Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Recuperati eficient datoriile?

Toader Irina
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Sistem de tip collection


recuperati-eficient-datoriileIntr-o economie dezechilibrata, in care nu stii ce te asteapta maine sau chiar la sfarsitul zilei de azi, cand trecerea de la o putere de cumparare mare si surse de creditare accesibile catre insolventa si dobanzi ireale se face de pe o zi pe alta, companiile se lupta sa supravietuiasca sau sa gaseasca metode creative si practice de a ramane in joc. Dar cum banii sunt pionul principal al jocului, iar timpul inseamna pana la urma tot bani, companiile ar trebui sa raspunda sincer la intrebarea: „Imi recuperez eficient datoriile?”

Solutia este simpla, cel putin in teorie: gandirea unui sistem performant si integrat care sa reuseasca recuperarea veniturilor constant, prin identificarea, gestionarea si colectarea datoriilor conturilor cu probleme.

Tendinta pietei
Conform Centralei Riscurilor Bancare (CRB), creditele si angajamentele institutiilor de credit sunt in crestere:

tip-datorii-restante1

Luand in calcul cazurile inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului, numarul cazurilor de insolventa este cu ~ 27 % mai mare in 2009. De altfel, distributia sectoriala a falimentelor in anul 2009 arata dezechilibre importante in special in trei sectoare de activitate: distributie, retail si constructii.

tip-datorii-restante11

Conform specialistilor economici din cadrul institutiilor bancare, principalii factori care au dus la cresterea restantelor sunt, in ordine: cursul de schimb, cresterea dobanzilor, somajul, problemele cu sanatatea.

Beneficiile unui sistem de tip collection 

- Costuri si riscuri reduse si lichiditati crescute: Un sistem de automatizare a colectarii debitelor elimina munca manuala, atat de costisitoare si consumatoare de timp, necesara gestionarii facturilor si a comunicarii cu clientii restanti. De asemenea, ofera o baza unica centralizata de informatii despre clienti, contracte, facturi, plati asociate sau avansuri, garantii, penalizari calculate, datorii, precum si numarul de zile trecute de la scadenta. Valoarea indicatorului DSO (Days Sales Outstanding) se micsoreaza prin reducerea numarului mediu de zile necesar transformarii datoriilor in numerar.

- Management complet al tichetelor de delicventa: Un sistem eficient de tip collection configureaza, gestioneaza si urmareste toate aspectele legate de dosarele de colectare a datoriilor, de la primul contact, pana la ultima plata. O solutie automatizata de colectare administreaza fluxul de lucru si tranzactiile financiare, comunica stiri si evenimente astfel incat toata compania sa fie informata despre actiunile realizate, trimite scrisori si SMS-uri, inregistreaza convorbirile telefonice, si configureaza si gestioneaza actiunile necesare pentru inchiderea cazurilor de neplata.

- Acces si disponibilitate 24/7: Sistemele de recuperare datorii sunt dezvoltate pe tehnologii de ultima generatie, au interfete intuitive si sunt menite sa serveasca compania oriunde, oricand.

- Integrat cu un sistem de self care, sistemul de collection imbunatateste semnificativ comunicarea cu clientii si reduce timpul petrecut in justificarea fiecarui caz de insolventa aparut. Atat clientul, cat si compania, au acces permanent, in mod securizat, la diferite informatii despre statusul cazurilor deschise, despre facturile restante si platile inregistrate, , despre istoria activitatilor de recuperare datorii, si faciliteaza plata on-line a datoriilor.

- Istorie completa a pasilor, actiunilor si evenimentelor asociate conturilor: Ofera acces, in timp real, la statusul fiecarui dosar de delicventa. Inregistreaza datele contactarilor, tipul, notele aferente, rezultatul acestora, si asigura vizibilitate catre toate termenele de plata, platile efectuate, platile promise si facturile scadente.

- Scrisori si campanii de recuperare tip SMS predefinite: Un astfel de sistem asigura comunicarea rapida, facila si standardizata cu ajutorul unor sabloane personalizate si definite pentru a servi unor scopuri diverse.

- Procese de business personalizate: De obicei, activitatile procesului de recuperare a debitelor sunt organizate in pasi. Fiecare caz in parte presupune existenta a cel putin un pas, iar fiecare pas, cel putin o actiune de indeplinit. Executarea si completarea actiunilor este adaptata pe nevoile de business ale companiei si presupune urmarirea unui workflow de lucru securizat, ajutand astfel la instruirea noilor angajati, la mentinearea personalului provizoriu organizat si la administrarea eficienta a cazurilor intregistrate.

- Date regasite mult mai usor: Reprezentantii departamentului de recuperari au acces rapid la informatii despre conturile scadente, la adresele de email ale clientilor, numere de telefon etc, cu posibilitatea asocierii mai multor date de contact. De asemenea, contine informatii despre tipurile de credite sau datorii si actiunile intreprinse pe contul clientului. Un astfel de sistem te ajuta sa fii permanent informat si actualizat.

- Multi-valuta: Inregistreaza plati, preia facturi, identifica in timp real datoriile. Datorita platformei multi-valuta si a echivalarii in valuta legala, un sistem de collection asigura lucrul cu parteneri globali si agentii straine.

- Administrarea documentelor si comentariilor: Inmagazineaza si publica documente pentru suportul rapid si facil in tratarea cazurilor, fara a mai implica lucrul defectuos cu hartiile. Comentarii, atasamente, adnotari sau orice observatie, se asociaza si salveaza usor, cu posibilitati avansate de regasire ulterioara.

- Raportare in timp real: Cu ajutorul unui sistem de recuperare, se pot genera rapid si usor rapoarte diverse, in forme diverse. Integrat cu instrumente de analiza manageriala, sistemul poate calcula instant indicatori de performansa, va raporta in structuri pre-configurate sau definite de utilizator lista actualizata a facturilor, platilor, a ultimelor activitati realizate pe dosarele de collection, clienti, numarul de cazuri deschise sau inchise pe o perioada selectata.

Alegerea potrivita
Industria de recuperare a debitelor se invarte in jurul a 30 de milioane de euro, conform e-Finance, si continua sa creasca o data cu expansiunea creditului. Conform aceleiasi surse, concurenta este apriga pe piata colectarii debitelor, dar si a solutiilor software de eficientizare si administrare a acestor procese. Fie ca se realizeaza intern, cu ajutorul departamentelor specializate, fie ca sunt servicii externalizate, recuperarea datoriilor are acum un suport tehnologic avansat.

Indiferent ca sunt on-line, off-line, in regim SaaS (Software as a Service) sau implementate in-house, sistemele de tip collection pot servi complet procesul de recuperare a datoriilor, de la identificarea facturii restante, administrarea dosarului juridic, recuperarea bunului neplatit, si pana la administrarea procesului de re-vanzare a stocului realizat in urma recuperarii, recuperand investitia rapid. 

De cele mai multe ori, implementarea unui astfel de sistem presupune un timp foarte scurt, totul depinzand de complexitatea proceselor de business ale companiei sau agentiei de recuperare.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Monica Budasca

Raspunde #1 | Monica Budasca | 18-08-2011

Buna ziua Apropos de timpul de implementare a unui sistem software de debt collection: va pot spune cu certitudine din experienta personala de administrator de aplicatii de debt collection, urmatoarele: Daca se implementeaza un software cumparat de-a gata si necustomizat (lucru ce se intampla rar!!!), punerea la punct si go-live va dura probabil cateva zile. Deci intr-adevar un timp scurt. Dar daca se va apela la dezvoltarea unui software pe comanda, customizat si customizabil, implementarea va dura cel putin 6 luni - un an, dupa care pe masura ce se va utiliza sistemul, se vor mai adauga cel putin inca alte 6 luni de fine-tuning. Asadar, ca sa folosesc cateva cuvinte din finalul articolului dumneavoastra: de cele mai mult ori, implementarea unui astfel de sistem presupune MULT TIMP. Cu respect, Monica Budasca.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate