Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Recapata controlul asupra propriei vieti

Raluca Savu
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Formator-organizator/conceptor/consultant formare
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Sau Time Management


In anii ’80, atunci cand sintagma “time management” a inceput sa devina populara (in tarile dezvoltate, vreau sa spun - la noi s-a vorbit de time management mult mai tarziu), obiectivul din spatele ei se referea strict la cum poti produce mai mult, intr-un timp mai scurt. Eficienta era termenul cheie, iar agendele, to-do list-urile, planificatoarele au devenit rapid extrem de cautate si folosite. La vremea respectiva parea destul de logic ca oamenii sa introduca in programul lor zilnic mai multe ore de munca. “Time is money” era in egala masura o expresie foarte la moda.


Cand in programul normal de lucru nu au mai incaput suficiente activitati, orele suplimentare au devenit solutia fireasca pentru ca fiecare sa poata face azi ceva mai mult decat a facut ieri. Totul parea extrem de antrenant doar ca, deloc sustenabil. Sa muncesti 60-80 de ore pe saptamana poate fi in regula pentru o anumita perioada, dar are cu siguranta consecinte serioase pe termen mediu si lung, atat in viata profesionala cat si in cea privata.


In anii ’90 americanii plateau deja pretul “eficientei profesionale” din anii ‘80. O gramada de familii se destramau pentru ca nu mai exista timpul petrecut impreuna pentru a crea o legatura autentica si puternica. Tot mai multi oameni erau diagnosticati cu ceva de care pana atunci nici nu se auzise: sindromul oboselii cronice. O boala care aducea cu ea costuri enorme, la nivel profesional, dar si personal. 

Ce s-a intamplat de fapt? Analizand putin lucrurile, ne dam seama ca atunci cand oamenii se deconecteaza de la propriul sistem de valori si dorinte si cand focusul lor unic este asupra rezultatului obtinut, apar astfel de probleme, cum este epuizarea. Cand oamenii simt ca incep sa piarda controlul asupra timpului lor si ca nu pot risca sa isi schimbe planurile, este inceputul clasic al sindromului de stres. 


Studii recente au aratat faptul ca noi am ajuns sa procesam intr-un an informatiile si volumul de munca pentru care era nevoie de 3 ani, cu doar un deceniu in urma. Vrem cu totii sa fim eficienti, dar atunci cand  costul uman este mai mare decat rezultatul obtinut, e timpul sa luam in considerare schimbarea principiilor de time management dupa care ne ghidam vietile.


Aceastea este propunerea celor mai multe teorii legate de time management, din care am ales si eu abordarea pe care v-o propun astazi: aceea de a schimba focusul de pe cantitate, pe calitate. Concentrarea pe calitate pare a fi pasul logic in contextul celor amintite mai sus. Dar cum putem face acest lucru cand to-do-list-urile noastre sunt inca suprapline si cand de la noi se asteapta atat de mult? 

O solutie ar fi sa aplicam principiul 80/20 (asupra caruia o sa revin in detaliu intr-un articol viitor).  Premisa de baza este ca doar 20% din ceea ce facem asigura 80% din rezultatele pe care le obtinem. Singura provocare aici este sa determinam care sunt acele 20% din sarcinile pe care le rezolvam zilnic care conteaza cu adevarat. 


Pentru aceasta, opriti-va putin si raspundeti la cateva intrebari: 

- Ce este cu adevarat important pentru mine in viata?

- Care sunt factorii cheie care imi asigura succesul in viata profesionala?

- Cum ar arata viata mea daca ar fi ideala?

- Care sunt resursele pe care le am la dispozitie ca sa imi fac viata asa cum mi-o doresc?

- Care sunt obstacolele pe care le voi intalni pe drum, si cum o sa fac ca sa le depasesc?


Acest proces se poate dovedi unul dificil atunci cand incerci sa treci prin el de unul singur. Multi oameni au ajuns la concluzia ca lucrand cu un coach pe astfel de intrebari reusesc sa capete claritate si sa vada optiunile reale pe care le au.

Descoperind noi posibilitati de a trai si a lucra in armonie cu propriul tau sistem de valori, te vei simti mai echilibrat, atat fizic cat si emotional. Iar ca rezultat, vei avea o imagine clara asupra viitorului tau si vei ajunge la un nivel superior de energie si focus care sa te ajute sa iti construiesti acel viitor. Pasiunea si entuziasmul isi vor face din nou loc in viata ta, iar tu vei reveni pe drumul spre succes!


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #1 | Narcisa - Elena Oprescu | 03-02-2012

M-am obisnuit sa fac asa (un trainner destept m-a invatat mai demult la un curs), las urgentele la urma si fac mai intai ceea ce este important. Cum spunea el, urgentele sunt la spital :))). Fac numai lucrurile importante...si daca mai ramane timp de urgente, ok. Ceea ce fac insa constant, este sa invat ceva nou continuu, asta imi asigura dezvoltarea si acest lucru este prioritar!


Gal Irina

Raspunde #2 | Gal Irina | 21-04-2012

Interesant articolul. Ma bucur sa anunt si sesiunile psihologului Radu Cocea, sesiuni de dezvoltare personala, foarte bine realizate si cu efecte benefice vizibile.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate