Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Perioada de fertilitate

Butoiu Florina
Domeniu : Activitati de asistenta medicala specializata
Meserie : Medic de specialitate
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Metode de calcul 

531997231288519.jpgAtunci cand te hotarasti sa faci un copil, primul pas este sa-ti stabilesti perioada de fertilitate. Aceasta perioada este in stransa legatura cu ovulatia (atunci cand ovulul este eliberat din ovar si incepe sa se dezvolte), cea din urma avand loc cu aproximativ 14 zile inainte de menstruatie. Este important sa stii ca perioada de fertilitate incepe cu 4-5 zile inainte de ovulatie si se termina la 1-2 zile dupa. 

Daca ai un ciclu menstrual regulat si ii cunosti data cand incepe si durata, poti folosi metoda calendarului pentru a descoperi care este perioada de ovulatie, astfel:
- La un ciclu stabil de 28 de zile, ovulatia apare in ziua a 14-a (prima zi a ciclului este considerata prima zi de menstruatie);
- La un ciclu stabil de 29 de zile, ovulatia are loc in ziua a 15-a;
- La cel de 30 de zile ovulatia apare in ziua a 16-a.

Daca nu ai un ciclu menstrual regulat, poti alege sa estimezi perioada de fertilitate sau sa iei in calcul anumite semne pe care organismul ti le transmite. In primul rand se modifica secretia vaginala, devenind mai subtire si mai abundenta. De asemenea, temperatura bazala, luata dimineata, inainte de a te ridica din pat,va fi mai mare cu 1 grad in aceasta perioada.

Daca alegi varianta estimativa, va trebui sa urmaresti evolutia a cel putin 8-10 cicluri consecutive, stabilind care este cea mai scurta si cea mai lunga perioada a ciclului menstrual.  Prima zi a perioadei fertile o vei calcula apoi luand ciclul cu numarul cel mai scurt de zile din care vei scadea numarul 18, iar pentru a afla ultima zi a perioadei fertile vai lua ciclul cu numarul cel mai mare de zile si din el vei scadea numarul 11.

In cazul in care nu te simti in siguranta cu aceste metode, poti apela la testul care depisteaza ovulatia si pe care il gasesti in farmacii. El functioneaza asemenea unui test de sarcina, prin depistarea nivelului la care se afla hormonul LH, prezent in urina.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

anca

Raspunde #1 | anca | 22-05-2013

Foarte interesant articolul, chiar este exact ce ma interesa de 2 luni caci vreau copil si caut perioada fertila. Eu iau temperatura in cursul zilei, e o pb? si nu mi creste cu 1 grad doar cu jumatate de la 37 la 37 cu 5 sau cu 7 atunci e un semn? dar e luata repet in cursul zilei...va rog un raspuns..si ati spus ca fertilitatea este si inainte de ovulatie adica a14a a13a zi..adica pot ramane si atunci? multumesc.


Butoiu Florina

Raspunde #2 | Butoiu Florina | 22-05-2013

Buna ziua! Temperatura se ia intotdeauna dimineata dupa trezire pentru ca atunci nu intervin alti factori care sa o influenteze. Nu se bea nici apa inainte si nici nu se consuma alimente deoarece chiar si digestia poate influenta temperatura corpului. Orice miscare a corpului ii influenteaza acestuia temperatura. Este important ca temperatura sa fie luata exact la aceeasi ora, in acelsi mod si folosind acelasi termometru in fiecare zi. Astfel poti observa cat mai exact variatiile de temperatura. Ca masuratorile sa fie mai precise exista termometre speciale de sticla, care au diviziuni mai mici, de 0.05 grade Celsius. Trebuie sa mai tineti cont ca temeratura din vagin si din rect sunt cu 0.5 grade Celsius mai mari decât cele masurate pe cale orala. In ceea ce priveste perioada de fertilitate, aceasta incepe cu 4-5 zile inainte de ovulatie (atat pot trai spermatozoizii in tractul genital) si se termina dupa 1-2 zile(atat traieste ovocitul dupa ovulatie). Daca temperatura ridicata ramane asa pentru mai mult de doua saptamani este cel mai probabil ca ati ramas insarcinata! Sper ca v-am fost de ajutor si va urez sa vi sa indeplineasca dorinta! Cu stima, Dr. Florina Butoiu


Catalina

Raspunde #3 | Catalina | 22-05-2013

Ne puteti spune, va rog, carui fapt se datoreaza variatiile de temperatura in timpul ovulatiei? Multumesc

Butoiu Florina

Raspunde #3-1 | Butoiu Florina | 22-05-2013

Buna ziua, variatiile de temperatura sunt date de modificarile hormonale. In perioada dinaintea ovulatiei, corpul produce estrogen, care are ca rezultat scaderea temperaturii iar la ovulatie corpul produce progesteronul, care creste temperatura bazala. Cum se opreste secresia de progesteron temperatura bazala scade. Numai bine, Dr. Butoiu FlorinaFlory

Raspunde #4 | Flory | 22-05-2013

Eu am un ciclu de 23-24 zile, in acest caz cum se calculeaza perioada faertila ? Doresc f mult sa raman gravida (CM 2.04; 24.04; 18.05). Va multumesc.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate