Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Totul despre toxicomanie

Ispas Kristine
Domeniu : Activitati de asistenta medicala specializata
Meserie : Psiholog
Localitate : Constanta / Constanta
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Implicatiile sociale, psihice si de ordin medical al consumului de substante psihotrope

 

Etimologic, cuvantul 'toxicomanie' provine din grecescul 'toxikon' (otrava) si 'manie' (nebunie) si se refera in primul rand la consumul abuziv de stupefiante (opiu, morfina, cocaina), insa omul modern recurge la un numar tot mai mare de produse, in special sintetice, care dau nastere la toxicomanie. In prezent, OMS-ul recunoaste 115 substante ce induc toxicomanii, iar numarul tot mai mare de substante ce pot da nastere la abuz a dus la introducerea de catre OMS, in 1969, a termenului de 'farmacodependenta', in care agentul ce da obisnuinta este un medicament sau un amestec de medicamente.

 

Caracteristicile toxicomaniei sunt:

- dorinta sau necesitatea de a continua consumarea drogului si de a-l procura prin orice mijloace;

- tendinta de a mari dozele;

- dependenta psihica si/sau fizica de efectele drogului, incepand cu aparitia sindromului de abstinenta la suprimarea lui;

- efecte nocive asupra individului , asupra familiei sale si  a societatii. 

 

Factorii care favorizeaza consumul de droguri

Desi, nu exista o etiologie specifica pentru  acest flagel, totusi exista o serie de factori care pot favoriza consumul de droguri si care coexista si anume: factorii individuali si  factorii socio-culturali. Dintre factorii individuali putem enumera:  intoleranta la frustrare, nevoia imperioasa de obtinere a placerii, agresivitatea patologica, perturbarea relatiilor parinte-copil, inadaptarea putand ajunge la comportamente deviante.

Dintre factorii socio-culturali, poate cel mai important factor este apartenenta la un grup de consumatori de droguri, urmat indeaproape de cautarea unor placeri interzise, ignorarea interdictiilor si gustul riscului. Dar, aceasta aparteneta la un grup de consumatori apare intotdeauna precedata de anumite situatii generate cel mai des in mediul familial putand fi astfel, un mod de protest la autoritatea excesiva a parintelui sau dimpotriva la o permisivitate accentuata din partea acestuia. Bineinteles, ca sunt si cazuri izolate, cand toxicomania este cauzata de curiozitatea manifestata de individ, dorinta sa de a experimenta anumite stari despre care stie ca ar putea surveni in urma consumului  de substante psihotrope.

 

Etapele unui consumator

Comisia Nationala a Abuzului de Droguri si Marijuana din SUA a identificat mai multe etape ale consumului de droguri, printre care:

- Consumul experimental exprimat prin curiozitate, dorinta de a experimenta;

- Consumul recreational exprimat prin faptul ca drogul este folosit  de regula in cadrul grupului;

- Consumul circumstantial, unde drogul este folosit doar in anumite situatii;

- Consumul intensiv, unde drogul , desi este  utilizat zilnic, individul nu este total detasat de drog, dar ramane integrat in societate si in activitatea pe care o desfasoara;

- Consumul compulsiv, aici drogul este utilizat cu frecventa ridicata, individul fiind dependent fizic si/sau psihic de acesta, drogul domina intreaga existenta a individului, care nu mai are nici un fel de alte preocupari sociale.

 

Consumul de droguri

Daca vorbim de administrarea substantelor psihotrope, acestea pot fi fumate, masticate, prizate, ingerate, baute sau injectate, iar reactiile in functie de drogul administrat pot fi de somnolenta, halucinatii, diminuarea proceselor cognitive,  inrosirea pupilelor, dezinteres pentru viata sexuala, diminuarea sau cresterea in exces a poftei de mancare, indeosebi pentru dulciuri, indiferenta fata de cei din jur sau comportamente deviante. Se estimeaza ca in prezent, in lume exista  aproximativ 190 milioane de consumatori de droguri, dintre care 80% tineri, iar consecintele sunt  pe multiple planuri si anume:

- De ordin medical, printre care putem enumera urmatoarele boli: sifilis, HIV-SIDA,  tuberculoza, insuficienta renala, afectiuni cardio-respiratorii, hepatita; de asemenea, pot exista si complicatii la nivel endocrin sau infectii la nivelul pielii.

- Pe plan psihic poate sa apara perceptia alterata a timpului si a distantei sau halucinatii, iar psihologic pot sa apara  tulburari de comportament, panica, afectarea imaginii de sine, tendinte paranoice si agresivitate, anxietate si depresie.

- In sfera socialului, consumul de droguri are ca efect principal deteriorarea progresiva a relatiilor sociale ceea ce va conduce la o crestere a riscului de excludere si diminuare a sanselor de reintegrare sociala si profesionala; suferinta pentru membrii familiei si aproape intotdeauna consumatorii de droguri se implica in activitati infractionale cand se afla sub influenta drogului sau pentru a-si procura doza de stupefiante.

 

Toleranta

Cand vorbim de toleranta luam in discutie doua tipuri: cea innascuta si cea dobandita.  Toleranta innascuta consta intr-o sensibilitate scazută a organismului la actiunea diferitelor medicamente si este des intalnita in cazul utilizarii unor medicamente. Asupra acestui tip de toleranta nu vom insista, dar vom insista asupra tolerantei dobandite, manifestare care consta in scaderea efectului substantei psihotrope in urma administrarii repetate, fiind nevoie de cresterea dozei, pentru obtinerea acelorasi efecte. Toleranta dobandita este de doua feluri: acuta (tahifilaxie) si cronica (obisnuinta).

 

Toleranta acuta consta in scaderea treptata a efectului produs de drog prin administrari repetate, la intervale scurte de timp. Acest tip de toleranta are urmatoarele caracteristici:

- Fenomenul este reversibil, dupa intreruperea tratamentului;

- Toleranta se instaleaza rapid;

- Efectul se diminueaza treptat, pana la disparitie;

- Durata efectului este scurta, dupa intreruperea tratamentului.

 

Totodata, tahifilaxia are urmatorul mecanism de producere:

- epuizarea sau saturarea unor receptori;

- desensibilizarea receptorilor prin internalizare.

 

Toleranta cronica consta in scaderea efectului substantelor psihotrope sau a medicamentelor dupa administrarea repetata, fiind necesara cresterea dozei pentru obtinerea aceluiasi efect. Datorita obisnuintei, organismul poate sa suporte la un anumit moment  chiar doze toxice fara probleme. Toleranta cronica are urmatoarele caracteristici:

- se instaleaza lent;

- este necesara cresterea treptata a dozelor;

- fenomenul este reversibil dupa o perioada de timp mai indelungata.

Acest tip de toleranta poate fi dat de substante medicamentoase, precum: hipnotice barbiturice, agonisti opioizi, etc.

 

Cateva informatii despre sevraj

Sevrajul este definit ca fiind un sindrom de abstinenta, manifestat printr-o puternica suferinta fizica si psihica, specifica perioadei de incetare, de catre persoana aflata in aceasta stare, a consumului de substante, care i-au indus starea de dependenta si reprezinta raspunsul organismului la absenta drogului cu care este obisnuit. Natura simptomelor si intensitatea acestora depind de drogul consumat putandu-se materializa prin tremuraturi, dureri musculare si articulare, simptome specifice gripei, etc. Desi, se cunosc mai multe forme de sevraj,  interesant pentru articolul de fata este sevrajul la tranchilizante si sevrajul la opiacee.

 

Sevrajul la tranchilizante va aparea la 24 de ore, de la incetarea administrarii drogului, cand pot aparea simptome, precum anxietatea si agitatia. Sevrajul va dura intre doua si opt zile, cauzand pierderea apetitului, greata, voma, crampe abdominale, cresterea frecventei cardiace si transpiratii excesive. Formele severe ale sevrajului sunt delirul, convulsiile si in unele cazuri poate surveni chiar decesul.

 

Sevrajul la opiacee apare atunci, cand consumatorul dependent renunta la dozele lui obisnuite de stupefiante, iar daca dependenta este puternica, sevrajul se poate manifesta in forme foarte violente. Senzatiile pe care consumatorii le experimenteaza, atunci cand sunt in sevraj, sunt exact opusul acelora pe care le simt cand sunt sub efectul opiaceelor. In timpul sevrajului, la consumatorul de opiacee pot aparea urmatoarele stari: anxietate, iritabilitate, lacrimare abundenta, secretii nazale abundente, tremur muscular, senzatia de 'piele de gaină'. Un caz special de sevraj la opioide este observat la nou-nascutii pasiv dependenti din mame ce abuzeaza de droguri in timpul sarcinii. Anumite niveluri de dependenta se dezvolta la 50-90% dintre copiii nascuti de mame dependente de heroina, copiii nascuti din mame, care consuma in mod frecvent droguri, devin si ei dependenti de droguri, inca din viata intrauterina si intra in sevraj in lipsa administrarii drogului la doar cateva ore dupa ce vin pe lume, fenomen care in mod cert le pune in pericol viata.

 

Concluzii 

Rezumand, putem afirma ca viata unui consumator de droguri va fi afectata in totalitate si pe absolut  toate planurile, consumul de droguri afectand atat relatiile inter-umane, sociale si familiale cat si sanatatea fizica si psihica,  capacitatea de a gandi si de a actiona liber, consumul de droguri  monopolizand intreaga viata a consumatorului si impunandu-i comportamente, la care in mod normal nu ar adera, transformandu-l in acea persoana pe care, daca ar intalni-o intr-o anumita conjunctura, intr-o situatie anterioara inceperii consumului si instalarii dependentei, cu siguranta ar evita-o.

Durerea fizica generalizata care va insoti starile de sevraj, paranoia cauzata de drog si starile  prelungite de delir, incapacitatea de a deosebi visul de realitate, convulsiile si  crampele  abdominale, cresterea frecventei cardiace si transpiratiile excesive, toate aceste simptome ar trebui sa ridice serioase semene de intrebare in randul consumatorilor,  pentru ca iluzia fericirii pe care o ofera drogul dureaza doar cateva luni, fiind inlocuita de realitatea unui cosmar, care se poate intinde in ani de lupta de contracarare si redresare a unui organism slabit, a unui sistem nervos afectat, a unui psihic labil, a unei vieti de familie distruse de abuzuri  si a unei vieti sociale la limita acceptarii.


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Crampf Florentina

Raspunde #1 | Crampf Florentina | 06-04-2012

Mda...produsele toxice se prezinta mai intai ca derivative. Din pacate, ele sint si o sursa de placere. De fapt, nu trebuie sa uitam ca ele produc o stare de bine fizic imediat, o stare de liniste sau de exaltare. Marturiile tinerilor confirma aceste motive pentru aderare la toxicomanie. Este vorba de dificultatile sociale si de o realitate cotidiana greu de suportat. A fuma (un joint) spun ei, le permite sa uite prezentul, stresul si ceea ce nu merge bine in viata lor. Cred ca putem vorbi aici de o veritabila nationalizare a consumului, in mediul rural si cel urban, printre tinerii din cartierele sarace sau din cartierele rezidentiale, toti sint implicati. Ingrijorator este ca retelele de distributie se inmultesc, la fel ca infractiunile, care finanteaza acest consum. Totul pare sa fi culminat de la criza economica din 1975-1982. Multumim de articol!


Paul

Raspunde #2 | Paul | 06-04-2012

Este vina parintilor daca intr-o buna zi copilul devine dependent.

Lidia

Raspunde #2-1 | Lidia | 06-04-2012

Nu Paul...dependenta fata de droguri, indiferent de care ar fi acestea, are o multime de cauze printre care: personalitatea individului, stilul lui de viata si tipul de drog consumat.

Laetitia Gotte

Raspunde #2-1-1 | Laetitia Gotte | 06-04-2012

Tinerii care nu reusesc sa-si asume responsabilitatile vietii, care sufera de nenumarate probleme si care nu primesc sprijin din partea adultilor si a anturajului risca, mai mult decat altii, sa foloseasca drogurile si sa devina dependenti.


Ispas Kristine

Raspunde #2-1-2 | Ispas Kristine | 06-04-2012

Unui anumit tip de personalitate i se poate asocia in anumite cazuri, intr-adevar, consumul de droguri. Dar, tipul de personalitate singur nu este in mod obligatoriu, un predictor al consumului de droguri. Sunt mai multi factori care interactioneaza, dar aproape intotdeauna tinerii consumatori au "scapat" din fraiele parintilor. Interesanta ar fi o cercetare aprofundata in acest sens care ar scoate la iveala rolul hotarator al parintilor. Fie au fost prea permisivi, iar tanarul a abuzat de ceea ce i s-a oferit, fie in respectiva familie a domnit "tirania" iar tanarul a cautat un anturaj care sa-i ofere libertatea de care nu a avut parte in familie. Caz in care acesta a inteles in mod eronat conceptul de libertate.

Mallecourt Lionel

#2-1-2-1 | Mallecourt Lionel | 06-04-2012

Ma gandesc ca a trebuie sa exista o mare problema de comunicare intr copilul si parinti...Cum sa nu te dai seama ca copilul tau sa drogheaza? Clar ca sa schimba ceva in comportamentului. Cred ca nivelul de aproprierea care exista intr copilul si parinti este un criteri important pentru a evita nenorocire asta.

Ispas Kristine

Raspunde #3 | Ispas Kristine | 07-04-2012

Intr-adevar discutam despre un deficit de comunicare, deficit care apare in timp si este cauzat de instrainarea dintre parinte si copil. Cauzele instrainarii sunt multiple si din nefericire putini sunt cei care stiu sa le repereze si sa le evite. Deseori nu vedem ceea ce se afla in fata noastra, pentru ca vedem ceea ce dorim sa vedem, ne idolatrizam copiii si refuzam, respingem orice gand care i-ar incrimina. Ma indoiesc ca parintii acestor copii , gandind retrospectiv, nu realizeaza ca au vazut semnele dar nu au vrut sa le vada, ptr ca au respins din start ideea ca acel copil caruia i-au oferit o educatie ar putea recurge la aceasta modalitate de evadare din cotidian, sau poate o modalitate de atragere a atentiei.

Mallecourt Lionel

Raspunde #3-1 | Mallecourt Lionel | 07-04-2012

Merci pentru explicatie Kristine...vad asta ca o forma de egoism din partea parenti. Adica el sa gandeste la ce a facut pentru copilul in loc sa se gandeste la ce are putea sa face pentru a-l ajuta. E trist acest indepartare ca poti sa ai fata de fiinta ca ai creat...In situatia din asta te dai seama cat de important este sa invatam sa comunicam.Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate