Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Trenduri in Resurse Umane in 2010

Peter Kulcsar
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : ...
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Tendinte HR


tendinte2010 ne asteapta. Dupa o privire in trecut, acum ne orientam atentia catre perspectiva noului an: Ce trenduri il vor defini? Pentru ce anume trebuie sa fim pregatiti? Veti gasi raspunsul la aceste intrebari in acest articol despre trenduri in resurse umane si o privire asupra megatrendului „stres”, care este in continua crestere in intreaga lume.

Megatrend I: Sanatate
Pensionarea la varsta de 65 de ani inseamna ca managementul sanatatii in cadrul companiilor va juca, in viitor, un rol aparte. Ceea ce se considera a fi acum un subiect usor este de fapt un subiect greu. Companii cu structuri de varsta variabile nu mai pot ignora cre?terea perioadelor de oprire a angajatilor cu o varsta inaintata.

Megatrend II: Stres
Manageri epuiza?i, angajati rupti in doua intre familie si locul de munca – poverile rezultate din cerintele profesionale ridicate, dezvoltarea tehnologica avansata si densitatea comunicarii in crestere genereaza stres. Studii globale si recente dovedesc acest fapt. Instrumente de management al stresului in faza incipienta sau anul sabatic sunt aplicate mult prea rar. Acest fapt se va schimba in momentul in care performantei i se va acorda prioritate maxima.

Ce va veni: Recrutarea online
Trenduri ca recrutarea online vor castiga teritoriu in 2010. Anunturile pentru posturi vacante prin Twitter, Facebook ?i Linkedin suplimenteaza acum ofertele de locuri de munca traditionale. In cadrul companiilor cu necesitati de reducere a costurilor, aceste platforme de recrutare le-ar putea chiar inlocui pe cele traditionale.

Noul venit: Recrutarea prin telefonul mobil
Internetul devine din ce in ce mai mobil datorita telefoanelor mobile din ce in ce mai performante. ”Mobile recruiting” tine pasul cu aceasta dezvoltare prin incercari de a contacta in mod direct partile interesate prin telefoanele mobile.

Trend general: Branding-ul angajatorului
Acest fapt inseamna de asemenea ca firmele mici si mijlocii trebuie sa investeasca mai mult in cresterea notorietatii companiei. Sunt necesare ofertele de munca online.

Retro-trend: Razboi local pentru talent
In timp ce marile companii din tara si din intreaga lume sunt capabile de a se pozitiona ca brand-uri, situa?ia pentru IMM-uri este diferita: globalizarea apartine trecutului – cel putin in ceea ce priveste ”employer branding”. Pentru IMM-uri, este din ce in ce mai important, mai presus de toate, sa-si faca un nume pe plan local sau regional.

Amplasarea ca si beneficiu
Amplasarea locului de munca este de asemenea din ce in ce mai importanta. In special pentru tinerii care abia intra pe piata, ariile metropolitane dinamice au fost mai atractive decat locatiile pasnice sau orasele pur industriale.

Antidotul: Retentia
Pe langa obtinerea unei noi echipe, mentinerea personalului deja existent va fi de asemenea un subiect in 2010. Vor avea loc mai multe discutii intense pe tema cresterii mentinerii angajatiilor si a fluctuatiei lente mai ales in cazul companiilor care au tendinta de a fi mai introspective cand vine vorba de angajarea personalului si mai departe calificarea personalului adecvat. Companiile care investesc in aceasta arie trebuie sa se asigure ca cei pe care ii dezvolta nu pleaca de la firma.

Argument bun: Dezvoltare excelenta a personalului
Bugetele alocate dezvoltarii personalului trebuie de asemenea reconsiderate in acest context, deoarece numai acele companii care ofera angajatilor oportunitati pentru educatie si dezvoltare personala vor reusi sa se pozitioneze bine pe piata. Mai mult: Numai cei care investesc in personalul mai vechi vor putea construi pe baza lor in viitor.

UPS (Unique Selling Proposition): Web 2.0
Internetul nu uita nimic. Expertii in Resurse Umane au profitat de pe seama acestui fapt in angajari. Totusi, trendul pentru aplicatiile Web 2.0 a cunoscut o schimbare surprinzatoare pentru expertii in Resurse Umane. In vremea unei lipse de forta de munca specializata, din ce in ce mai multi candidati solicita utilizarea aplicatiilor Web 2.0 in companii. Ei doresc sa stie care sunt oportunitatile disponibile pentru participarea in retelele sociale si care sunt dispozitivele si aplicatiile disponibile.
Exista de asemenea nevoia unei imbunatatiri a trainingului in acest domeniu. Ofertele de training pe Web 2.0 sunt inca foarte rare – chiar si in IT.

Flexibilitate: Management interimar
IMM-urile in special vor trebui sa recurga la manageri interimari, avand in vedere lipsa fortei de munca specializate. Acesti experti-nisa sunt angajati pentru o perioada determinata pentru anumite proiecte sau pentru a solutiona anumite probleme.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Adumitrachioaiei Daniel

Raspunde #1 | Adumitrachioaiei Daniel | 24-02-2010

Da bine structurate, desi nu sunt deacord cu toate aceste trenduri si megatrenduri. Siteurile de socielaizare sunt deja folosite pe scara destul de larga pentru recrutare fiind o sursa ieftina si cu un target foarte larg. Nu cred ca in viitorul apropiat companiile vor pune accent pe sanatatea anjatilor, deoarece este un aspect care in acest moment nu influenteaza eficienta si randamentul personalului. Sunt de acord in schimb, ca aceasta optiune si preocupare a companiilor va aparea dupa destula vreme, cand forta de munca va imbatrini, si nu va mai exista un rezervor de forta tanara. Cu siguranta flexibilitatea, si mai ales flexibilitatea in programul de lucru, este un trend deaorece este si un beneficiu pentru majoritateqa salariatilor si in acelasi timp un mod de a scadea costurile


roxana

Raspunde #2 | roxana | 24-02-2010

Intrebarea mea ar fi urmatoarea: dupa ce recrutarea prin intermediul retelelor sociale de tip facebook/twitter va ajunge la un anumit grad de saturare ne vom intoarce la vechile companii de recrutare? sau se vor gasi alte surse si care ar putea fi ele? pt ca in maxim 3-4 ani retelele vor fi demodate, daca nu chiar mai devreme.


jivan bujor

Raspunde #3 | jivan bujor | 24-02-2010

cred ca relansarea (revigorarea) economica va readuce lucrurile la situatia anterioara, recrutarea clasica; metodele alternative au aparut din considerente de reducere a costurilor, metodele alternative facebook/twiter sunt mai accesate de mana de lucru, proaspata, cu vechime 0; prin recrutarea directa pe baza de interviu, selectia este eficienta mai ales pentru personal de calitate, cu vechime si experienta; depinde de cerinte, recrutezi ceea ce se cere, metoda o alegi in asa fel in cat sa obtii rezultatul care i-ti este cerut.


ela

Raspunde #4 | ela | 07-03-2010

Sunt de acord cu jivan, insa pentru a recruta personal de calitate trebuie sa ai f multe surse la dispozitie inclusiv companii de recrutare, site-uri online, sau referrals cum avem noi in baza de date, orice sursa trebuie exploatata la maxim, pentru selectia viitorilor candidati, spre ex in compania mea de IT pe Outsourcing e clar ca trebuie sa ai tangente cu IT-ul la nivel intermediate plus lb straine de preferat 2. Tendintele prezentate sunt interesante, pot fi sau nu viabile, web 2.0 nu stiu exact ce presupune, dar am sa ma interesez de subiect, multumim de info....


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate