Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Miere si contraindicatii

Marian Popescu
Domeniu : Activitati in ferme mixte (cultura vegetala combin...
Meserie : Apicultor
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Ca orice alt produs si mierea are contraindicatiile sale


miere-si-contraindicatiiMierea, cel mai folosit produs apicol, a fost creata de Mama Natura sa fie hranitoare, energizanta, prietenoasa, ajutatoare si curativa. 99,99% din populatie tolereaza acest produs bine sau foarte bine. Chiar si cei 0,01% dintre oameni care pot prezenta reactii adverse reale la miere o pot utiliza in conditii specifice.

Cea mai importanta contraindicatie a mierii este diabetul. 

Exceptii: mierea de salcam (ce contine mai ales fructoza) care poate fi data, in cantitati mici, dimineata si rani ce se vindeca greu la diabetici (in uz extern). Mierea este dulce deoarece contine peste 70% carbohidrati si nu poate fi data in cantitati mari acelor persoane ce au sangele 'dulce' (hiperglicemic).

Totusi, acest 'sange dulce' este asa datorita unui continut excesiv in glucoza (dextroza), de peste 120 mg/100 ml de sange. Logic, daca vom gasi o miere cu mai putina dextroza si mai multa fructoza (levuloza) aceasta va fi mai bine acceptata de catre diabetici. Intr-adevar, diabeticii tolereaza mierea de acacia mult mai bine, aceasta avand o mare cantitate de fructoza. Orice alt tip de miere cu o compozitie similara in carbohidrati va fi de asemenea acceptata .

Pavlina Potschinkova, unul dintre cei mai buni experti apiterapeuti din Bulgaria, a scris in cartea sa 'Produse apicole utilizate in medicina' ca mierea poate fi administrata bolnavilor de diabet in cantitate de peste 20 - 30 de grame pe zi, dar numai sub supraveghere medicala. Pentru a ne situa de partea sigura a apiterapiei, 8-9 grame pe zi (aproximativ o lingurita), inainte sau dupa micul dejun va putea fi servita, mai ales daca va fi diluata in ceaiuri de fructe sau apa sau sucuri acre, cum sunt sucurile de lamaie sau de grapefruit. 

Exista o alta situatie in care mierea nu este indicata: alergia la polen (mai ales cea legata de tractul digestiv). Mierea contine peste 1% polen in compozitie. Persoanele care sufera de aceasta afectiune nu pot manca miere deoarece continutul extrem de scazut in polen poate conduce la alergii specifice digestive sau respiratorii. Pentru a diminua acest risc, este intotdeauna recomandabil, ca si pentru celelalte produse apicole, sa se inceapa tratamentul cu miere (apiterapia) sau folosirea mierii, cu doze foarte mici, foarte bine diluate in cantitati mari de lichide. 

O alta contraindicatie mai importanta decat cele de mai sus este: la copiii sub un an. Copiii sub un an au conditii speciale (inaltul continut de apa si de proteine, cantitati mici de oxigen, pH ridicat, putine mecanisme antibacteriene) care pot fi favorabile pentru dezvoltarea unor bacterii periculoase in intestinele lor (Botulismul poate apare de la mierea ce este 'curier' al bacteriei Clostridium botulinum). Aceasta bacterie este cea mai periculoasa, poate fi prezenta in miere intr-o stare 'dormanta', in special daca mirea nu a fost recoltata in conditii igienice perfecte. Mierea contine cantitati mici de apa, proteine aproape deloc, cantitati mari de oxigen obtinute prin centrifugare, un pH relativ scazut si cateva mecanisme antibacteriene ce nu vor permite multiplicarea bacteriilor, inclusiv a bacteriei Clostridium botulinum. Problema consta in faptul ca aceasta bacterie, ca multe altele, poate dormita in asteptarea unor conditii mai bune.

Totusi, daca mierea este recoltata perfect igienic, si este bine verificata in laboratoare spre a nu avea nici macar o singura bacterie periculoasa, poate fi administrata copiilor sub un an, mai ales daca acesti copii au boli grave ce le ameninta viata.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Carmen

Raspunde #1 | Carmen | 22-08-2012

Dle Popescu, aveti niste articole foarte interesante! In prime doua cazuri de contraindicatii cred ca pentru cei aflati in situatiile respective este clar, dar nu stiam ca pentru bebelusi poate fi periculos.

Marian Popescu

Raspunde #1-1 | Marian Popescu | 24-08-2012

Buna ziua, ati aflat acum domnisoara! Va multumesc pentru aprecieri.cherciu adela

Raspunde #2 | cherciu adela | 14-04-2013

Buna ziua! Doresc sa stiu ce parere aveti despre ideea unora ca ceaiul de tei nu se recomanda copiilor sub 14 ani indulcit cu miere. M-as bucura foarte tare daca mi-ati putea spune si daca mierea de tei ar fi contraindicata cumva unui copil de 3 ani si jumatate. Va multumsc si va doresc multa sanatate!

Mierea Naturala

Raspunde #2-1 | Mierea Naturala | 14-04-2013

Stimata doamna, sotia mea da atat celui mic (2 anisori si jumatate) cat si fetitei de 6 anisori ceaiul indiferent de care indulcit cu miere. Laptele indulcit cu miere. La noi totul se indulceste cu miere, mai putin cafeaua tatalui care nu poate suporta asa ceva. Nu stiu efectele ceaiului de tei si nu am auzit vreodata vreo contraindicatie pentru asa ceva... dar indulcirea cu miere nu poate fi decat benefica. Sanatate multa !Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate