Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Rana pe col uterin

Butoiu Florina
Domeniu : Activitati de asistenta medicala specializata
Meserie : Medic de specialitate
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Simptome si factori de risc

491209041102933.jpgRana pe col uterin nu apare brusc, ci in timp, ca urmare a unor inflamatii locale netratate sau tratate necorespunzator. De aceea este important ca ea sa fie diagnosticata in stadiul incipient, prin intermediul examenului ginecologic Babes-Papanicolau.

Printre cele mai frecvente afectiuni care pot determina evolutia ranii pe col se numara cervicita acuta sau diferitele infectii locale (bacteriene, virale, parazitare). La acestea se alatura urmatorii factori: tampoanele intravagiale, jucariile sexuale, raporturile sexuale mai dure, chiuretajul sau traumatismele ramase ca urmare a unei nasteri pe cale naturala. Chiar si in lipsa disconfortului local, controlul ginecologic trebuie efectuat cel putin o data pe an, cu atat mai mult cu cat o cervicita cronica creste predispozitia femeii la infectia cu HPV. In plus, odata formata rana pe colul uterin, acolo se produc anumite modificari care impiedica trecerea spermatozoizilor catre ovul, ducand astfel la infertilitate.

Desi in cele mai multe cazuri de rana pe col uterin persoanele nu au sesizat vreun simptom, exista posibilitatea ca secretia vaginala sa isi schimbe consistenta si, in unele cazuri, sa apara chiar si sangerarile intermenstruale.

Rana pe col uterin nu trebuie confundata cu cancerul de col uterin. Cu toate acestea este necesar sa se constientizeze faptul ca, netratata la timp, rana poate evolua catre cancer. La fel ar trebui inteleasa si situatia in care se constata existenta unei cervicite cronice: este necesar sa fie tratata la timp si monitorizata constant pentru a nu se ajunge la aparitia unei rani pe colul uterin.

In cazul in care o pacienta a fost diagnosticata cu rana pe col uterin, este necesara respectarea unor etape de tratament si control periodic pana la vindecarea completa a leziunii. Daca rana se vindeca asta nu inseamna ca persoana respectiva nu mai este predispusa sa sufere aceeasi leziune dupa o anumita perioada de timp, de aceea controlul anual este foarte important.

Daca examenul Papanicolau si biopsia indica leziuni precanceroase, se incepe direct cu tratamentul chirurgical.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Loredana

Raspunde #1 | Loredana | 19-06-2013

Mi s-a descoperit o rana pe col uterin. Doctorul mi-a recomandat cauterizarea. Sincer imi este destul de frica. Este necesar?

Butoiu Florina

Raspunde #1-1 | Butoiu Florina | 19-06-2013

Buna Loredana! Eu iti recomand sa te duci la un consult si la alt doctor pentru o a doua opinie. Cauterizarea poate sa nu fie tratamentul cel mai bun dat fiind faptul ca exista riscul ca, in profunzime, in spatele cicatricei, rana sa evolueze in continuare. Eu una nu recomand acest tip de tratament. Nu te speria, du-te la un alt specialist si analizati mai bine situatia! Sanatate, Florina ButoiuCatalina

Raspunde #2 | Catalina | 19-06-2013

Si eu am trecut printr-o situatie asemanatoare. Am fost la un control de rutina Papanicolau si acolo mi-a descoperit rana pe col. Noroc ca ma duc in fiecare an si fac testul asta. Dar doctorul la care am fost mi-a zis imediat ca e nevoie de cauterizare! Nu am stiut cum sa fug de acolo mai repede si bine am facut! M-am dus la alt doctor, am facut un set de analize, nu au iesit foarte bine dar nici foarte grave. M-a tratat fara cauterizare si totul a fost ok. Numai bine!


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate