Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Personal Branding sau Arta Imaginii Personale

Diana Voicu
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Specialist resurse umane
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

A fi sau a nu fi un brand...


personal-branding-sau-arta-imaginii-personaleTanspusa in comportament si in imaginea sociala pe care o afisam, personalitatea este substratul unicitatii nostre si totodata o garantie a spiritului uman. Vrem sa asociem aceastei personalitati un brand? Parerea mea este ca ar trebui sa vrem.

Brandul personal este o promisiune fata de societate, fata de ceilalti si fata de noi insine, prin intermediul careia oferim un certificat de calitate al actiunilor pe care le putem intreprinde. Altfel spus, un brand personal ne ajuta sa primim credit pentru valoarea noastra.

The brand called You!
Tom Peters mentioneaza pentru prima oara in 1997 conceptul de brand personal, initiand o noua abordare a promovarii imaginii personale. Brandingul poate fi privit ca o strategie de a obtine succesul profesional, dar este totodata un fenomen inerent existentei noastre ca si profesionisti. Fie ca intentionam sau nu sa avem un brand personal, elementele bazale ale acestuia se contureaza pe masura ce desfasuram anumite activitati sau interactionam cu diferiti oameni. Tot ceea ce facem si spunem influenteaza intr-o oarecare masura imaginea personala ce ne este asociata.

Atat de simplu si atat de complicat...
Un brand personal de succes nu poate fi construit peste noapte. Necesita timp, implicare si multa atentie din partea noastra – este o investitie pe termen lung. 

Acest proces de construire o unei imagini pozitive solicita devotamentul tau fata de propria dezvoltare personala si profesionala. Nu lasa lucrurile sa evolueze de la sine, invata sa aplici cateva principii fundamentale in construirea brandului personal pe care ti-l doresti!

Autodescoperirea sau punctul de plecare
Invata sa te autodescoperi! Este vital. Pentru a putea sa le transmiti celorlalti un mesaj prin intermediul brandului tau trebuie sa fii primul care intelege mesajul. Fa o lista mentala a principalelor tale calitati si operationalizeaza-le in capacitati cheie domeniului in care activezi. Analizeaza aprecierile pe care le-ai primit si abilitatile care te-au ajutat cel mai mult, dar nu uita sa identifici acele minusuri ce te-ar putea dezavantaja, pentru a dezvolta strategii de control si diminuare a impactului lor. 

Doar conturand o imagine de sine coerenta realitatii vei putea identifica brandul personal pe care il doresti, brandul personal pe care il poti reprezenta.

Elemente cheie in construirea unui brand personal
1- Fii deschis la experiente noi.
Viata nu trebuie traita focalizat si oportunitatile nu trebuie ratate. Nu iti restrange aria de interes si nu minimaliza impactul unor activitati ce nu sunt circumscrise domeniului tau ocupational. Experientele prin care treci iti contureaza mentalitatile si abilitatile, contribuind la identitatea ta si la perspectivele de evolutie ale acesteia.
2- Respecta angajamentele pe care ti le asumi.
Pentru a avea un brand personal puternic trebuie sa fii o persoana de incredere. Nu te implica in proiecte pe care nu le poti finaliza, nu face promisiuni pe care nu le poti tine, nu iti asuma lucruri care te depasesc.
3- Dezvolta strategii si prioritizeaza.
Este momentul sa inveti sa nu mai actionezi la intamplare, prin raportare directa la situatia in care te afli. Este intens si placut sa traiesti clipa, dar succesul cere o doza de planificare si anticipare. Abordeaza fiecare sarcina in parte ca un proiect, stabileste obiective si un grafic de activitate orientativ, apeleaza la remindere si la standarde personale in finalizarea sarcinii respective.
4- Gandeste in termeni de leadership personal.
Asuma-ti faptul ca viata ta depinde de tine, cauta echilibrul in actiunile tale, ghideaza-te dupa un scop si promoveaza valori. „Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume”, doar asa te vei diferentia de ceilalti si vei avea un brand de invidiat.
5- Castiga si formeaza ambasadori ai brandului tau.
Relatiile interumane pe care le stabilesti sunt una dintre cele mai puternice unelte de promovare personala, deci invata sa le cultivi intr-o maniera transparenta si echilibrata. Asigura-te ca lumea isi formeaza o imagine corecta despre tine, ca esti prompt, serios si bine intentionat in relatiile cu prietenii, colegii, partenerii tai si in general cu oricine, oricand.
6- Fii vizionar si inspira oamenii.
Originalitatea nu este un cliseu, este o calitate remarcabila, care gestionata corespunzator garateaza evolutia la cel mai inalt nivel. Indiferent de domeniul la care ne referim, un element de noutate, ce faciliteaza procesele functionale, va fi apreciat. Incearca sa intelegi in profunzime lucrurile pe care le abordezi, intreaba-te mereu ce ar putea fi realizat mai bine si impartaseste cu ceilalti descoperirea ta. O viziune larga ii inspira pe ceilalti si le castiga aprecierea.

Un set de instrumente...
1- CV-ul, conditie sine qua non.
Actualizeaza-ti si personalizeaza-ti CV-ul pentru a transmite ceea ce stii si cine esti. Alege un format care sa te reprezinte, mentioneaza toate activitatile profesionale relevante si toate calificarile importante pe care le-ai obtinut, prezinta proiectele la care ai participat si nu uita sa-ti promovezi competentele.
Pentru un document de prezentare profesionala complet, iti recomand sa incluzi scrisoarea de intentie si recomandarile in cadrul CV-ului, daca nu iti este solicitat altfel. Scrie 2-3 paragrafe de motivare a aplicatiei tale in partea de inceput a CV-ului, inaintea studiilor si experientei, apeland la un stil original, echilibrat, atractiv si nu dubla informatiile prezentate ulterior. In partea de sfarsit poti adauga 2-3 recomandari scurte din partea unor persoane care te-au cunoscut in diferite posturi (superior ierarhic, client, colabotaror, profesor).
2- Cartea de vizita.
Un element clasic de prezentare, care te ajuta sa nu treci neobservat si sa stabilesti contacte, cartea de vizita nu este doar pentru cei ce reprezinta o companie, o poate utiliza oricine are un minim de experienta si formare intr-un domeniu de activitate. Daca mergi la un interviu, nu oferi recruiterului cartea de vizita de la serviciu, ci o carte de vizita personala, care sa contina date de contact personale si sa aiba un design care te reprezinta.
3- Potofoliul online.
Cea mai sigura si simpla metoda de a dovedi cunostintele si abilitatile tale intr-un domeniu de activitate este sa dezvolti un portofoliu de lucrari (aplicatii, ghiduri, articole, instrumente de lucru si orice altceva dovedeste ceea ce stii sa faci) pe care sa il postezi pe internet. Apeleaza la site-urile de profil pentru a iti promova munca, dar dezvolta si un website sau un blog personal. Nu uita sa mentionezi adresa in CV-ul tau.
4- Retelele sociale.
Cea mai adecvata retea sociala pentru a iti promova imaginea de profesionist in Romania este LinkedIn – a inceput sa se dezvolte destul de mult si este suficient de serioasa pentru a nu iti aduce prejudicii. Creaza-ti un cont, completeaza-l cu suficiente informatii, dar fara a il transforma intr-un CV incarcat, stabileste conexiuni cu profesionisti din domenii de activitate conexe si incearca sa fii un membru activ.
Promovarea brandului personal prin intermediul Facebook-ului nu mi se pare la fel de eficienta, aceasta retea sociala fiind adecvata mai degraba timpului liber si relatiilor de prietenie. Totusi, iti recomand si un profil pe acest site, in care sa inserezi cateva informatii relevante si linkuri catre alte pagini prin intermediul carora te promovezi – e distractiv si mult mai populat.
5- Prezentarea video.
Daca vrei sa fii sigur ca vei fi remarcat, adauga aplicatiei tale un CV sau o scrisoare de intentie video, acestea asigurand un nivel mai profund al contactului stabilit cu interlocutorul tau. Nu apela totusi la acest instrument daca nu reusesti sa iti controlezi emotiile in fata camerei si sa fii natural, altfel se poate transforma dintr-un avantaj intr-un real risc.
6- Aspectul placut.
Nu conteaza in ce domeniu activezi sau cat de mult interactionezi direct cu clientii, este important sa ai un aspect ingrijit, sa fii prezentabil. Fii atent cand iti construiesti garderoba si investeste in cateva elemente care sa iti ofere o imagine de profesionist. Nu uita ca aspectul fizic este prima impresie pe care o lasi.
7- Adresa de e-mail, semnatura, id-ul.
Cand alegi o adresa de e-mail, o adresa pentru un blog, un nume de utilizator sau un alt id lasa extravaganta la o parte. Incerca pe cat posibil sa apropii aceste informatii de prenumele si numele tau, fara a utiliza pseudonime sau alte cuvinte „cheie”. De asemenea trebuie sa acorzi suficienta importanta semnaturii tale, atat cea de pe email cat si cea fizica. Toate aceste elemente simple pot parea lipsite de importanta, insa au un impact, fie el si inconstient, asupra celorlati.

Tine minte!
A avea un brand personal nu inseamna a construi un personaj cu o atitudine infailibila pe care sa ti-l insusesti precum o masca in societate. Trebuie sa fii tu, in cea mai buna forma. Nu te lasa amagit de pseudo-succesul adus de falsitate, deoarece, un brand personal inautentic se va prabusi mult prea usor!

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Ina

Raspunde #1 | Ina | 02-02-2011

Interesant, multumim Diana! :* E adevarat ca atunci cand iti construiesti un brand personal, nu iti prezinti compania, ci te prezinti pe tine si ceea ce faci ca pe un brand.

Mallecourt Lionel

Raspunde #1-1 | Mallecourt Lionel | 02-02-2011

Pai da...toate elementele care te definesc, de la aspect fizic, haine, personalitate si cunostinte sunt incluse in acest proces de branding, tu ajungand sa fii o entitate distincta, unica.Ady

Raspunde #2 | Ady | 02-02-2011

Daaaa, bun, bun!!! si acum ai beneficiul tehnologiei, al Internetului si informatiei pe care trebuie sa inveti sa le folosesti in beneficiul tau. ;)

Stefan

Raspunde #2-1 | Stefan | 02-02-2011

Asa este! mediul retelelor sociale ofera multe strategii de promovare care necesita doar timpul nostru. :)


Mallecourt Lionel

Raspunde #2-2 | Mallecourt Lionel | 02-02-2011

De acord cu tine Ady dar pentru sa faci asta ca lumea trebuie inainte de tot sa te descoperi tu.

Ady

Raspunde #2-2-1 | Ady | 02-02-2011

Adica??? Poti sa dezvolti putin ideea, te rog?

Ina

#2-2-1-1 | Ina | 02-02-2011

Ce a vrut sa spuna Lionel este ca descoperirea brandului personal inseamna sa afli ce te pasioneaza, ce faci cel mai bine. Cele mai mari greseli pe care le fac multi sunt ca incearca sa isi creeze un brand numai de dragul de a o face sau nu au timp sa investeasca pentru a invata ce este mai bine pentru ei si ce ii ajuta. Cea mai eficienta metoda, pe care o stiu multi, dar nu o aplica, este sa fii compensat pe baza a ce stii cel mai bine sa faci, in special cu pasiune. Pentru a-ti descoperi pasiunea sau pasiunile iti trebuie timp pentru a te analiza si a investi in tine. Trebuie sa afli ce iti place sa faci si ce esti dispus sa faci pentru toata viata ta, sa iti stabilesti teluri si un drum pe care sa il parcurgi. Este pana la urma o strategie, ca orice strategie de brand pe termen lung. Atunci cand iti gasesti domeniul pe care vrei sa te specializezi, de preferabil o nisa intr-un domeniu mai vast, poti sa treci la pasii urmatori, de creeare si dezvoltarea brandului personal. :)

Mallecourt Lionel

#2-2-1-1-1 | Mallecourt Lionel | 02-02-2011

Merci Ina! mi era mai greu sa gasesc cuvintele in limba Roman pentru sa explic asta. :)


Iuliana

Raspunde #3 | Iuliana | 02-02-2011

Se spune ca e mai greu sa te descoperi pe tine cu adevarat decat sa creezi o imagine despre tine celorlalti :), frumos articol!


didi

Raspunde #4 | didi | 02-02-2011

multe persoane isi creeaza acest Brand personal (fara sa stie ca se numeste asa) doar in functie de moda, fara sa il muleze pe ceea ce reprezinta propria persoana


Eva

Raspunde #5 | Eva | 02-02-2011

Felicitari! :) Asteptam alte articole interesante!


Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #6 | Narcisa - Elena Oprescu | 03-02-2011

Daca tin cu adevarat la ceva..legat de propria-ma persoana...aceea este demnitatea si imaginea mea! Insa mi le construiesc pe un fundament real! Este adevarat ca necesita timp sa construiesti un personal brand, ceea ce mi se pare mie interesant, este faptul ca...imaginea exterioara (haine, locuri frecventate, servicii folosite, contacte si cercuri de cunostiinte, actiuni desfasurate, limbaj utilizat, comportament, maniere, etc) de foarte multe ori nu coincid cu realitatea interioara a personajului in cauza...! Exista atatea personalitati politice sau din lumea filmului care au construit un brand, in sensul ca este foarte studiat si adaptat la cerintele publicului, dar nu releva adevaratul caracter! Respect brandul atata timp cat are la baza principii solide si drepte si are deci, o sustinere reala, daca totul este o spoiala de fatatda...n-am niciun respect!


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate