Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Transplantarea plantelor de apartament

Bogdan Rosulescu
Domeniu : Activitati de design specializat
Meserie : Expert inginer agronom
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Sfaturi pentru transplantarea plantelor


transplantarea-plantelor-de-apartamentTransplantarea, transvazarea (trecerea plantei in alt vas) este o lucrare de ingrijire care se aplica plantelor la un interval de timp care poate fi de la 1-2 ani in cazul plantelor tinere, la 4-6 ani pentru cele mature, in functie de ritmul de crestere individual al plantei.

De regula nu se transplanteaza plantele inflorite sau in preajma infloritului. Operatia se face cu rezultatele cele mai bun la inceputul unui nou ciclu de vegetatie, respectiv primavara. Vasele folosite la transplantare trebuie sa fie mai mari cu 4-6 cm fata de cele in care a crescut planta si chiar cu 10-20 cm in cazul ghivecelor foarte mari si a hardaielor.

Ghivecele pot fi facute din diferite materiale, avand forme si aspecte variate. Prin urmare, inainte de altceva, trebuie sa stiti ce vas este potrivit pentru planta pe care intentionati sa o asezati in el. Alegerea ghiveciului adecvat mediului in care este amplasat si specia plantei cultivate reprezinta un element esential pentru obtinerea unor rezultate bune. 

Materialele cele mai utilizate pentru confectionarea ghivecelor sunt lutul si plasticul. Cele din lut sunt disponibile in diferite forme: clasice in forma de trunchi de con, rotunde, patrate sau rectangular adecvate pentru plantele mici, suculente. Ghivecele din lut realizate manual sunt extreme de attractive, in special cu trecerea anilor, cand primesc amprenta scurgerii timpului, devenind astfel mai pal colorate si asortandu-se prin urmare la orice tip de planta. Ghivecele din plastic au avantajul de a fi mai ieftine in comparatie cu cele din lut, practice si usoare. Se vor evita cele de culoare alba, care atrag privirea mai mult decat planta in sine, alegandu-se cele verzi sau maro, care trec mai usor neobservate. Spre deosebire de vasele din lut, cele de plastic nu permit evaporarea apei astfel incat pot sa apara mai frecvent probleme precum putrezirea radacinilor, cauzate de umiditate. 

Inainte de utilizarea ghivecelor noi din lut, acestea se mentin in apa timp de cateva ore, iar cele vechi care au mai fost folosite se curate si se dezinfecteaza. Mentinerea in apa a ghivecelor noi are ca drept scop umplerea porilor acestora cu apa pentru a evita stresul hidric la care pot fi supuse plantele in primele zile dupa plantare. Astfel, apa care se administreaza plantelor la udare va fi mai repede absorbita de ghiveci decat de radacini.

La plantare trebuie avuta in vedere asigurarea unui drenaj bun (cioburi, nisip grosier, pietris) la baza ghiveciului, se va respecta pozitia normala a radacinilor, se va evita plantarea prea adanca si se va tasa usor pamantul pentru a nu rupe radacinile.

Momentul transplantarii este evidentiat de incetinirea cresterii, uscarea rapida a substratului, aparitia radacinilor atat la suprafata pamantului cat si prin orificiile ghiveciului.

Pamantul folosit la transplantare trebuie sa fie proaspat si reavan, in functie de cerintele de baza ale plantei. La plantare se va avea grija ca planta cu balotul de pamant din jurul radacinilor sa fie asezata pe central vasului, cu 2-3 cm mai jos de marginea superioara a acestuia. Pamantul se indeasa cu grija intre marginile vasului si balot, completandu-se pana raman 1-2 cm sub partea superioara a ghiveciului. Se va uda moderat cu apa la temperatura camerei. Daca planta da semne de ofilire, se pulverizeaza cu apa.

Plantele mari si voluminoase se transplanteaza mai rar, in schimb, primavara se inlocuieste pamantul de la suprafata pe adancimea de 2-6 cm. Operatia de scoatere a pamantului se face cu grija, pentru a nu rani radacinile. In locul pamantului indepartat se pune altul proaspat si fertil. Inlocuirea pamantului de la suprafata ghiveciului se face la toate plantele care nu sunt supuse transplantarii.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Nici un comentariu pana acum.
Fii primul care comenteaza acest articol!
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate