Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Nasterea prin cezariana

Rosanu Ioana
Domeniu : Activitati de asistenta spitaliceasca
Meserie : Moasa
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Cand se recomanda nasterea prin cezariana si ce riscuri presupune

301249987256079.jpgAcum cateva secole nasterea prin cezariana presupunea ca mama sa se jertfeasca pentru a-i da viata copilului ei. Astazi, insa, nu se mai pune problema asa, riscurile de deces fiind foarte scazute.

Operatia de cezariana presupune realizarea unei incizii la nivel abdominal (undeva deasupra liniei parului pubian) si a uneia la nivelul uterului, interventie realizata sub anestezie spinala, epidurala sau generala. Desi durata interventiei chirurgicale este de aproximativ 45-50 de minute, nasterea are loc in primele 5-10 minute, restul timpului fiind alocat cusaturilor de la nivelul uterului si abdomenului.

Operatia de cezariana nu trebuie privita ca pe o cale de a scapa de durerile sarcinii, ci ca pe o varianta care ar asigura viata bebelusului daca sarcina dezvolta anumite complicatii. Medicii specialisti recomanda mamicilor sa opteze pentru nasterea naturala nu doar pentru binele bebelusului, ci si pentru binele lor.

Operatia de cezariana, deoarece este o interventie chirurgicala de mare anvergura, poate determina complicatii grave printre care se numara hemoragia puternica la nivelul uterului sau aparitia infectiilor, formarea de cheaguri de sange in jurul  uterului sau in vele de la picioare ori plamani, afectarea altor organe, etc. In plus, dupa o nastere prin cezariana uterul poate ramane afectat, iar sarcinile viitoare pot fi periculoase.

Dupa o astfel de interventie, tanara mamica ramane in spital, sub supravegherea medicilor cel putin 2-4 zile, timp in care i se administreaza injectii cu oxitocina combinata cu o doza de perfuzii pentru a ajuta uterul sa se contracte, astfel incat sa se opreasca sangerarea. In unele cazuri, pentru a preveni aparitia infectiei la nivelul uterului, pacientei i se administreaza si antibiotice. Dupa o nastere prin cezariana recuperarea uterului are loc in aproximativ 6 saptamani,

In ceea ce-l priveste pe nou-nascut, el are nevoie de o atentie speciala. In cele mai multe cazuri, copiii nascuti prin cezariana se adapteaza mai greu la mediul exterior. In plus, deoarece el nu a trecut prin canalul de nastere unde s-ar fi exercitat o presiune asupra lui, plamanii lui nu au fost eliberati complet de lichidul amniotic din interiorul pantecului. S-a constatat ca un copil nascut prin cezariana a avut mereu un rezultat mai scazut al indicatorilor de vitalitate luati in calcul la nastere (aspectul tegumentelor, reflexele, ritmul respirator, etc.) dacat unul nascut in mod natural.

Situatii in care medicul specialist recomanda nasterea prin cezariana:
- cand placenta este prea aproape sau blocheaza complet cervixul, iar nasterea vaginala poate duce la pierderi mari de sange;
- cand bataile inimii fatului scad pentru mai multe minute; 
- cand cordonul ombilical iese afara din vagin si stranguleaza astfel vasele de sange care ajung la copil;
- daca placenta s-a rupt si s-a produs o sangerare puternica; 
- cand copilul se afla in pozitie 'breech' sau transversala; 
- cand copilul este prea mare in raport cu bazinul mamei; 
- cand mama sufera de diabet, preeclampsia, herpes genital etc.; 
- in cazul unei sarcini cu tripleti;
- cand gravida a mai fost supusa unei nasteri prin cezariana sau altei interventii ce au lasat cicactrice pe uter;
- daca gravida sufera de boli de inima si nu poate face un efort mare.

Decizia privind modalitatea de nastere trebuie luata in urma unor discutii purtate cu medicul care supravegheaza sarcina. Acesta iti poate spulbera unele temeri si te poate incuraja sa iei cea mai buna decizie pentru tine si copilul tau.
Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Cristina Matei

Raspunde #1 | Cristina Matei | 25-04-2013

Imi puteti explica va rog de ce nu se recomanda nasterea naturala dupa nasterea prin cezariana? Eu am avut primul copials prin cezariana din cauza unor complicatii dar imi doresc ca pe viitor sa nasc natural.

Rosanu Ioana

Raspunde #1-1 | Rosanu Ioana | 25-04-2013

Principalul factor de risc este posibilitatea rupturii uterine. Riscul de infectie pentru mama si copil este mai mare in cazurile in care se incearca o nastere vaginala dupa cezariana urmata de o alta cezariana. Riscurile sunt cu atat mai mari cu cat ai mai multe nasteri prin cezariana si apoi te decizi sa nasti natural. Oricum numai doctorul tau iti poate raspunde la aceasta intrebare concret acest lucru depinzand daca ai operatia facuta pe verticala sau pe orizontala (cea din urma este ok), cate operatii de cezariana ai facut, cat timp a trecut de la ultima, starea de sanatate in general a ta si a fatului. Totusi nu este un nu categoric, depinde de foarte multi factori. Cu drag, Ioana RosanuGeorgiana

Raspunde #2 | Georgiana | 25-04-2013

Care este diferenta intre incizia orizontala si cea verticala si de ce prima este de preferat? Multumesc!

Rosanu Ioana

Raspunde #2-1 | Rosanu Ioana | 25-04-2013

Incizia uterina transversala joasa este mult mai sigura si prezinta risc mult mai scazut de a se rupe de-a lungul altor sarcinii. Deoarece sansele ca acest tip de incizie sa se rupa mai tarziu sunt mici (sub 1% din cazuri)se poate incerca si o nastere vaginala dupa. In cazul unei incizii verticale a uterului sunt sanse mult mai mari de rupere, acest lucru putand duce la hemoragii interne puternice sau chiar moartea fatului si de aceea urmatoarea nastere va fi tot prin cezariana. Numai bine, Ioana RosanuMadalina

Raspunde #3 | Madalina | 25-04-2013

Pana in ultima luna de sarcina am stabilit ca voi naste natural. Am analizat toate riscurile si eram atat de ferm convinsa de asta incat nimeni nu m-a putut face sa ma razgandesc, nimeni in afara de fetita mea care s-a facut o dolofana pentru bazinul meu si i-a "soptit" medicului ca nu vrea sa se "inghesuie" :) Asa ca am facut o cezariana si totul a fost bine si din fericire nu am avut parte de nicio complicatie de care ma speriasem eu la inceputul sarcinii! Numai bine mamicilor, sarcina si nastere usoara!


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate