Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Sanatatea si securitatea in munca

Andreea Alina
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Drepturile angajatilor


securitate_muncaFiecare angajat are dreptul la conditii decente de munca fara sa existe un risc ridicat de imbolnavire. Angajatorii trebuie sa ia in seama ca securitatea lucratorilor reprezinta o investitie utila, in acest fel evitand alte costuri cum ar fi cele legate de accidente de munca sau grave afectiuni ale lucratorilor. Cu cat lucratorii sunt mai sanatosi cu atat acestia sunt mai productivi si au rezultate mai bune calitativ.

Conform art. 171 alin 2 din Codul Muncii „angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca.” Tinand cont de schimbarile majore din sfera muncii, se contureaza noi provocari in ceea ce priveste securitatea si sanatatea lucratorilor. Modul de organizare a muncii, dar si contextul social si economic al muncii poate determina un nivel crescut de stres si pot conduce la degradarea starii de sanatate a angajatilor.

Un studiu de caz realizat in anul 2005 arata ca mai mult de 20% dintre angajati considerau ca sanatatea le este pusa in pericol. Exista diferite organizatii care se ocupa de promovarea si imbogatirea conditiilor de munca, dar si prevenirea accidentelor de munca si a diferitelor probleme profesionale. In noua legislatie exista prevederi prin care angajatorul are obligatia de a asigura angajatului sanatatea si securitatea muncii.

De asemenea, conform legii 319/2006, angajatorul are obligatia de a lua masuri pentru prevenirea riscurilor profesionale, dar si pentru informarea si instruirea angajatilor. In functie de numarul de angajati, angajatorul isi poate asuma responsabilitatile in sfera securitatii muncii. De exemplu, in cazul societatilor cu un numar mai mic de noua lucratori, angajatorul isi poate asuma raspunderea fara sa apeleze la servicii externe doar in cazul in care se indeplinesc cerintele minime de pregatire in domeniu.

Acest lucru este valabil si in cazul in care o societate are intre 10 si 49 de angajati si daca riscurile nu genereaza accidente grave. In cazul in care angajatorul nu respecta prevederile legale, acesta poate numi unul sau mai multi lucratori responsabili cu activitati de protectia muncii. In cazul in care o societate are peste 50 de lucratori, angajatorul nu isi poate asuma responsabilitatea fiind nevoit sa apeleze la servicii externe.

Reglementari legislative conform Uniunii Europene
Unul dintre obiectivele Uniunii Europene este acela de a infiinta mai multe locuri de munca. Calitatea muncii este reprezentata de un loc de munca sigur si fara riscuri de imbolnavire. In tratatul de instruire a Comunitatilor Europene, art. 137 este evidentiata importanta sanatatii si securitatii in munca a angajatilor.

Odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, aceasta a pornit un proces de refacere a mecanismelor din piata muncii. Printre obiectivele Uniunii Europene se numara si apropierea nivelului de dezvoltare la locul de munca, intre statele membre. Scopul acesteia este de a evita diferenta de conditii pe care o ofera unele tari cu privire la securitatea ai sanatatea in munca.

De exemplu, Directiva 89/391/ CEE spune ca este necesar sa fie introduse niste masuri pentru promovarea securitatii si sanatatii angajatilor. Ca urmare, Romania a adoptat legi cu privire la acest domeniu. Aceste noi prevederi legale adopta din ce in ce mai mult din legislatia europeana.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Administrator

Raspunde #1 | Administrator | 04-12-2009

pt angajatii care lucreaza la calculator, cred ca prioritatea este sa li se puna la dispozitie scaune si birouri ergonimice, plus monitoare care sa nu afecteze ochii, cum s-a spus si aici http://www.informatiiprofesionale.ro/productie/service/cum-sa-lucrezi-mai-sanatos-la-calculator/ alta problema importanta pentru munca intelectuala este stresul.


Diana

Raspunde #2 | Diana | 04-12-2009

La acest capitol Romania sta foarte prost...nu da aproape nimeni doi bani pe securitatea si sanatatea angajatilor... Si nu ma refer aici la cei care lucreaza cuminti intr-un birou si aparent nu sunt expusi unor riscuri mari ci mai ales la cei care lucreaza in mediu toxic, pe timp de noapte, in conditii extreme etc.

Administrator

Raspunde #2-1 | Administrator | 04-12-2009

ai dreptate, in ultimul timp au fost mediatizate accidente f grave din domeniul constructiilor.

Diana

Raspunde #2-1-1 | Diana | 04-12-2009

Da, asa este...dar cate se intampla si nu se afla! patronii sunt mai mult preocupati sa musamalizeze saceste situatii decat sa ia masuri de prevenire si de punere la punct a unor masuri de securitate pentru a reduce aceste accidente.
ela

Raspunde #3 | ela | 04-12-2009

Eu am fost la un curs de SSM si PSI in Iasi si totusi inspectorii de la ITM aminteau si ei de diverse cazuri de accidente in constructii chiar soldate cu morti si ca dadeau amenzi drastice firmelor respective care nu erau in stare sa faca protectia muncii fata de anagajati multi dintre ei angajati la negru din pacate numai ca era prea tarziu in loc sa se ia masuri dinainte pt a evita astfel de cazuri; la mine la firma s-a facut cursul de SSM si PSI, persoana care ne-a spus cate ceva din acest domeniu avea filmulete cu diverse accidente de munca pe noi ne amuza prezentarea si chiar pataniile diverselor pers care din pacate nu tin cont de reguli elementare de protectia muncii.


Combaterea stresului la serviciu « Informati

Raspunde #4 | Combaterea stresului la serviciu « Informati | 07-12-2009

[...] (productie de servicii) « Sanatatea si securitatea in munca [...]


Andreea

Raspunde #5 | Andreea | 27-09-2012

De curand am facut un curs de SSM. Am ajuns la concluzia ca la noi nu se respecta mai deloc ce scrie in lege. Instructajele, poate poate se fac in prima zi, dar nu am auzit de vreo firma care sa sustina efectiv instructajele periodice (care se fac cel putin 1 data la 12 luni- pentru personalul administrativ, de birou s.a si pentru personalul de executie la maxim 6 luni. Conform legii un angajat nou poate incepe lucrurl dupa cel putin 4 zile in care i se fac instructajele SSM si PSI. Ma intreb ce angajator e dispus sa faca asta?! Si as mai fi vrut sa adaug cate ceva...este necesar in firmele de peste 10 angajati sa aiba si un lucrator cu raspunderi specifice de SSM care trebuie sa aiba cursul de 40 ore...care trebuie cumva sa "vegheze" la respecatrea regulilor de SSM. Acesta nu indeplineste atributiile inspectorului SSM si este angajat pe orice alta functie in firma.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate