Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Prezentare VoIP

Cosmin Gheorghiu
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : ...
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Voice over Internet Protocol


voipCand auzim de VoIP, ne gandim inevitabil la serviciile oferite de Skype sau la orice alt software cu ajutorul caruia doua sau mai multe persoane pot comunica prin intermediul unui computer. Acesta impresie pe care o avem despre VoIP incepe sa se schimbe datorita ofertei de telefonie bazata pe VoIP propuse de catre furnizorii de servicii de internet (ISP). De fapt, multi ISP propun oferte de tip Triple Play (internet, telefonie si televiziune).

Avantaje si dezavantaje
1. Avantaje
Cu o retea bazata pe IP (Internet Protocol), utilizatorii si operatorii au la dispozitie numeroase posibilitati. Avantajele sunt urmatoarele:

Reducerea costurilor
Utilizand VoIP in loc de reteaua PSTN (retea de telefonie comutata), companiile isi pot reduce costurile aferente comunicarii, in special in contextul international de comunicare. Utilizand inter-site-urile WAN/IP, reducerile de costuri sunt si mai mari, mai ales daca exista mai multe site-uri la distanta. Pe scurt, comunicarea intre doua persoane prin utilizarea VoIP ar putea reduce costurile de comunicare intre 60 si 70%.

Standardizarea si interoperabilitatea intre furnizori
Arhitectura folosita este unica pentru ca reteaua de telefonie este integrata in reteaua de date, formand astfel o singura retea de comunicare.

Mobilitate
Spre deosebire de telefoanele clasice, telefoanele IP pot fi si mobile. Singura conditie este existenta unei conexiuni la Internet (acces la o retea de date). Numarul de telefon poate fi pastrat indiferent de locul in care va aflati.

Servicii noi

Cu acesta arhitectura unica, printre serviciile care pot fi adaugate la VoIP, avem:
- Voice Mail: mesagerie vocala
- Click-to-Dial: apelarea unui contact prin intermediul unui client de e-mail
- Sincronizarea contactelor: datele contactelor pot fi actualizate cu ajutorul telefonului IP

2. Dezavantaje
Aceasta tehnologie are, de asemenea, dezavantaje. Costul, arhitectura, calitatea si fiabilitatea acestei tehnologii prezinta neajunsuri care trebuie luate in considerare.

Costul VoIP
O companie care investeste direct in VoIP nu iese intotdeauna in castig de la inceput. Trecerea la VoIP presupune costuri de instalare a infrastructurii si achizitionarea de echipamente. Pentru a face trecerea la VoIP treptat, companiile utilizeaza de obicei adaptoare FXO (Foreign eXchange Office) sau FXS (Foreign eXchange Subscriber). Interfata FXO integreaza un post analogic, iar interfata FXS permite racordarea unui post analogic. Companiile existente trec la VoIP treptat, spre deosebire de start-up-uri, care au capacitatea de a instala o structura bazata pe VoIP inca de la inceput.

Arhitectura
Utilizarea unei retele de date existente presupune si intampinarea de probleme deja existente in retea. Trebuie acordata atentie securitatii, atacurilor din cadrul retelei sau din afara ei, dar si lipsei disponibilitatii.

Calitatea si fiabilitatea
Fluxurile de date (voce) utilizeaza o retea deja existenta in care pot exista probleme ce pot afecta calitatea telefoniei. Mai exact, problemele de latenta, intarzierile, pierderea de pachete pot scadea foarte mult calitatea si fiabilitatea serviciului. Este nevoie de mai putin de 150 ms de latenta pentru o buna calitate iar tipurile de conexiuni existente in prezent nu ating inca aceasta medie.

3. Transmiterea datelor
Linia telefonica standard foloseste PSTN (retea de telefonie comutata) pentru a conecta partile implicate intr-un apel telefonic. Desi acest sistem este fiabil, el nu este foarte eficient. Dat fiind faptul ca acesta functioneaza pe aceleasi principii de baza existente inca de la inventarea telefonului, este uimitor faptul ca inca se mai utilizeaza un sistem atat de arhaic. Un apel facut in acest sistem utilizeaza o retea bazata pe comutarea circuitelor, astfel incat ambele parti sa fie conectate constant pe durata intregului apel, la fel ca un circuit.

Apelul VoIP nu utilizeaza PSTN si nu mentine cele doua parti conectate pe durata intregii conversatii. Conversatia prin VoIP utilizeaza o retea bazata pe „comutare de pachete”, datele fiind impartite in pachete de date (segmentare de pachete). Conexiunea este stabilita numai atunci cand sunt transmise pachete.

Avantajul acestei metode consta in faptul ca pachetele de date sunt transmise in mod foarte eficient pe Internet, si nu pe o linie dedicata. Prin urmare, exista o economie de latime de banda si mai multe apeluri telefonice pot fi efectuate in acelasi „spatiu”. Astfel, pachetele de date sunt comprimate atunci cand sunt transmise si decomprimate atunci cand sunt receptionate.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Administrator

Raspunde #1 | Administrator | 12-01-2010

Odata ce se incheie faza de investitie cu costuri ridicate deci si preturi mari, si se rezolva problemele tehnice inca existente, cred ca serviciile voip vor de calitate si avantajoase economic. Cel putin asta putem spera.


ela

Raspunde #2 | ela | 12-01-2010

Ce stiu eu despre acest sub ar fi ca tel meu fix de la servici e prin IP conectat la un server care at cand pica scrie 'limited server' si nu mai functioneaza deloc; si mai folosim un softulet opticlient direct pe pc, colegii mei il utilizeaza pt a vorbi cu clientii straini. Din cate stiu sunt preturi bune, probabil aceasta e practica in call centere si nu numai; skype am utilizat o singura data cand eram pe post de secretara la o firma mica si vorbeam cu patroana din Cipru :)


tudor

Raspunde #3 | tudor | 29-10-2010

Trecerea la VoIP nu e asa de scumpa. Instalarea unui PBX poate merge la 400 de E, si poate rula pe orice PC vechi. Adaptoarele si telefoanele voip costa intre 35 si 150 E. Pretul convorbirilor este insa MULT scazut. Marele avantaj este ca facturarea poate fi Pay-As-You-Go. Preturile pentru convorbiri pe fix sunt ca la Skype, iar pentru convorbiri pe mobil...pot fi mult sub Skype.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate