Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Rolul asistentului social in procedura plasamentului

Vlad Domnica
Domeniu : Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale s...
Meserie : Manager marketing (tarife, contracte, achizitii)
Localitate : Hunedoara / Hunedoara
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Cat de important este asistentul social?

Importanta asistentului social in procedura plasamentului familal, in cadrul echipei pluridisciplinare, rezida in complexitatea problemelor pe care plasamentul le ridica. In acest sens in literatura de specialitate putem identifica trei directii de orientare a interventiei asistentului social:

1. Munca directa cu copilul, care este afectat de separarea de parintii biologici;
2. Munca cu familia biologica a copilului, in scopul rezolvarii problemelor care au determinat plasamentul;
3. Munca cu parintii substutivi, in scopul dezvoltarii abilitatilor de parinti a acestora.

Cum este pregatit copilul pentru procedura plasamentului familial?

Munca cu copilul ce urmeaza procedura plasamentului familal are in vedere pregatirea acestuia pentru plasament cat si transferul acestuia in noua lui familie. Aceasta etapa a interventie asistentului social presupune recunoasterea nevoilor copilului implicat cat si respectarea cadrului legislativ. Principiul fundamental care trebuie respectat in cazul plasamentului copilului consta in preocuparea prioritara a asistentului social de a proteja copilul de orice forma de abuz, neglijenta si de a asigura securitatea si bunastarea necesare dezvoltarii normale. Acest principiu, care se sprijina pe respectarea individualitatii si acceptarea diferentelor garanteaza atat implicarea parintilor naturali cat si a celor substitutivi in asigurarea bunastarii copiilor dati in plasament.

Inainte de a elabora un plan de actiune, asistentul social tebuie sa tina cont de nevoile de baza ale copilului: dragoste si securitate, de explorare si stimulare prin intermediul noilor experiente si a noilor informatii, nevoia de lauda si recunoastere. Ca rezultat al cunoasterii acestor nevoi, munca cu copiii aflati in plasament acopera trei zone majore:

1. Confuzia in ceea ce priveste cronologia si continutul biografiilor acelor copii, care au trait o perioada semnificativa in institutiile de ocrotire. In acest sens pot exista goluri in memorie, ceea ce determina la nivelul copilului  un sentiment diminuat al continuitatii si o conceptie minima sau fantezista despre familiile de origine. Prin urmare, cunoasterea de catre copil a istoriei personale duce la dezvolatarea identitatii si autorespectului. Multi dintre copiii din institutiile de ocrotire nu dispun de sursele de informatii si de obiecte care sa le ofere legaturi cu trecutul. Sunt o serie de intrebari care ii preocupa pe acesti copii, intrebari legate de nastere, parinti, alti membrii ai familiei, de motivele pentru care au ajuns in aceste institutii, de ce si cum au fost luate deciziile. Astfel, apare pe domeniul evidentei ca orice copil aflat in plasament trebuie sa-si cunoasca propria biogarafia. Li se comunica fapte si observatii calitative despre parintiii biologici si deciziile lor de a face plasamentul.

2. Impactul evenimentelor traumantizante din trecut asupra comportamentului actual si asupra abilitatii de acceptare de noi relatii. A ajuta copilul sa faca fata pierderii si a experientelor dureroase este o sarcina dificila, dar in acelasi timp vitala in munca asistentulu social in realizaraea plasamentului. Atunci, cand lumea unui copil este destramata, asistentul social este cel care trebuie sa ofere continuitate, stabilitate, siguranta si control.

3. Implicarea copilului in planurile si deciziile luate cu privire la viitorul sau, cat si ajutorul oferit copilului  in scopul intelegerii motivelor, pentru care parintii sai naturali nu il vor sau nu pot sa-l mentina acasa. In acest sens, cercetatorul englez Curtis sugereaza 'nu exista nimic mai infricosator pentru un copil, dacat sa simta ca cineva face planuri despre viitorul sau asupra carora el nu are nici un control.  Aceasta atitudine de neimplicare a copilului produce un stres cu mult mai mare copilului, decat dezamagirea de a nu-si gasi o familie, in cazul in care, inca de la inceput, esti total onest fata de dificultatile de a gasi parinti pentru copii'.

Cum se pregateste plasamentul familial pentru primirea copilului?

In scopul pregatirii plasamentului, pentru ca trauma copilului sa fie cat mai mica, asistentul social trebuie:
1. Sa pregateasca copilul pentru transfer, deoarece plasarea imediata dauneaza mai mult decat cea planificata;
2. Sa-i explice (intr-un mod sensibil) copilului ce se intampla, fiecare implicat in plasament este deschis si onest cu copilul;
3. Sa atraga deosebita atentie la reactiile copilului la deplasare;
4. Sa ajute emotional pe toti implicati in proces;
5. Sa mentina relatiile cu persoanele semnificative pentru copil;
6. Sa inteleaga ca orice copil se va intrista din cauza ca pierde, fie si temporar, relatiile cu persoanele apropiate.

Atunci cand s-a decis plasarea copilului in familia de plasament, acest transfer nu trebuie realizat imediat. Copilul trebuie sa fie vizitat de viitorii parinti substitutivi, fapt care ii va reduce teama si ingrijorarea fata de o situatie necunoscuta lui. Pe langa aceste vizite, copilului i se pot relata povesti terapeutice, care vor facilita intelegerea plasamentului.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

vlad

Raspunde #1 | vlad | 08-04-2013

Decat sa fie adoptat si chinuit, mai bine lasat in centru de copi. Asta i parerea mea!


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate