Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Tuburi fluorescente

Lapugean Marius
Domeniu : Repararea echipamentelor electrice
Meserie : Tehnician electro-energetician, termo-energetician
Localitate : Timisoara / Timis
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Avantajele utilizarii balasturilor electronice 


balasturi-electronicLa inceputul anilor 80, in unele tari s-a acordat o atentie deosebita gasirii de solutii pentru inlocuirea balasturilor magnetice din otel si cupru cu balasturi electronice. Avand in vedere complexitatea acestor dispozitive electronice, utilizarea lor in perioada amintita era destul de redusa, atat din cauza pretului cat si a fiabilitatii, care era mult sub fiabilitatea balasturilor clasice. Investitiile americane in domeniul cercetarii pentru realizarea acestor dispozitive au fost importante, fapt ce a permis realizarea de componente fiabile, special pentru astfel de produse, reusindu-se ca la inceputul anilor 90 sa fie realizate balasturi electronice cu o fiabilitate foarte ridicata. 

Acest lucru a permis trecerea la productia pe scara larga a balasturilor electronice, astfel in anul 1993 in SUA balasturile electronice reprezentau peste 20% din totalul balasturilor vandute, iar in prezent reprezinta peste 50%. Imediat dupa succesele realizate in SUA, o serie de mari companii din domeniul iluminatului din Europa au trecut la proiectarea si realizarea de balasturi electronice, astazi iluminatul fluorescent cu balasturi electronice avand o pondere destul de ridicata si in Europa Occidentala. In Romania, primele incercari in domeniul balasturilor electronice au fost facute de Societatea de Calculatoare si Electronica Industriala, care astazi are gama sa proprie de balasturi electronice pentru lampi fluorescente tubulare si pentru lampi cu vapori de sodiu la inalta presiune. De asemenea, in magazinele de specialitate se gasesc destul de multe modele de corpuri de iluminat echipate cu balasturi electronice la preturi accesibile.

Utilizarea balasturilor electronice aduce o serie de avantaje:
In primul rand, se economiseste energie electrica. Avand in vedere numarul mare de tipuri de balasturi clasice si ca economia de energie este diferita de la caz la caz, s-a calculat ca prin inlocuirea acestora cu balasturi electronice se realizeaza o economie medie de 14 Wh pentru tuburile fluorescente de 36 W, respectiv de 7 Wh in cazul tuburilor de 18 W. La care se adauga economiile obtinute cu starterele (in sensul ca nu mai sunt folosite in cazul balasturilor electronice) si din costurile mult mai mici pentru tuburile fluorescente, avand in vedere ca balasturile electronice prelungesc viata tuburilor cu pana la 50%. Acelasi rationament poate fi aplicat in cazul lampilor cu vapori de sodiu la inalta presiune cum sunt cele din curti sau strazi. Prin inlocuirea unui balast clasic de 250 W cu un balast electronic se obtine, pentru acelasi nivel de iluminare o economie de 60 Wh fara a mai tine cont de eliminarea igniterelor si de prelungirea duratei de viata a lampilor. La aceste economii pot fi adaugate economiile obtinute din eliminarea elementelor de compensare pentru obtinerea unui factor de putere mai mare de 0,92, utilizate in cazul balasturilor clasice. Balasturile electronice de ultima generatie au un factor de putere apropiat de unitate ( > 0,99 ).

Pe langa economicitate, balasturile electronice mai prezinta avantajul aprinderii instantanee a tubului fluorescent si a functionarii total silentioase (spre deosebire de balasturile clasice care produc un zgomot destul de puternic – lucru putin important intr-o hala industriala, dar in cazul unui birou sa a unei locuinte este de multe ori deranjant). In plus, la toate tipurile de balasturi electronice se poate utiliza o optiune pentru reglarea fluxului luminos (dimming), astfel ca in anumite perioade poate fi redusa puterea cu 20 - 30 % fara a afecta prea mult calitatea iluminarii.

Pentru a exemplifica mai bine avantajele utilizarii balasturilor electronice, voi prezenta un studiu de caz a unei firme ce are o hala de productie in care sunt montate pentru iluminatul general 110 corpuri duble, respectiv 220 tuburi fluorescente de 36W. Corpurile de iluminat erau echipate cu balasturi clasice, iar consumul electric cu iluminatul general ajungea la 7,9 kW per ora. Firma lucreaza in 2 ture, consumul electric cu iluminatul general fiind de 126,4 kW pe zi. Firma a decis inlocuirea balasturilor clasice cu balasturi electronice, investitia (110 balasturi electronice de 2 x 36W + manopera de montaj) fiind de 2500 euro. Dupa inlocuirea balasturilor, consumul cu iluminatul a ajuns la 5,1 kW per ora, respectiv 81,6 kW pe zi, rezultand o economie de 44,8 kW. Zilnic. In aceste conditii, mai ales tinand cont si de celelalte avantaje ale balasturilor electronice, investitia s-a amortizat extrem de rapid. Mai trebuie sa precizez ca dupa o luna, firma a decis inlocuirea balasturilor clasice la toate lampile cu vapori din curte, iar in birouri a inlocuit pur si simplu toate corpurile vechi, cu altele noi cu balasturi electronice.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Nici un comentariu pana acum.
Fii primul care comenteaza acest articol!
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate