Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Scurt istoric al abandonului copiilor in Europa

Vlad Domnica
Domeniu : Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale s...
Meserie : Manager marketing (tarife, contracte, achizitii)
Localitate : Hunedoara / Hunedoara
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Un problem international


In Europa Evului Mediu cele mai joase locuri in ierarhia sociala erau ocupate, printre alte categorii defavorizate social, de copiii orfani sau abandonati, adica acei copii ai caror parinti au parasit regiunea pentru a scapa de o serie de sanctiuni sociale specifice vremii sau de pedeapsa legii. Chiar daca, adesea erau numiti generic „copii fara de tata”, distinctia intre copiii orfani si abandonati se facea in defavoarea celor abandonati, deoarece copiii orfani fusesera separati de parinti cunoscuti si casatoriti conform legii, de moartea unuia sau ambilor parinti.


In Italia, Franta, Anglia si aproape in intreaga Europa apuseana se considera ca toti copiii abandonati apartin statului, fiind prin excelenta fiinte umane dependente de mila acestuia. In Irlanda secolului al XVIII-lea, acesti copii au fost convertiti pentru a creste numarul minoritatii anglicane conducatoare. In Rusia aceluiasi secol a circulat ideea de a forma din aceasta categorie de copii abandonati o a treia clasa sociala situata intre nobilime si taranime. Numarul copiilor abandonati a fost extrem de important in toate perioadele, insa crestea spectaculos mai ales in timp de razboi si foamete.


La inceputul secolului al XVII- lea, in documentele spitalului venetian Pieta figurau aproximativ 700 de copii abandonati in fiecare an. In acel timp, se pastra anonimatul persoanei care abandona copilul prin utilizarea dispozitivului numit “scafetta’ ’(o deschizatura in zidul spitalului prin care copilul era coborat pe un tobogan intr-un cos de unde era preluat de personalul spitalului) (Soitu in Miftode, 2002).


In decursul vremii, Biserica s-a ocupat in permanenta de asistenta sociala nu numai pentru credinciosii sai, ci pentru ocrotirea tuturor celor nevoiasi. Institutiile de asistenta sociala au aparut inca din anul 300 de pe vremea Imparatului Constantin cel Mare, desfasurandu-si activitatile si actiunile lor intr-un cadru religios, cu scop religios si social. Principalele institutii de asistenta sociala in Biserica veche au fost „brefatrofiile” (leagane de copii mici, parasiti sau gasiti) si „orfanotrofiile”(orfelinate).


Secolul XX este marcat de numarul crescut al copiilor fara parinti datorita consecintelor nefaste determinate de cele doua razboaie mondiale. In anul 1949, dupa terminarea celui de al doilea razboi mondial, in oraselul Imst din Austria, medicul Herman Gemeiner a infiintat primul sat de copii „S.O.S.”, destinat copiilor care “si-au pierdut parintii in razboi sau au fost abandonati dupa terminarea razboiului”.


In Europa Occidentala, a existat o preocupare constanta de a crea pentru copiii orfani sau parasiti sisteme de asistenta sociala si educationala apropiata modelului familial normal, prin crearea satelor de copii ,,S.O.S.” si a altor alternative familiale la cele de tip rezidential. In schimb in Europa Centrala si de Est, o data cu instaurarea comunismului, sistemul de asistenta sociala si educationala a fost asigurat prin cresterea copiilor in institutii de ocrotire ,,inchise“ de tip ,,cazon“.


In perioada 1950-1989, in Europa de vest, procesul de reforma in domeniul asistentei sociale a copiilor institutionalizati a luat un avant spectaculos, reusindu-se elaborarea si implementarea unui cadru legislativ care a permis aparitia mai multor alternative familiale la cele de tip institutional. Acestea, au creat si garantat pana in prezent, premise favorabile de integrare optima a copiilor abandonati in viata sociala.


La sfarsitul anului 1990, cand sistemul comunist s-a prabusit, era deja necesara o reforma radicala in domeniul protectiei copiilor aflati in dificultate (Bratianu, Rosca, 2005).


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Nici un comentariu pana acum.
Fii primul care comenteaza acest articol!
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate