Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Parazitoze externe - Raile iepurilor

Dinca Mihai
Domeniu : Activitati veterinare
Meserie : Administrator
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Descriere, diagnostic si simptome
 
Raia notoedrica (raia capului) este produsa de Notoedres cati varietatea cuniculi, cantonandu-se in zona peribucala, perioculara, perinazala, cuprinzand urechile, gatul si membrele. Local apar cruste groase, cenusii varoase, care in timp devin abundente si adera la tegument deformand regiunea botului. 


Evolutia bolii duce la o slabire progresiva si in final moarte. Diagnosticul se pune pe baza semnelor clinice si examen microscopic al raclatului din cruste.
 
Raia sarcoptica este produsa de Sarcoptes scabiei varietatea cuniculi, ce se cantoneaza in zona capului, membrelor avand posibilitatea sa se extinda pe tot corpul. 

Leziunile cutanate apar la inceput in zona nazala, bucala, cuprinzand apoi si zona barbiei si extremitatile membrelor, initial debutand cu papule, vezicule, pustule asociate cu un prurit puternic. In urma gratajului apar leziuni specifice precum escoriatii profunde ce se acopera cu cruste. Diagnosticul se stabileste clinic si se confirma prin examen microscopic al raclatului cutanat.
 
Raia psoroptica (raia auriculara, otacarioza) este produsa de Psoroptes communis varietatea cuniculi produce o otita externa crustoasa, pruriginoasa si foarte contagioasa. Leziunile debuteaza cu o acumulare excesiva de cerumen urat mirositor, care formeaza cruste concentrice, stratificate, abundente formand cornete ce blocheaza conductul, adesea urechile stau aplecate. 

In formele cronice datorita cantitatilor mari de cerumen acumulat capul este tinut rotit spre urechea afectata, si aceasta nu mai poate fi ridicata din cauza grutatii crustelor. Diagnosticul se pune pe baya semnelor clinice si examenul microscopic al crustelor.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Andrei

Raspunde #1 | Andrei | 04-09-2012

De adaugat, raia aceasta este cauzata de diferite capuse si contaminarea se realizeaza prin contactul direct cu animale bolnave si prin transmiterea prin custi, asa ca aveti grija la igiena!


Horia

Raspunde #2 | Horia | 04-09-2012

Atentie mare, capusele Sarcoptes pot afecta si oamenii – de aceea se recomande purtarea manusilor de protectie la administrarea tratamentului!


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate