Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Sfaturi si trucuri pentru demisie

Malinescu Mariana
Domeniu : Activitati de protectie si garda
Meserie : Specialist resurse umane
Localitate : Popesti-Leordeni / Ilfov
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Cum sa demisionezi?

 

Un angajat poate decide cand doreste sa-si rezilieze contractul sau de munca. Demisia va contine declaratia angajatului, iar angajatorul isi va respecta conditiile initiale cu privire la notificarea deciziei, salariu si beneficiile finale. In ceea ce priveste demisia, adevarul este ca nu exista nici o formula speciala. Demisia poate fi depusa doar in scris. Se recomanda sa se demisioneze in scris, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, pentru a se evita orice litigiu ulterior in perioada de concediu de odihna legal si inceput de preaviz.

 

In principiu, nu este necesar acordul angajatorului. In mod exceptional, instantele sunt de acord ca angajatul care a demisionat sa revina asupra deciziei sale, in cazul in care acesta recurge la acest pas din cauza unui capriciu, de exemplu o discutie furtunoasa, precum si alte discutii de acest gen. In cazul in care demisia este ambigua (de exemplu, cand demisia este cauzata de catre angajator ca urmare a neplatii salariilor sau a infaptuirii unor acte de hartuire), atunci judecatorii vor avea tendinta de a redefini actul de demisie si argumentarea, prin apel la incalcarea contractului de munca.

 

Ce poate face un angajator?

Un angajator nu poate refuza o demisie. In cazul in care angajatul a primit o instruire speciala, contractul poate sa prevada ca un angajat, care paraseste compania inainte de o anumita perioada de timp, atunci sa fie obligat sa ramburseze angajatorului costul acelui training.

In mod similar, angajatorul poate sa solicite angajatului sa demisioneze. Se intampla, ca un angajator sa ofere posibilitatea unui salariat sa demisioneze, pentru a se evita concedierea. Desi, angajatorul poate sa ofere un bonus pentru plecarea voluntara si sa fie avertizat ca pentru binele companiei ar putea fi mai putin interesant de concedierea lui. Angajatul, totusi va lupta pentru a obtine beneficile de somaj si se va inscrie si la un curs de formare in acest sens.

 

Exista un preaviz de demisie?

Angajatul a demisionat si atunci trebuie sa completeze o notificare. Exceptie de la aceasta regula se poate intalni in urmatoarele cazuri:

- angajatul este o gravida;

- angajatul doreste sa-si creasca copilul dupa concediul de maternitate sau de adoptie;

- angajatul si-a luat concediu pentru antreprenoriat;

- jurnalistul care demisioneaza sub clauza de constiinta incalcata;

- etc.
Durata acestui preaviz depinde de contractul de munca sau acordurile colective din cadrul companiei. In general, termenul este de 20 zile lucratoare pentru functiile de executie (muncitori, tehnicieni, contabili, etc.) si 45 zile lucratoare pentru functiile de conducere (manageri, contabil sef, etc.).

 

Care sunt drepturile angajatului care demisioneaza?

Angajatul care demisioneaza nu primeste nici o compensatie pentru incetarea contractului, cu exceptia cazurilor in care:

- nu-si efectueaza concediul de odihna si urmeaza sa ii fie platite zile neefectuate, aferente perioadei lucrate, atunci cand paraseste compania;

- sau poate beneficia de stimulente si recompense, care se utilizeaza in cadrul companiei, cu conditia sa se preconizeze ca angajatul a demisionat inainte de plata lor.


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

badila maria

Raspunde #200 | badila maria | 06-07-2015

Lucrez intr-o companie si din motive confidentiale vreau sa plec cu lichidare la zi, cat mai repede si cu plata tuturor drepturilor, salariu, concediu odihna, etc. Va rog sa-mi raspundeti cat puteti de repede. Multumesc anticipat!


Liana

Raspunde #201 | Liana | 15-07-2015

Buna, angajatorul are voie sa nu iti dea banii pe luna precedenta chiar daca ai lucrat-o in totatitate doar ca nu ti-ai respectat preavizul ?? Problema mea e ca nu vor sa-mi aprobe incetarea contractului mi-am pierdut deja 2 locuri de munca din cauza asta. Iar salarul nu l-am primit DELOC !!!


valerica

Raspunde #202 | valerica | 11-08-2015

Buna, lucrez ca ospatar de aproape 3ani si asi vrea sa intru in somaj. Ce trebuie sa fac si ce bani voi lua?


Maria

Raspunde #203 | Maria | 19-08-2015

Buna ziua! Sunt angajata de o luna si jumatate cu contract pe perioada determinata de 3 luni si doresc sa-mi dau demisia. Doresc lichidarea la zi. Ce-l obliga legea pe angajator? Sa imi plateasca drepturile salariale in ultima zi de lucru sau la urmatoarea data de salar stabilita prin contract?


Galusca Madalina

Raspunde #204 | Galusca Madalina | 05-09-2015

Bună ziua. Sunt minoră și lucrez la un fastfood pe program part-time. În contractul de muncă scrie 650 de lei incluse fiind și bonurile care sunt 10 la număr, lucrez de 3 luni iar salariul meu este de 400 lei. Doresc să îmi dau demisia la zi dar șeful de acolo a zis ca trebuie să stau din 20 sept Pana 8n 20 oct. Îmi p7teti spune dacă pot să îmi dau demisia la zi ?


Sabina

Raspunde #205 | Sabina | 09-11-2015

Buna ziua, Tatal se chinuie de aproape 2 luni sa isi depuna cererea de demisie (ca sa nu zic ca in tot acest timp nici macar salariul nu si l-a primit...). Ideea este ca a dus modelul legal de cerere de demisie, unde este referit articolul din lege, plus referinta la nr de zile de preaviz, iar domnelor de la firma i-au zis ca nu pot obliga angajatorul sa semneze asa ceva. Modelul pe care ei l-au recomandat a fost unul foarte banal, in care nu apare nici articolul din lege, nici macar nr de zile preaviz, avand in vedere ca nu era cu acordul partilor. Drept urmare, l-am sfatuit pe tatal meu sa isi trimita modelul corect prin recomandata postala. L-a trimis pe 23 octombrie, insa astazi a venit returnat. Pe plic scrie: expirare termen predare si apare stampila cu 2 dati: 6 si 9 Noiembrie. Nu stiu acum ce sa cred, daca nu l-au luat de la posta, sau daca au intrebat ce este pe scrisoare si intrucat continut trebuia declarat, au vazut despre ce e vorba si cu refuzat. Ma puteti, va rog, sfatui ce este de facut in cazul acesta? Sa semneze acea cerere impusa de ei? sau nu mia este necesar? va fi considerata by default data de incetare a activitatii: 23 Octombire data trimiterii cererii prin posta+ 20 zile preaviz? Chiar nu stiu ce este de facut in acest caz si deja este foarte frustant si tensionant mai ales pentru tatal meu, 55 ani, care pe langa faptul ca a ramas fara job nici macar nu poate fi linistit si sa-si caute altceva...Multumesc mult! Sabina Stanciu


Denysa

Raspunde #206 | Denysa | 29-11-2015

Buna ziua! Doresc să mă ajutați si pe mine, doresc să demisionez din firma unde lucrez, din cauza unui coleg care ma abuzează verbal. Din cauza acestuia, Seful meu, ma certat si mi-a vorbit urît, telefonic si personal. Nu vreau să fac probleme, doar vreau dreptate. Cum să fac cererea să nu am probleme după, Seful ne-a zis că in firma sa nici un fost angajat care a plecat, nu a beneficiat de somaj sau alte drepturi. Vă rog frumos să mă ajutați. Vă mulțumesc frumos.


Dana

Raspunde #207 | Dana | 27-01-2016

Buna ziua. As avea o intrebare. Sunt angajata ca administrator de 3 zile dar firma nu este pusa la punct (nu are un inventar facut, un buget pe anul anterior si multe altele). Pot sa dau lichidarea la zii? Inca nu am semnat nimic inafara de contractul individual de munca.


george

Raspunde #208 | george | 06-05-2016

Salut, vreau sa schimb locul de munca o sa demisionez conform legii dar am de luat citeva zile de concediu dupa perioada de concediu se pune in aplicare cele 20 zile lucratoare conform demisiei sau daca sint platite demisia intra in vigoare de la data comunicarii, multumesc mult.


Sebastian

Raspunde #209 | Sebastian | 30-08-2016

Buna ziua ! Sunt angajat la o firma de aproape doua saptamani, insa in acest timp mi-am dat seama ca acest job nu mi se potriveste. Am semnat un contract individual de munca pe o perioada nedeterminata. Intrebarea mea este urmatoarea : este nevoie sa mai stau in preaviz ? Sau imi pot da demisia la zi ?

Sergiu Cioban

Raspunde #209-1 | Sergiu Cioban | 01-09-2016

Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere. Dvs puteti demisiona fara preaviz numai daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate (De exemplu, nu plateste salariul, nu ia masuri pe linia asigurarii sanatatii ori securitatii in munca, nu creeaza conditii optime pentru indeplinirea normelor de munca etc). De asemenea, cel putin teoretic, angajatorul poate renunta la preaviz, daca va puneti amandoi de acord! O alternativa ar mai fi daca dvs. va aflati in perioada de proba sau la sfarsitul ei.21 20 19 18 17 16 15 14 ... 1 »
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate