Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Parazitoze externe - Raile pasarilor

Dinca Mihai
Domeniu : Activitati veterinare
Meserie : Administrator
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Descriere, diagnostic si simptome
 
Sunt produse de acarieni din familiile Cnemidocoptidae si Epidermoptidae.
 
Raia picioarelor (raia varoasa) este o ectoparazitoza a galinaceelor, mai rar la pasarile de colivie, produsa de Cnemidocoptes mutans ce se localizeaza la picioare pe zone lipsite de pene. Este o boala putin contagioasa, ce se transmite prin intermediul solului. Leziunile apar initial la partea inferioara a degetelor, prin ridicarea solzilor, acumularea de material albicios dedesubt, apar cruste ce se ingroasa, devin gri la suprafata si albe in profunzime, iar picioarele se deformeaza. Crustele sunt foarte aderente, iar desprinderea lor lasa dermul sangvinolent. Evolutia este de 6 luni pana la un an, pasarile slabesc, apar schiopaturi, artrite, caderea falangelor chiar cu aparitia arteritelor grave la acest nivel. Leziunile de arterita se extind si in ficat, rinichi, splina, cord si pulmon. Diagnosticul se pune pe baya semnelor clinice clare si a examenului microscopic al crustelor. Tratamentul se face cu substante uleioase, unguente, dupa inmuierea picioarelor in apa calda saponata sau glicerina. Se folosesc solutiide lindavet 3,5 la mie, Neguvon 2%. S+au obtinut rezultate si cu Ivomec 0,2 mg/kg. Tratamentul se repeta la 7 zile, de doua, trei ori, alaturi de decontaminarea adaposturilor si padocurilor.


Raia corpului (raia deplumanta, raia penelor) este produsa de Cnemidocoptes laevis ce paraziteaza in principal la galinaceele din gospodarie. Boala este foarte contagioasa, penele cazute contin acarieni, boala putandu-se transmite prin contact direct. Simptomele apar initial pe crupion, si se extind pe abdomen, spate, partea superioara a gatului si cap.Initial apare prurit ce degenereaza in ciugulit, pana la smulsul penelor, aparand zone deplumate si leziuni in formele mai vechi de boala. La bazatijei penelor se poate observa un mic manson alburi format din lamele epidermice ce contin paraziti. Diagnosticul se pune pe baza semnelor clinice si a evidentierii parazitilor. Tratamentul se face cu pulberi inglobate in bai de nisip, sau aspersiuni cu colutii apoase cu Amitraz 0,25 la mie, sau Tetraclorvinphos, sau Triclorfon solutie 1,5 la mie. Tratamentul se repreta la 7 zile alaturi de decontaminarea adaposturilor si padocurilor.
 
Raia perusilor este produsa de Cnamidocoptes pilae, care paraziteaza la comisurile ciocului, unde sapa galerii in epiderma, determina dereglarea proceselor de degenerare si exfoliere epidermica, cu deformarea regiunii. Semnele se pot generaliza incepand de la cap, regiunea cervicala, pana in regiunea cloacala, pectorala si a membrelor. Crustele sunt dense, au aspect rugos, de culoare alb-varoasa. Poate apare si o deformare a ciocului ce este ireversibila dupa tratament. Diagnosticul se pune pe baza semnelor clinice caracteristice si prin examen microscopic al raclatului din zonele afectate. Tratamentul se face cu Odzlen 4 pensulatii la un interval de 2+3 zile urmata de o pensulatie la 3 – 4 saptamani; avermectine picaturi 0,2 la mie, cate 0,1 ml/pasare, fie pe cale intramusculara sau per os 0,mg/kg, in doza unica sau cu rapel la 10-14 zile. Se va suplimenta ratia de hrana cu vitamine.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Olga Popescu

Raspunde #1 | Olga Popescu | 30-05-2012

Am vazut ceva asemanator cu ceea ce descrieti ca fiind raia picioarelor, la porumbeii pe care ii au parintii mei la tara. Din pacate e destul de greu sa li se aplice un astfel de tratament, pentru ca ei traiesc destul de liberi, in podul unei case si sunt prea multi sa fie urmariti si tratati.


Dinu Marius Silviu

Raspunde #2 | Dinu Marius Silviu | 25-06-2012

salutare!merge fooarte bine si fipronilul la perusi.cu un betisor de urechi inmuiat in frontiline in cateva zile se duc crustele.va zic din o oare care experienta.mi-au trecut sute de perusi prin mana si am incercat tot felul de chestii..fara efecte foarte rapide..


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate