Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Trusa de scule electricianului amator

Lapugean Marius
Domeniu : Repararea echipamentelor electrice
Meserie : Tehnician electro-energetician, termo-energetician
Localitate : Timisoara / Timis
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

In instalatiile electrice nu exista loc pentru improvizatii


trusa-de-scule-electricianului-amatorCa orice meserie si cea de electrician presupune folosirea multor scule si aparate, unele dintre ele destul de scumpe. Totusi, cu putin efort si minim de cheltuiala, se poate pune la punct o trusa care sa contina strictul necesar pentru majoritatea interventiilor si lucrarilor la instalatiile electrice. Pentru exemplificare voi descrie continutul trusei mele de “interventie rapida” pe care o car cu mine in masina inclusiv in concediu.

Inainte insa, tin sa fac cateva precizari: la lucrarile in instalatiile electrice, nimic nu este mai neproductiv si chiar periculos decat folosirea de scule de proasta calitate si cu atat mai mult a celor improvizate. Nu va zgarciti cand este vorba de aceste scule pentru ca de fapt va zgarciti poate chiar cu viata d-voastra. , pentru “las ca merge si asa”, curentul electric nu prea are obiceiul sa ierte greselile. Fireste ca in principiu, toate interventiile se fac cu instalatia scoasa de sub tensiune, dar mai trebuiesc facute si verificari sau masuratori, ori asta presupune existenta tensiunii. Pe de alta parte, se poate intampla, mai rar cei drept, ca sigurantele automate sa aiba contacte lipite si sa nu decupleze chiar daca butonul este coborat. Am mai intalnit o situatie, cand cineva schimba o priza, a venit sotia acasa, vazand ca nu este curent a ridicat pur si simplu siguranta. Omul nu a patit nimic, dar urmele scurtcircuitului au ramas pe varful surubelnitei cu care lucra. In concluzie, protectia oferita de scule de calitate este precum airbag-ul de la masina…. nu vrei sa ai nevoie de el, poate ca nici nu ai nevoie toata viata de el, dar daca se intampla ceva te bucuri ca exista.

Acum in ceea ce priveste continutul trusei.
- In primul rand surubelnite. Sase surubelnite, trei drepte si trei in cruce, in trei categorii de marimi sunt in principiu suficiente pentru marea majoritate a lucrarilor. Atentie insa, exista doua tipuri de surubelnite… cele de uz general si cele destinate electicienilor. Acestea din urma au izolatia extinsa si pe tija, iar cele de calitate au un marcaj care atesta ca au fost testate la 1000V. Acestea sunt de preferat, dincolo de protectia pe care o ofera, au si calitati mecanice bune fiind foarte rezistente in timp. De asemenea, capul lor este magnetic, ceea ce va usureaza enorm lucrul in locuri uneori inghesuite.

- De asemenea din trusa nu trebuie sa lipseasca un cleste patent universal, un cleste cu varf ascutit (spit) drept, inca unul cu varf curbat si un cleste pentru taiat si sectionat (tvick). Si in cazul acestor scule, cautati cele destinate electricienilor, avand maner izolat si cu marcajul ca au fost testate la 1000V. 

- O alta scula foarte importanta este clestele de deblancat cablu. Permite pregatirea capetelor cablului usor si fara a compromite integritatea conductorului. 

- Tot pentru pregatirea cablurilor se foloseste cutitul pentru dezizolat. Acesta are o lama reglabila care permite indepartarea izolatiei de pe cablu, fara a atinge firele din interior.

- Mai este necesar si un cleste de sertizat, folosit pentru sertizarea pinilor terminali sau a papucilor pe capetele conductorilor. In trusa mea de exemplu am doi clesti de sertizat: unul mai simplu, pe care il folosesc pentru sertizarea pinilor terminali la conductor cu sectiunea de la 1 mmp pana la 10 mmp si un alt cleste mai solid, cu clichét, pe care il folosesc pentru sertizarea pinilor si a papucilor de la sectiunea de 4 mmp pana la 25 mmp. Pentru un electrician amator, primul cleste este absolut suficient.

- Din trusa nu trebuie sa lipseasca un creion de tensiune. Nu este propriu zis un aparat de masura pentru ca indica doar prezenta fazei, fara sa ofere indicatii asupra valorii tensiunii. De asemenea, nereactionand decat in prezenta fazei, nu poate fi folosit pentru detectarea unor eventuale intreruperi ale conductorului de nul. Pe de alta parte sunt situatii in care poate oferii indicatii false. Daca de exemplu la verificarea unui cablu creionul indica tensiune atat pe conductorul de faza cat si pe cel de nul, inseamna ca avem “intoarcere pe nul”. Acest lucru se intampla de regula daca undeva in instalatie este uitat un intrerupator in pozitia inchis, circuitul electric inchizandu-se prin filamentul becului. Totusi creionul de tensiune este util si este bines a va obisnuiti ca inainte de a atinge parti neizolate ale instalatiei electrice, sa faceti mai intai o verificare. Daca becul creionului ramane stins, se poate lucre fara probleme. 

- Pentru a depasi limitarile creionului de tensiune, electricienii foloseau inainte un bec de control. Si acum se mai foloseste, inclusiv eu am in trusa un bec de control facut dintr-un bec miniatura la 220V. Este extrem de util pentru verificarea rapida a functionarii si integritatii unui circuit. Daca de exemplu, creionul de tensiune indica prezenta fazei, dar la verificarea cu becul de control acesta ramane stins, inseamna ca avem conductorul de nul intrerupt. Fireste, daca dorim indicatii mai precise putem folosi un multimetru digital, insa, cum un astfel de aparat mai ales daca este de calitate costa relativ mult, este destul de sensibil si ocupa mult spatiu in trusa, iar pe de alta parte, nu intotdeauna sunt necesare masuratori foarte precise, la nivel de electrician amator nu se justifica o asfel de investitie. Mai degraba recomand o sonda de tensiune. Constructiv o sonda de tensiune seamana cu un creion de tensiune putin mai mare, cu deosebirea ca are doi electrozi de masura, unul plasat chiar in varful sondei iar celalat atasat prin intermediul unui conductor, iar pe corp se gasesc mai multe leduri, care se aprind pe rand, in functie de tensiunea masurata. Daca se foloseste doar electrodul din varf, sonda se comporta ca un creion de tensiune, avand un led care se aprinde in prezenta fazei. De asemenea, fara tensiune in instalatie si folosind amandoi electrozi, sonda poate fi folosita pentru verificarea continuitatii unui circuit. Revenind la exemplul cu trusa mea, cu toate ca am un multimetru digital performant il folosesc destul de rar, in trusa avand o astfel de sonda de tensiune.

- Ce are mai trebui sa contina trusa… o rola de banda izolatoare, cate un sir de cleme pipa de 4, 6 si 10 folosite pentru interventii si legaturi in doze, o cutiuta cu pini terminali si papuci de 1,5; 2,5 si 4, eventual cateva bucati de tub termocontractibil de diferite sectiuni. Acesta din urma este extreme de util, in special pentru refacerea izolatiei unui conductor. Se trage tubul peste portiunea cu defect de izolatie, se incalzeste tubul iar acesta se strange ca un manson. 

- De asemenea, este bine sa aveti in trusa un cutter, un set de imbus-uri si o cheie reglabila intre 7 si 13, un ciocan mic si eventual o surubelnita cu clicket care permite folosirea a mai multor tipuri de capete – drepte, in cruce, in stea, sau tubulare. La aceasta surubelita se poate folosi un prelungitor flexibil care va permita sa lucrati in locuri total inaccesibile cu alte scule. 

Fireste, in functie de buget si de necesitati o trusa de scule poate contine multe alte scule, dar pentru un electrician amator cele descrise mai sus sunt absolute suficiente.

Spor la lucru!

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Lorincz Endre

Raspunde #1 | Lorincz Endre | 10-06-2014

Este foarte bunnn :)... Ne povesteste despre tot ce avcem nevoie pentru un electrician :)... e cel mai bine scrissss tootull !!!


Razvan D

Raspunde #2 | Razvan D | 02-02-2018

Foarte buna si utila prezentarea. Multumesc pt. info !


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate