Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Metode de falsificare a mierii de albine II

Marian Popescu
Domeniu : Activitati in ferme mixte (cultura vegetala combin...
Meserie : Apicultor
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Culoarea, gustul, mirosul si aroma


miere-falsPrin caracteristicile naturale, toate sortimentele de miere de flori din tara noastra cu exceptia celei de salcam cristalizeaza in timp relativ scurt de la extragerea din faguri (1-3 luni). In functie de dimensiunile cristalelor, dependente in mare masura de marimea granulelor de polen, se disting trei tipuri de miere cristalizata: cu granule mari (0,5 mm), cu granule mici (0,5-0,4 mm) si miere cu consistenta cremoasa (sub 0,4 mm).

Mierea de mana poseda alt comportament la cristalizare comparativ cu mierea florala, consecinta a prezentei in cantitati apreciabile a unor poliglucide cum sunt: substantele pectice, gumele s.a.

Cu exceptia unor sortimente de miere bogate in melezitoza, glucid cu un potential de cristalizare foarte ridicat, declansarea si instalarea cristalizarii la mierea de mana sunt intarziate.

Culoarea
Culoarea mierii de albine este determinata de gradul diferit de absorbtie a luminii de catre componentii sai. Printre compusii care influenteaza culoarea, cei mai importanti sunt pigmentii vegetali si substantele minerale. In functie de aceste substante, culoarea mierii difera de la incolor pana la negru. La inceputul primaverii, mierea are o culoare galben pai pana la portocaliu. Cu timpul isi modifica culoarea initiala, de obicei se inchide, iar in timpul cristalizarii se deschide.
Culoarea naturala a mierii florale este galben cu o mare variabilitate de nuante de la aproape incolor (salcam), pana la galben-rosiatic, sau chiar brun (conifere).

Culoarea mierii de mana este bruna, cu nuanta verzuie, rosiatica sau pronuntat negricioasa.

Inchiderea la culoare a mierii de albine este indusa pe de o parte de factori intrinseci (impurificarea cu pigmenti melanici din cuticula albinelor, descompunerea proteinelor etc.) cat si de factori extrinseci datorita incalzirii mierii de albine la temperaturi ridicate cu formarea unor compusi furfurolici de culoare inchisa, cat si pastrarii in conditii necorespunzatoare (vase metalice, expunere la soare etc.).

Modificarea culorii mierii se realizeaza ca urmare a unor manopere frauduloase prin adaos ilicit de coloranti naturali sau sintetici care se pun in evidenta prin metode empirice (colorarea firului de lana alba) sau metode moderne (HPLC).

Gustul
Gustul alaturi de miros este cea mai importanta insusire a mierii de albine. Mierea de albine are un gust dulce caracteristic. Puterea de indulcire a mierii de albine este cu 28% mai mare decat a unei solutii de zaharoza de aceeasi concentratie, datorata prezentei fructozei libere in cantitati mari, cea mai dulce fiind mierea de salcam, urmare a bogatiei in fructoza.

Gustul mierii de mana este moderat dulce, inferior ca intensitate oricarui sortiment de miere florala, consecinta a unui continut mai redus in zahar invertit (in medie cu 10%) si a unor cantitati mai mari de substante minerale (aproape de 10 ori mai mare), care acopera in parte gustul dulce si imprima o nuanta usor lesietica. Uneori pot apare si unele gusturi secundare ca: acru (acid), sarat sau amar, avand drept cauza compozitia chimica anormala (continut ridicat de acizi, de clorura de sodiu etc.), sau o procesare si pastrare necorespunzatoare.

Odata cu gustul se apreciaza si atributele tactile ale mierii de albine, prin strivirea usoara a produsului intre limba si palat, cand se evalueaza unele proprietati reologice, prezenta, forma si dimensiunile cristalelor s.a.

Mirosul si aroma
Fiecare sortiment de miere florala se caracterizeaza printr-o aroma specifica ce isi are originea in substantele odorante din uleiurile volatile ale nectarului si polenului plantelor din care provine. Nuanta si intensitatea aromei sunt conditionate de natura, continutul si proportia substantelor odorante pe care le contine mierea respectiva. O aroma mai pronuntata prezinta: mierea de tei, de portocal, de lavanda s.a.

Spre deosebire de mierea florala, mierea de mana, avand alta origine este lipsita de uleiuri volatile aproape in totalitate si are o aroma slaba. Doar mierea de conifere se evidentiaza printr-o aroma mai pronuntata, placuta de rasina.

Intrucat substantele odorante din uleiurile eterice sunt volatile prin pastrare sau printr-o conditionare necorespunzatoare (incalzire) aroma se diminueaza in timp. Pentru a contracara acest neajuns, mai ales in cazul falsificarilor prin substituire cu alti indulcitori, se adauga arome straine naturale sau sintetice, care se deceleaza prin analiza senzoriala cand frauda este evidenta sau prin metode cromatografice (GC, HPLC).

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Carmen

Raspunde #1 | Carmen | 22-08-2012

Cred ca acum cu totii plecam de la premisa ca in orice aliment este adaugat ceva pentru a-i ascunde defectele, pentru a-l face mai rezistent, pentru a-l comercializa mai ieftin, dar nu-mi imaginam ca mierea este unul dintr cele mai falsificate...Bine de stiut!!!


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate