Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Planul de marketing in retail

Tatucu Anamaria
Domeniu : Alte activitati de editare
Meserie : Scriitor
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Cateva reguli de urmarit


In retail, planul de marketing anual poate fi un instrument foarte util sau dimpotriva ceva ce tine pe loc activitatea. Planul de marketing da ritmicitatea vanzarilor, ajuta estimarea vanzarilor si implicit a costurilor si bugetelor. Ideal este sa fie facut cu cel putin un trimestru inainte de inceperea anului in cauza si validat tot atunci. De obicei el intra ca si sarcina de a fi pus pe hartie la “departamentul de marketing”, insa cel care il face concret intr-un excel sau in orice alta forma, trebuie sa discute cu cei din vanzari, dar si din achizitii si sa inteleaga bine argumentele din ambele parti, sa aibe capacitatea de mediere a tuturor informatiilor pe care le primeste.


Planul de marketing este al intregii companii si daca el este bine facut duce spre succesul acelui business.


Majoritatea retailerilor au un catalog sau un flyer si el practic este “obiectul”, acel ceva tangibil, care iese dupa stabilirea planului de marketing. Frecventa acestui catalog este pulsul activitatii de vanzare. Ai un catalog saptamanal, este de la sine inteles ca fiecare saptamana e noua etapa din planul de marketing si automat din planul de vanzari si din ritmicitatea acelui business. E ca o bataie de inima, daca ar fi sa fac o comparatie mai sugestiva. Din acest motiv, aceasta ritmicitate trebuie sa fie stabilita si acceptata de toti cei care raspund de acest business.


Prin aceasta ritmicitate data de planul de marketing si resimtita de cumparator prin catalogul pe care il primeste acasa, iti creezi si o imagine aditionala, ridici asteptari din perspectiva partenerilor de business, dar si din prisma cumparatorilor.


Exista niste reguli simple pentru ca acest plan de marketing, cu acest catalog atasat daca e cazul, sa fie util pentru toata lumea implicata - de la furnizor la retailer si pana la cumparator:


1. evalueaza realist posibilitatile logistice si operationale pentru a stabili ritmicitatea planului de marketing; 
2. nu e suficient sa ai un catalog national sau pentru toata reteaua de magazine, trebuie sa implici si actiuni in-store personalizate pe magazine – fiecare magazin este un punct de vanzare, cu mediul lui, cu comunitatea lui si trebuie sa aibe si o independenta comerciala; 
3. dedica intalniri separate doar acestui plan de marketing in care sa fie prezente persoane din toate departamentele implicate – operational, logistica, IT etc.; 
4. comunica acest plan de marketing catre toti managerii din companie sau catre cel putin o persoana din fiecare department, e un aspect care este de interes pentru tot business-ul, nu e doar “treaba marketingului”;
5. asigura-te ca partenerii / furnizorii primesc si ei o versiune de plan de marketing din care ai scos detaliile de uz intern. Macar frecventa sa o cunoasca si marile actiuni in care doresti sa ii implici;
6. fa o metoda de evaluare a eficientei acestui plan, oricare ar fi ea. Trebuie sa evaluezi daca acest plan te duce spre profit; nu e obligatoriu sa ai catalog tiparit, daca compania nu si-l permite ca si buget sau ca aplicare, poti comunica doar la nivel in-store ce ai in planul de marketing sau prin alte canale – online, radio etc;
7. integreaza calendarul “natural” in acest plan, adica nu uita de perioadele cu anumite sarbatori religioase sau nationale sau chiar regionale.


Planul de marketing poate fi un instrument care te duce spre success, totul e sa fie facut cu simtul realitatii business-ului, dar si al pietei si sa ai un instrument permanent de evaluare ca sa stii cand trebuie sa intervii.


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Iulian

Raspunde #1 | Iulian | 03-02-2012

Foarte important discutie cu cei din vanzari...poate cea mai intalnita greseala : sa nu sti cui te adresezi, ba mai rau sa targetezi aiurea… :)

Mallecourt Lionel

Raspunde #1-1 | Mallecourt Lionel | 03-02-2012

Da, sau aceea de “a intuii”, intuiesti cui ar trebui sa te adresezi, intuiesti unde, cat, cum, etc. Felicitarii pt articol Anamaria!


laurentiu

Raspunde #1-2 | laurentiu | 03-02-2012

sa nu-ti cunosti consumatorii ??? :)...cam mare greseala...

Tatucu Anamaria

Raspunde #1-2-1 | Tatucu Anamaria | 03-02-2012

Nu am mentionat nimic despre studierea comportamentului cumparatorului pentru ca asta consider ca ar putea fi un articol separat, asta e la baza strategiei de business in retail per total, dar voi incerca sa scriu ceva si pe tema asta, am abordat ceva la mine pe blog, dar incerc sa fac o sinteza si aici.

laurentiu

#1-2-1-1 | laurentiu | 03-02-2012

am inteles...astept sa te citesc din nou! si felicitari pt informatii postat aici
Elena

Raspunde #1-3 | Elena | 03-02-2012

Mai bine studiezi inainte comportamentul, nevoile potentialilor tai consumatori ca sa te asiguri ca poti sa-i satisfaci.

Tatucu Anamaria

Raspunde #1-3-1 | Tatucu Anamaria | 03-02-2012

Eu sunt foarte pro studiu de cumparator si consumator, nu ma refer neaparat la studii elaborate si cu bugete mari, dar macar o cunoastere basic. Consider ca atunci cand lucrezi pe marketing daca nu iti cunosti cumparatorul/ consumatorul, faci artificial orice din actiunile de marketing.
Voicu Simona

Raspunde #2 | Voicu Simona | 03-02-2012

Bun articol. Sa nu uitam ca cifrele din planul de marketing trebuiesc conectate cu veniturile, cheltuielile tale reale si actuale!

Tatucu Anamaria

Raspunde #2-1 | Tatucu Anamaria | 03-02-2012

Foarte buna completarea ta, in orice faci in marketing trebuie sa tii ochii deschisi si catre cifrele companiei.Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #3 | Narcisa - Elena Oprescu | 03-02-2012

Felicitari pt articol Anamaria! Voiam sa fac referire la acele cataloage, le gasim atat fizic cat si on line. Cea mai mare dezamagire pentru consumatorul final, este ca acel catalog sa nu iti fie de ajutor, in sensul ca: ori produsele prezentate in catalog nu se mai gasesc in oferta (cei care le distribuie o fac cu intarziere), clientii sunt de multe ori atat de suparati ca nici nu mai citesc dupa aceea cataloagele distribuite de anumite firme, supermarketuri, etc..si am mai observat o chestiune, cataloage on line pe siteuri pe care umbli greu, prost facute, intortochiate, pana gasesti produsul, te ia cu dureri, apoi cand l-ai gasit, dai de faza aceasta 'inregistrati-va sau trimiteti date contact, etc pt oferta'. In final, n-am mai cumparat nimic, mi-a pierit orice chef! Oare de ce?

Tatucu Anamaria

Raspunde #3-1 | Tatucu Anamaria | 04-02-2012

Multumesc, din pacate uneori aceste cataloage sunt facute in prea mare viteza sub presiunea dorintei de a comunica clienului ca acel comerciant e pregatit pentru actiune, ca doreste sa ii ofere ceva etc...insa toti comerciantii uita uneori ca daca partea basic a unui magazin, fie online, fie offline, nu este asigurata, cataloagele si promotiile vin ca o glazura de ciocolata fina pe o prajitura care nu a iesit bine.... Eu sunt dezamagita de cataloagele online si ale comerciantilor din afara, uneori ametesc cautand ceva, vorba ta, imi piere si cheful de a mai cumpara ceva. Este aceasta graba maxima a promovarii fara baza, asta duce la efectul de a enerva clientul.


Ionela

Raspunde #3-2 | Ionela | 08-02-2012

Din pacate, noi inca nu stim sa studiem o oferta buna, flyerele sunt aruncate la coltul strazii imediat dupa primire, iar cataloagele sunt date copiilor pentru a se juca….Cred ca romanii nu au invatat inca sa traga foloasele din ofertele prielnice de care uneori sunt instiintati.Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate