Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Perioada de proba la locul de munca

fara autor
fara autor
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Ce inseamna perioada de proba


perioada-de-proba-la-locul-de-muncaPerioada de proba este o ultima testare inaintea primirii efective a jobului dorit. Aceasta perioada este cea in care se poate arata ce poate, se pot demonstra calitatile si aptitudinile in conditii reale, ale jobului pe care ar urmeaza sa-l faci de acum incolo. 

Conform Codului Muncii, perioada de proba este o perioada pentru verificarea aptitudinilor salariatului, ce poate fi stabilita intre angajator si angajat, de o durata “de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de conducere”, respectiv “de cel mult 6 luni” in cazul absolventilor institutiilor de invatamant, incadrati intr-un loc de munca, “la debutul lor in profesie”. In cazul muncitorilor necalificati, angajatorului nu ii este permis sa tina candidatul in perioada de proba pe o durata mai mare de 5 zile.

Perioada este stabilita printr-un contract intre cele doua parti, care poate inceta numai in urma unei notificari scrise, la initiativa uneia dintre parti.

Pe timpul perioadei de proba candidatul are aceleasi drepturi si obligatii ca un salariat doar ca statutul lui este incert.
Pe durata perioadei de proba, conform legii, salariatul se bucura de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca.

Inainte de inceperea unei perioade de proba salariatul are incheiat un contract de munca, care trebuie sa respecte toate prevederile Codului Muncii. Acest contract se incheie si se inregistreaza in cel mult 20 de zile din momentul inceperii lucrului si are acelasi statut ca celelalte contracte de munca din respectiva firma. Din pacate unii angajatori nu respecta aceste prevederi legale.

Un aspect important precizat de legislatia muncii este acela ca “perioada de proba nu se confunda cu stagiul, stagiul reprezentand o forma de perfectionare a salariatilor, cu valente eminamente practice” si nici cu atestarea profesionala, “care, spre deosebire de perioada de proba, survine pe parcursul derularii contractului individual de munca”.
Angajatorul isi poate supune angajatii la o singura perioada de proba pentru o pozitie.

Conform legii,” neinformarea salariatului anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca cu privire la perioada de proba duce la decaderea angajatorului din dreptul de a verifica aptitudinile salariatului printr-o asemenea modalitate”. Angajatorii care practica “primirea la munca a persoanelor fara incheierea unui contract individual de munca” risca sa fie sanctionati “cu amenda de la 1.500 la 2.000 de lei pentru fiecare persoana identificata”.

Daca in timpul perioadei de proba candidatului nu-i va placea ce a gasit, atunci va avea si posibilitatea de a pleca in cautarea acelui ceva pe care si-l doreste. Perioada de proba nu trebuie sa-l sperie doar pe viitorul salariat, ci si pe angajator.

In cazul celor aflati in perioada de proba, exista si cateva sfaturi de aplicat in timpul perioadei de proba: nu intarziati la munca; incercati sa socializati cu colegii, insa doar in timpul pauzelor; manifestati atentie la colegi, fiti prietenosi cu ei, insa nu excesiv si mai ales nu si cu sefii; rezolvati-va problemele singuri, cereti ajutor doar in caz de forta majora.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

flo

Raspunde #11 | flo | 25-03-2013

Buna ziua am o agentie de pariuri sportive, am un angajat de 2 saptamani, a fost in proba 5 zile, prima saptamana de lucru a fost destul de bine pentru incepator, am fost plecata o saptamana din tara timp in care 3 zile mi-a lucrat vechiul angajat si urmatoarele 4 zile noul angajat, in aceste 4 zile el a dat pe datorie la clienti "prieteni de-ai lui" si cativa clienti ai agentiei 3700 ron suma totala a datoriilor. El a fost avertizat sa nu dea in contract este stipulat ca nu are voie sa de-a pe datorie, si pe langa asta a facut un minus propriu de 4900 ron din faptul ca au fost foarte multi clienti. Am inteles de la clienti care au fost de fata ca multi au pus bilete si nu le-au platit angajatul uitand ca nu au fost platite sau ca i-ar fi dat bilete necastigatoare pe care el le platea neverificandu-le prima data, erau verificate la inchiderea agentiei deoarece el spune ca nu avea timp. Sunt disperat nu stiu ce sa fac am o paguba de 8600 ron si angajatul nu are de unde sa imi dea datoria lui, cei carora le-a pus nu mai dau pe la agentie nu vor sa ii plateasca, ce as putea face? Am inteles ca ar fi caz civil si atunci ne putem judeca mult si bine, am vorbit si cu parintii, dar degeaba imi spun ca ii baiat bun, as avea nevoie de un sfat, va multumesc!


mihai

Raspunde #12 | mihai | 02-04-2013

Am fost angajat la intelegere cu locatarii unui bloc, sa fac curatenie, adminstratorul si presedintele au fost de fata la sedinta, impreuna cu toti locatarii. Am cerut sa mi se faca contract dar administratorul a refuzat. Am facut curatenie pe luna martie, iar din alte motive din 1 aprilie nu mai fac curatenie pe prima scara ,mai fac 30 zile pe a doua scara apoi nu mai fac nimic, pt ca eu nu vreau sa lucrez la negru sau sa ma trezesc cu o amenda. Ma platesc cu 100 ron pe 1 luna din care 3 locatari nu au vrut sa respecte, sa puna cate 1 sticala de apa la usa lor si unul na platit desi am batut la usa nu mia deschis, am citit codul muncii de aceea ma adresez dumneavoastra, sa imi dati un sfat, va multumesc!

Lidia

Raspunde #12-1 | Lidia | 04-04-2013

Mihai...nu a trebuie sa incepi sa lucrezi la negru daca nu vroiai! Asta e riscul de munca la negru (sa nu fii platit)! :(solysolomon

Raspunde #13 | solysolomon | 14-04-2013

Vechiul angajator nu mi-a incheiat contractul de munca desi nu mai lucrez la societatea dansului. Ce inseamna asta si ce consecinte are asupra mea. Va multumesc anticipat pt. explicatie.


solysolomon

Raspunde #14 | solysolomon | 16-04-2013

Mutumesc pt explicatii....dar intrebarea mea se vroia a fi: Vechiul angajator nu mi-a inchis cartea de munca......desi nu mai activez in cadrul societatii dansului. Ce inseama, cum rezolv problema si ce consecinte are acest fapt pt. mine? Va multumesc


Alexandra

Raspunde #15 | Alexandra | 24-04-2013

Buna ziua! Daca angajatorul a incheiat contractul de munca dupa 20 de zile de la angajare si nu m-a anuntat in niciun fel, nici nu mi-a trimis o notificare, iar acum refuza sa imi trimita actele de concediere ce pot face?


stefania

Raspunde #16 | stefania | 11-05-2013

buna ziua! am fost chemata la o firma de paza ca receptionera pe data de 6 mai 2013 si am lucrat pana azi cand ma sunat o colega de munca sami dea de veste ca de luni sa nu mai vin la munca ca a angazat in locul meu pe nepoata unui sef din cadrul firmei. nu ma sunat nici un sef ierarhic sa ma anunte si nici nu mi sa facut un contract de munca pana in ziua de azi 11 mai 2013! ce trebui sa fac in continuare. cu respect STEFANIA H.


luminita

Raspunde #17 | luminita | 20-05-2013

Buna ziua! am si eu o curiozitate. am lucrat o saptamana la un magazin, normal k 2 saptamani eram in training deci nu mi am facut niciun contract.dupa o saptamana nu am vrut sa ma mai duc.acum intrebare, o sa primesc vreun ban? sefa a zis k da, dar s o sun peste vreo 2 sapt. eu stiu sigur k nici n o sa mi raspuna la tel atunci.ce sa fac??? multumesc!


catalin

Raspunde #18 | catalin | 27-02-2014

Buna ziua. Sunt nou angajat intr-o societate si mai am inca doua saptamani de efectuat din perioada de proba, dintr-un total de 120 de zile. Constat o indiferenta a angajatorului fata de persoana mea, fapt pentru care imi pun intrebari daca vom colabora in viitor. Pana in acest moment nu am o fisa de post dar mi-a solicitat sa ne intalnim pentru a efectua evaluarea anuala, desi eu cunosc ca aceasta se face dupa minim 6 luni. Ce as putea face pentru a avea o fisa de post si credeti ca am sanse sa raman in pozitia respectiva ? As mai avea ceva de adaugat, am fost in cateva deplasari iar diurna pusa la dispozitie este de 17 euro/zi. Multumesc pentru un raspuns.


cosmina

Raspunde #19 | cosmina | 18-07-2014

Buna ziua, Am si eu o intrebare, daca am lucrat si am demisionat pe perioada de proba, viitorul meu angajator poate afla dintr-o sursa daca eu am mai fost angajata ? daca nu sesisez acest lucru? se pot face verificari undeva anume..??? Multumesc anticipat!!!


DUMITRU  TUDOR

Raspunde #20 | DUMITRU TUDOR | 05-09-2015

Daca angajatul a fost in perioada de proba si a primit salariul fara contract de munca inscris la ITM. Cum pot proba?


3 2 1 »
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate