Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Violenta domestica - valori si norme care perpetueaza violenta

fara autor
fara autor
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Paradigme intre statutul de abuzat si perpetuarea modelui parental disfunctional


Intalnim extrem de des cazuri de violenta in familie la fete cu varsta cuprinsa intre 17-23/24 ani, fete care se afla intr-o continua formare, agresori care profita de vulnerabilitatea acestora si la formarea unei imagini degradante despre sine devenind un obiect al suferintei si torturii. Daca se depaseste aceasta varsta fara ca femeia sa ia masuri drastice abuzurile continua de regula intr-o maniera mult mai accentuata iar scuza 'copiilor' nu face decat sa faca din mama..dintr-o mama abuzata o mama a unor tineri traumatizati, vulnerabili emotional cu grave probleme comportamentale! O mama responsabila nu foloseste copiii drept motiv pentru a accepta agresiunea partenerului/sotului ci incercarea sa construiasca o atmosfera cat mai favorabila cresterii propriilor copii! Ca si in reportajul prezent femeia traieste cu impresia ca acoolul este 'motivul' comportamentului deviant al sotului dar NU ESTE ASA!! Alcoolul a devenit o scuza patetica pentru barbatii frustrati care isi folosesc familia, femeia, copii pentru a scapa de rusinea, mania, furia pe care nu au putut-o 'materializa' in societate, la serviciu, etc fiindca sunt SLABI! Un barbat puternic-echilibrat niciodata nu isi va folosi o persoana draga ca si unelta in procesul defularii cu atat mai mult folosindu-se de violenta.

Sunt nenumarate cazuri ale violentei domestice cu mult sub varsta majoratului ba chiar mai mult traumele acestora sunt cu mult mai grave decat ale persoanelor mature, fragilitatea emotionala dar si personalitatea inca in formare face din acestea niste victime sigure ale abuzului!

Copiii care cresc in familii violente dezvolta comportamente si o conditie fizica ce-i face usor de recunoscut. 

Ei prezinta:

- Probleme fizice, boli inexplicabile, expusi la accidente in casa si in afara casei, dezvoltare fizica mai lenta;

- Probleme emotionale si mentale, anxietate marita, simtamant de culpabilitate, frica de abandon, izolare, manie, frica de raniri si moarte;

- Probleme psihologice, neincredere in sine, depresie, comparare cu viata mai fericita a colegilor;

- Probleme de comportament, agresivitate sau pasivitate la agresiunile celorlalti, probleme cu somnul, enurezie, batai, fuga de acasa, sarcini la varste mici, relatii pentru a scapa de acasa, mutilare, consum de droguri si alcool, comportament defensiv cu minciuna;

- Probleme scolare, neincredere, eliminare, schimbari bruste in performantele scolare, lipsa de concentrare, lipsa de maniere sociale;

- Identificare cu eroi negativi.

Problema violentei in familie a atins cote alarmante, majoritatea evenimentelor de acest fel fiind inregistrate in familiile sarace, dar fara sa fie excluse radical din familiie instarite de intelectuali..deci daca ne referim la sentimentul culpabilitate il putem identifica mai frecvent in randul familiilor cu un venit mai redus..unde stresul zilnic si lipsa de cultura, educatie conduce la acte de violenta dar cu certitudine 'parerea de rau' de cele mai multe ori exacerbata de catre agresor si chiar teatrala nu disculpa comportamentul acestuia si nici patologia lui!

Intalnim deseori intrebarea: 'Dar ce ne facem cu femeile care considera ca merita cate o palma din cand in cand sau o bataie? eu am intalnit si asa ceva..este normal?'
Nu, nu este normal, continuarea unui ciclu de violente..femei care in copilarie au suferit abuzuri sau au asistat la scene de violenta si care urmeaza involuntar un model..pentru ca echilibrul pentru noi oamenii poate reprezenta fie el 'linistea unei femilii' fie 'dezordine si maltratare'..iar noi vom tinde mereu sa ne  pastram un echilibru.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Crampf Florentina

Raspunde #1 | Crampf Florentina | 10-07-2012

Mda, din pacate violenta domestica este un fenomen international. Constat cu uimire ca in tara noastra exista o toleranta crescuta in ceea ce priveste acest fenomen. Este adevarat ca lipsa de educatie duce cel mai adesea la violenta, iar noi oamenii sintem un produs al educatiei nu al naturii! De acord cu ceea ce ati spus, copii care cresc in famillii violente dezvolta anumite comportamente. Astfel spus copii expusi la batai sau martori ai acestora devin urmatoarea generatie de victime si agresori. Concluzia care se impune ar fi ca indiferent de natura ei, violenta nu este justificabila si ca vina apartine in totalitate agresorului. "Durerea nu este iubire" asa suna sloganul unei campanii din cite stiu...cindva.


Epure Mihai Traian

Raspunde #2 | Epure Mihai Traian | 10-07-2012

Da..familia disfunctionala este baza unui comportament agresiv dar nu numai, poate reprezenta insasi baza piramidei unei personalitati dizarmonice si prin urmare acesta sa fie urmatoarea victima a violentei..deci oricum am pune problema violenta genereaza comportamente indezirabile!Intradevar vina este a agresorului daca nu discutam de "lipsa discernamatului" sau de cazuri patologice dar sa nu excludem vina celor care tolereaza un astfel de comportament!Probabil ca termenul de "vina" nu contureaza cu exactitate fenomenul ci mai degraba lipsa de curaj, o educatie precara, lipsa unei forme superioare de motivatie etc.


Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #3 | Narcisa - Elena Oprescu | 10-07-2012

Ma bucur ca cineva a abordat acest subiect delicat dar si atat de actual.Exista violenta domestica atat in cadrul familiilor de genul sot, sotie si copii dar si in cazul cuplurilor care traiesc in concubinaj. Este f gresit ca o mama sa suport batati, jigniri si tratamente inumane sub pretextul ca are copii de crescut. Cred ca aceste femei au avut ele insele traume in copilarie. Am vazut violenta domestica si in cazul cuplurilor. Nu stiu de ce femeile accepta, nu inteleg de ce barbatii cunosc un singur mod de exercitare a puterii si frustrarii. Este nevoie de o campanie foarte activa pt lupta impotriva violentei domestice. Si nu uitati ca violenta domestica nu inseamna numai bataie, inclusiv jignirile, vocabularul agresiv si comportamentul posesiv, tot sub incidenta violentei intra. Stiu cazuri si vad destul de des, oamenii tac, multe din ele nu se fac publice, insa exista pe fiecare 100 m patrati. Femei chinuite, copii terorizati, vecini deranjati, o societate bolnava. Dar asa este la noi la romani. Anormalul este ceva normal pe langa care trecem zilnic nepasatori!


Pascu Gabriel

Raspunde #4 | Pascu Gabriel | 24-01-2013

Foarte bun articolul tau. Este situat in sfera mea de interese si apreciez interesul profesional cu care l-ai scris. Chiar acum pregatesc un ciclu de conferinte pe tema parentingului si sunt la curent cu multe din aceste probleme familiale care se transmit transgenerational. Mult succes in continuare.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate