Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Tehnici jurnalistice II

Stanciu Elena
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : ...
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Stirea, reportajul, relatarea, interviul


jurnalismStirea: S-au scris si inca se mai scriu tomuri despre ce inseamna o stire. Am sa citez doar definitia data de Joseph Pullitzer, unul dintre modelele mele in materie de jurnalism: 'Stirea trebuie sa fie originala, distinctiva, palpitanta, unica, curioasa, ciudata, cu umor, apta sa faca sa se vorbeasca despre ea'.
Cel mai important element al unei stiri este noutatea. O stire poate avea intre 100-250 de cuvinte si acopera un eveniment din momentul in care acesta incepe si pana se incheie.
Exista mai multe tipuri de stiri:
a. dupa continut: simpla (o idee - o stire) sau complexa (mai multe idei);
b. in functie de mijlocul de comunicare: stirea de agentie, presa scrisa, de radio sau de televiziune.
In general, in conceperea unei stiri, se foloseste piramida inversata care este formata din: introducere (paragraful initial) unde se raspunde la intrebarile cine si ce, urmate de informatie explicativa si contextuala (background) - care ofera cititorului detaliile necesare pentru a intelege evenimentul (intrebarile cum?, cand?, unde? si de ce?).

Reportajul: daca pentru a scrie un articol poti sta uneori in redactie, pentru a scrie un reportaj ai nevoie sa fii in mijlocul evenimentelor. Reportajul se refera la faptul trait, e povestea unui lucru care se intampla si nu este loc de fabulatiii sau inventii in scrierea lui. De aceea, nu abuza de cifre atunci cand trebuie sa estimezi. Implica cititorul caruia i te adresezi si explica-i ceea ce vezi. Un reporter trebuie sa fie capabil sa redea atmosfera de la locul evenimentului, sa il introduca pe cel care il citeste, asculta sau il vede in interiorul faptelor.
Reportajul poate fi de atmosfera (gen 1 Mai, un concert etc.), eveniment (atunci cand se intampla ceva si tu esti acolo pentru a fi ochii si urechile cititorului) sau de fapt divers (lucruri aparent marunte, dar care prin tipul de abordare al jurnalistului pot deveni interesante).

Relatarea: este un gen jurnalistic aflat la intretaierea mai multor drumuri care pornesc de la stire si catre interviu, reportaj, ancheta, jurnalism de interpretare (C.F.Popescu - Manual de Jurnalism). Intr-un mod foarte simplu spus, relatarea este un reportaj cu un stil neutru sau o stire mai complexa.

Interviul: este un dialog care isi propune sa elucideze un fapt, sa prezinte o personalitate, o realizare, etc. Interviul se deosebeste de simpla conversatie, prin faptul ca se desfasoara cu un scop (obtinerea unor informatii), in conformitate cu un plan. Acest plan al interviului este foarte important pentru obtinerea unui material de calitate. Inainte de a-si scrie intrebarile de interviu, ziaristul trebuie sa se documenteze serios (informatii despre subiectul interviului, amanunte biografice, alte interviuri acordate in trecut, declaratii de presa).
Interviul poate fi inregistrat sau in direct. In cadrul unui interviu, exista intrebari inchise (cer un raspuns exact: cine?, ce?, cand?, unde?, cat?), deschise (ce credeti despre?, cum comentati dvs.?), de control (se verifica sinceritatea interlocutorului), de relansare (de exemplu, cum ar fi - au rolul de a redeschide discutia).
Interviul inseamna informare ci nu distorsionarea adevarului si de aceea jurnalistul trebuie sa respecte declaratiile celui intervievat, dar nu este obligat sa ii trimita interviul spre evaluare inainte.

Si, ca sa terminam intr-o nota mai lejera: pastrati-va calmul indiferent de situatie.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

liliana

Raspunde #1 | liliana | 11-12-2009

draga mea, este laudabil efortul tau de a citi manuale de jurnalism. dar atat. tu nu faci o distinctie necesara intre stirea din presa scrisa si stirea TV sau radio. se aplica si celorlalte genuri jurnalistice de pe care tu incerci aci sa stergi praful. pentru stirea tv nu mai este valabil modelul piramidei inversate. cat priveste piramida inversata primul paragraf denumit si lead nu trebuie doar sa raspunda intrebarilor din paradigma jurnalistica. trebuie sa contina informatiile "cu greutate" , dezvoltate apoi in corpul stirii. ma refer la stirea din presa scrisa. la reportaj, atentie! exista si reportajul literar. deci, draga mea, le invatasi cam la suprafata. ai sters pojghita de pe ele si cam atat.

Mallecourt Lionel

Raspunde #1-1 | Mallecourt Lionel | 11-12-2009

Liliana, usor.... Elena nu are ca ambitia sa scrie toata povestea Jurnalismului intr-un articol de 50 de randuri. :) Da si ea niste informatii intr-un domeniu pe care il cunoaste. Impartaseste cu altii informatiile pe care le are si asta e laudabil.

liliana

Raspunde #1-1-1 | liliana | 11-12-2009

mais, cher lionel, chiar nu i-a cerut nimeni asta. ar fi putut sintetiza tot cursul de genuri jurnalistice in 10 randuri. compris?
Robert David

Raspunde #2 | Robert David | 11-12-2009

Un articol interesant ce poate fi un punct de plecare in activitatea studentilor la jurnalism si, in egala masura, un material util pentru marele public ce isi doreste sa afle mai multe din "bucataria jurnalismului"

liliana

Raspunde #2-1 | liliana | 11-12-2009

ba as zice ca e ca apa sfintita. stii cum e apa sfintita? nu face nici bine, nici rau.ela

Raspunde #3 | ela | 11-12-2009

Mie mi se pare un articol clar si la obiect, cu notiuni generale; cine vrea f multe amanunte nu are decat sa se apuce de studiu intensiv la o facultate, master ceva :) pentru ca oricum nu se poate chiar totul pe gratis parerea mea intr-un articol asa ca nu ar trebui sa fim atat de rai si critici cu cei care scriu critica trebuie sa fie constructiva, ar fi fain sa functionam ca o mare echipa cu schimburi de idei.....nu sa ne criticam unii pe altii, sa fim mai concilianti, iar filmuletul e funny :) multumim


Lead

Raspunde #4 | Lead | 16-12-2010

Se face o confuzie in acest material, privind descrierea intrebarilor inchise. Ele nu sunt de tip "cine, ce, unde" ci sunt de tip: dihotomice si cu variante date. intrebarile de tip "cine, ce, unde" sunt intrebari deschise pentru ca asteapta orice tip de raspuns, chiar daca el este scurt. Multi fac confuzie intre intrebarile inchise si intrebarile inchizatoare. Cand citesc un material scris de un numit "expert" in comunicare, ma astept la atentie la detalii. in rest unele aspecte par ok.

Mallecourt Lionel

Raspunde #4-1 | Mallecourt Lionel | 16-12-2010

Da...e o mica confuzie! "cine, ce, unde" sunt intrebari informative sau de precizare. O intrebare inchisa este utilizat pentru a obtine un "Da" sau un "Nu" de la o persoana. In general incepe cu Puteti sa...Credeti ca...Vreti sa...? Dar este un articol de calitate... :)Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate