la impodobirea lampilor sau a ramelor de oglinda la realizarea tabliilor de masa. Vitraliul poate aparea la granita interior exterior, la ferestre, usi de intrare, verande, vitraje terase, decupaje decorative in zid, dar si la interior, in contexte clasice sau dintre cele mai neasteptate, cum ar fi panouri delimitatoare intre spatii, luminatoare, insertii decorative la nivelul tavanului sau al podelei, ca textura de finisaje pentru dulapuri si dressing-uri, decupaje, de-a lungul casei scarii sau balustrade pentru scara interioara, cabine de dus etc.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Crampf Florentina

Raspunde #1 | Crampf Florentina | 12-05-2012

Desi,ne aflam intr-o era pur tehnologica, unde robotii invata sa gateasca, iata ca mestesugurile si arta medievala inca traseaza linia dintre banal si extraordinar.Numele Tiffany ne pare tuturor cunoscut,fie de la cartea lui Capote,fie de la Casa de licitatii.Louis Comfort Tiffany,un foarte talentat pictor si designer american ,in dorinta de a descoperi sticla care sa creeze atmosfera fara a fi pictata ,a reusit sa creeze sticla opalescenta.La Paris,am vizitat biserica ST.Denis si am ramas fascinata de extraordinarele vitralii folosite la toate turlele si geamurile acesteia.Minunat! As dori sa stiu daca vitraliile pot fi aplicate pe geamurile termopan?Multumesc anticipat!


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate