Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Reguli de prim ajutor

Teodor Silviu
Domeniu : Activitati de lupta impotriva incendiilor si de pr...
Meserie : Pompier
Localitate : Cluj Napoca / Cluj
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Acordarea primului ajutor

Verificati daca persoana este constienta377576666389732.jpg
Mai intai ii veti pune intrebari simple: 'Ce zi este astazi? Care este numele dumneavoastra?' Daca victima nu raspunde, atunci o veti ruga sa execute comenzi simple: 'strangeti-mi mainile, deschideti ochii', etc. Daca victima va raspunde la comenzile simple sau la intrebari, inseamna ca este constienta. In caz contrar, ea va fi declarata inconstienta. De indata ce veti constata ca persoana este in coma, veti suna la 112.

Eliberati caile respiratorii ale victimei

Acest lucru se realizeaza dupa ce se constata ca victima este inconstienta. Va trebui sa ajutati victima sa respire sau sa-i realizati ventilatie mecanica. Pentru inceput veti scoate de la gatul victimei cravata sau esarfa (daca este cazul), ii veti deschide gulerul camasii si cureaua. Apoi veti inclina capul victimei pe spate prin plasarea manii pe fruntea ei, iar cu cealalta mana ii veti ridica barbia. Verificati sa nu aiba nimic in gura si daca persoana respira: apropiati obrazul dvs. de obrazul victimei pentru a-i simti respiratia si in acelasi timp urmariti daca toracele se misca. Cand victima nu respira trebuie sa o plasam imediat in pozitia de recuperare. Daca dupa 10 secunde sau mai putin victima tot nu respira, sunati la 112 in cazul in care nu ati facut-o pana in acel moment. Pana la sosirea cadrelor medicale, incercati sa realizati o respiratie artificiala.  

Pozitia de recuperare
Acesta este un operatiune fundamentala pentru orice persoana care este inconstienta si nu respira. Victima trebuie pusa in pozitia de recuperare cat mai curand posibil de la constatarea stadiului de inconstienta. De asemenea, aceasta operatiune ajuta la prevenirea posibilelor varsaturi sau sangerari care pot invada plamanii victimei, provocandu-i astfel decesul. Victima trebuie asezata pe partea laterala, cu capul dat pe spate. Limba trebuie tinuta sub control, astfel incat sa nu alunece inspre gat si sa blocheze caile respiratorii. In momentul urmator sunati la 112 si supravegheati atent victima, fiind gata sa actionati in cazul in care ea intra in stop respirator.

Ventilatia artificiala
Acest procedeu are menirea de a inlocui respiratia unei victime care este inconstienta sau nu respira. 
1. Se poate opta pentru respiratia gura la gura. Veti pozitiona victima cu fata in sus, ii veti prinde narile astfel incat aerul sa nu poata iesi pe nas, veti acoperi gura victimei cu gura dvs. si veti sufla su putere aplicand in acelasi timp lovituri usoare pe toracele victimei. Va treui sa realizati aproximativ 16 respiratii artificiale pe minut si veti mentine procedura pana la sosirea ajutorului de la 112.
2. Se mai poate efectua si respiratia artificiala gura la nas-gura. In cazul in care aveti de a face cu un copil mic, atunci ii veti acoperi gura si nasul cu gura dvs. si veti continua cu procedurile descrise mai sus.

Masajul cardiac extern
Daca dupa primele 5 respiratii artificiale victima nu misca sau nu incepe sa tuseasca, atunci veti trece la masajul cardiac extern. Acesta procedura trebuie sa fie sistematic precedata de respiratia gura la gura sau gura la gura-nas. Este o modalitate de a inlocui contractiile inimii, prin apasari ritmice pe pieptul victimei. Aceste apasari se fac in partea inferioara a sternului victimei, asezata cu fata in sus, folosindu-va de partea posterioara a ambelor palme, puse una peste alta. Masajul cardiac necesita o combinatie de cate 2 respiratii la 15 comprimari pe piept, pana la sosirea ajutorului specializat sau pana la reluarea ventilarii artficiale (in acest caz, cand victima este inca inconstienta, ea va fi pusa in pozitia de recuperare). Ritmul va fi apropiat de 100 comprimari pe minut.

Daca este vorba de un copil cu varsta mai mare de 1 an, victima se aseaza pe o suprafata tare. Va veti pozitiona in genunchi langa ea si ii veti localiza mijlocul sternului cu degetele. La copii este deajuns sa faceti compresiile cu o singura mana: podul palmei va fi pozitionat pe partea de jos a sternului si degetul mare pe partea de sus. Veti presa timp de 2-3 secunde. Daca este un copil sub 8 ani va fi nevoie de un ajutor care sa efectueze cate cinci respiratii, iar dumneavoastra sa comprimati pieptul. La un copil mai mic de un an se apasa cu doua degete pe stern, pe linia care combina cele doua sfarcuri.

Manevra Heimlich (manevra de salvare de la sufocare)
Cand o victima ingereaza substante toxice sau se sufoca, este cazul sa aplicati manevra Heimlich. Veti recunoaste imediat o persoana care se sufoca, intrucat ea va tinde sa isi duca mana la baza gatului, nu va putea sa scoata nici un sunet, iar in scurt timp nici nu va mai putea sa respire.

Victima, indiferent daca este adult sau copil, o veti inclina inainte si ii veti aplica cate 5 lovituri in spate, intre cei doi omoplati. Daca dupa cinci astfel de lovituri corpul strain nu este inca eliminat, atunci se va practica manevra Heimlich in felul urmator: va veti pozitiona in spatele victimei, va veti prinde pumbii unul intr-altul, ii veti pune acolo unde se afla stomacul victimei si ii veti trage usor, dar ferm inspre dvs., ca si cum ati scrie o virgula. Se va practica aceasta metoda de 5 ori, iar in cazul in care corpul strain nu este scos afara, se va suna imediat la 112 pentru ajutor specializat.

La un copil mai mic de un an se aplica cele 5 lovituri de spate, dar se vor reduce din bataile pe pieptul abdominal, care se vor efectua folosind doar doua degete. 

Convulsiile
Victimele cu maxilarul inclestat, pot avea uneori gesturi salbatice, numite si convulsii. Acestea pot provoca pierderea brusca a cunostiintei. Indicat este sa asteptati pana cand dispar aceste crize fara a atinge in acest timp victima. Pana la sfarsitul manifestarii convulsiilor, victima isi va mentine starea de inconstienta. Tot ce puteti sa faceti este sa-i monitorizati respiratia si sa sunati la 112 pentru ajutor specializat.

Sangerarile
Hemoragia este pierderea unui flux de sange foarte important. Indicat este sa aplicati un pansament curat pe rana si sa apasati usor timp de 5 minute. In cazul in care sangerarea are loc la capatul unui membru, atunci se va ridica acest membru pentru a se reduce fluxul sangerarii. Daca sangerarea se opreste, se va asigura pansamanetul, nu i se va da victimei sa manance sau se bea nimic si se va suna la 112. Daca sangerarea se mentine abundenta, in ciuda compresiei, se va pune un garou care se va strange suficient pentru a se opri circulatia sangelui. Apoi, se va acoperi persoana, dar se va lasa la vedere membrul care sangereaza si se va anunta salvarea la 112, indicand faptul ca a fost plasat un garou. In cazul in care persoana sangereaza la nas, atunci se va comprima nara care sangereaza timp de minim 5 minute. Daca sangerarea continua la fel de abundent dupa 5 minute de compresie, porniti catre spitalul de urgenta sau formati 112.

Ranile simple
Aici este vorba despre mici taieturi superficiale, abraziuni. In acest caz se va curata rana cu sapun sau cu o solutie antiseptica si se va proteja rana cu un bandaj adeziv. Intrebati victima daca este vaccinata impotriva tetanosului, in caz contrar vaccinul va fi necesar. Daca rana devine dureroasa, rosie, fierbinte, se umfla sau apar scurgeri de lichid, se va consulta un medic.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Codrut Daniel

Raspunde #1 | Codrut Daniel | 11-04-2013

Dar cred ca cel mai important este ca salvatorul sa stie ce sa faca si sa nu puna mai rau in pericol viata accidentatului!

Teodor Silviu

Raspunde #1-1 | Teodor Silviu | 11-04-2013

Da, bineinteles ca este important. Actiunile persoanei care acorda prim ajutor nu trebuie sa inrautateasca starea victimei ci trebuie sa asigure un efect stabilizator sau benefic asupra situatiei victimei. De asemenea trebuie sa aiba grija sa nu fie la randul lui in pericol si sa aiba loc suficient pentru manevrele necesare.



Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate