Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Utilizarea echipamentelor din dotare la locul de munca

Vinteler Sorin
Domeniu : Alte forme de invatamant n.c.a.
Meserie : Specialist resurse umane
Localitate : Ploiesti / Prahova
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Cateva informatii despre bunurile folosite la serviciu

 

Cum utilizam echipamentele? Ce avem voie sa folosim, cat si cum? Si mai ales, ce nu avem voie sa folosim, atunci cand ne aflam la locul de munca? Toate acestea par intrebari simple, a caror raspunsuri le stim, asta doar la prima vedere, dar daca ne uitam mai atent, atunci lucrurile se complica!


In acest sens, doresc sa clarific si totodata sa simplific putin lucrurile, dandu-va cateva informatii cu privire la bunurile si modul de folosire al acestora la locul de munca.


Odata semnate actele de angajare, ambele parti semnatare, au luat la cunostinta de drepturile si mai ales de obligatiile fiecaruia. Astfel, angajatorul are obligatia de a oferi angajatilor sai, toate informatiile necesare indeplinirii atributiilor de serviciu, precum si echipamentele indispensabile muncii lor (cum ar fi: calculator, internet, masina de serviciu, telefon, copiator, pixuri, hartie, mape, etc.). Desigur numarul si tipul acestora nu este limitativ si depind de necesitatile fiecarui loc de munca. Ati observat, probabil, ca nu am specificat nimic cu privire la echipamentul de protectia muncii, asta datorita faptului ca, dotarea si utilizarea acestora sunt reglementate de legi speciale.

 

Importanta respectarii contractului de munca

 

Echipamentele la care ne vom referi, in cele ce urmeaza, nu au specificatii detaliate privind dotarea si utilizarea lor, prin legi speciale, ci sunt doar o obligatie generala a angajatorului, mentiune facuta si in Codul Muncii. Astfel ca, in sfera privata (societatile de stat au aceleasi reguli, dar si multe scuze, privind respectarea clauzei) nerespectarea de catre angajator a acestei obligatii, se poate face doar in mod abuziv. Ca proprietar al acestui echipament, angajatorul, are dreptul de a gestiona utilizarea lui, prin editare de documente scrise, cum ar fi contractul colectiv sau individual de munca, regulament intern, fise de post, prin documentele specifice Sistemului de Management al Calitatii (proceduri de lucru), daca acesta este implementat, ori memorii tehnice sau specificatii realizate la nivelul societatii. Angajatorul este responsabil cu furnizarea de resurse adecvate (de exemplu: stilouri, notebook-uri, guma de sters, banda, clip de hartie, capsator, folii, dosare, etc.) angajatilor sai, pentru a face posibila indeplinirea, din acest punct de vedere, de catre angajat, a tuturor atributiilor, la nivelul  de performanta specificat de catre acesta.

 

Odata scoase aceste bunuri in afara companiei, gestul ar putea fi interpretat  cu usurinta, drept furt. V-ati gindit cum ar fi sa se inceapa o cercetare disciplinara prealabila, coroborata cu o ancheta a politiei, a unor fapte penale, cum ar fi furtul unui pix? Nu conteaza ce furi, ci fapta in sine! Totusi, cele mai multe companii tolereaza aceste 'mici imprumuturi', daca angajatul le foloseste in mod moderat. Normele pentru utilizarea imprimantei si a copiatorului pentru uz personal, de exemplu, sunt raportate rar in documentele oficiale. Motivul este simplu si de natura psihologica: 'fructul oprit'! Impunerea unei astfel de reguli ar putea duce in mod inevitabil la abuzuri, mai ales in Romania, unde exista o mentalitate bine inradacinata, dar si devastatoare, cu privire la faptul ca: 'regulile sunt facute, pentru a fi incalcate'! In al doilea rand, impunerea unei interdictii stricte ar fi foarte greu de gestionat de catre angajator.

 

Cateva reguli de utilizare a bunurilor din dotare


1. Cum se fac fotocopiile? Este responsabilitatea dumneavoastra, ca si angajat, sa nu monopolizati echipamentul, mai ales  pentru a imprima documentele personale. Ar trebui sa tineti cont ca in zilele noastre, multe imprimante stocheaza informatii despre documentele folosite. De exemplu, este foarte usor sa gasesti cine a tiparit documentul intitulat 'Rime' de White Rabbit, in data de luni, la ora 9:12, statie de lucru 7.


2. Cum sa folosesti masina de serviciu? Masinile de serviciu sunt inregistrate in contractul individual de munca, act aditional, contract de leasing, eventual, in care se specifica conditiile de folosinta si obligatiile angajatului/angajatorului in cazul unei avarii auto. Angajatilor profesionisti din turism si persoanelor fizice le este permis, intr-o anumita masura, sa foloseasca masinile de serviciu in scopuri personale, spre deosebire de alti angajati care folosesc vehiculele de serviciu strict in scop profesional.


3. Folositi telefonul de la birou asa cum trebuie? Conversatiile personale pe un telefon, de apartenenta fixa, a companiei unde lucrati sunt permise in cazul in care acestea sunt scurte (de 3-4 minute) si ocazionale (de 2-3 ori pe saptamana). Primirea de apeluri pe telefonul de serviciu, ca exceptie si in situatii deosebite, vor include doar conversatiile scurte, rezonabile si care sa nu perturbe activitatea de zi cu zi a salariatului in cadrul companiei. Angajatorul, adica proprietarul liniei de telefonie, are tot dreptul de a solicita o inregistrare a apelurilor telefonice cu identitatea, durata si costurile apelului. In cazul in care un angajator ofera angajatului un telefon mobil, atunci in contractul de munca, act aditional, trebuie sa se precizeze procentul, din totalul minutelor de convorbire atribuite, ce pot fi folosite in scop personal. In cazul depasirii limitei aprobate in scop profesional/privat, angajatul va fi obligat sa suporte contravaloarea acestora. Se mai pune o intrebare: oare, daca ai un telefon mobil oferit de catre angajator, asta inseamna ca ar trebui sa fii disponibil si sa primesti apeluri de afaceri 24 ore din 24, 7 zile pe saptamana? Pentru mai multe informatii, in acest caz incercati sa consultati locurile care va ajuta in ceea ce priveste protectia vietii private la locul de munca.


4. Computerul sau laptopul este si el un echipament de serviciu! Cele mai multe statii de lucru sunt acum echipate cu un calculator si chiar cu o conexiune la Internet. Este bine stiut faptul ca societatile publice care folosesc calculatoare definesc in contract contextul lor de utilizare. Fiecare angajat va primi o parola, pentru a utiliza acest echipament. Utilizarea acestui tip de echipament este in mod normal rezervata doar pentru uz profesional. Angajatorul poate permite si utilizarea in scop personal, in pauza de pranz. Puteti avea un spatiu rezervat pentru intimitatea dumneavoastra, iar acest continut trebuie sa contina cuvintele 'privat' sau 'personal'. Cu toate acestea, angajatorul poate vizualiza continutul de pe hard disk, chiar si in absenta dumneavoastra. Nota! In cazul in care compania va ofera un laptop, acest lucru este un beneficiu in natura. Deci, angajatorul trebuie sa-l declare in impozite. Contractul trebuie sa specifice, daca va este permis sa-l folositi pentru uz privat.


5. Internetul este strict pentru angajator! Astfel, se poate preveni accesul la anumite pagini de internet, din motive de siguranta sau de productivitate. Desigur, orice activitate ilegala (cum ar fi: descarcarea, difuzarea si detinerea de continut ilegal, etc.) este strict interzisa si poate face obiectul urmaririi penale.


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Nici un comentariu pana acum.
Fii primul care comenteaza acest articol!
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate