Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Meseria de pompier si cum este sa lucrezi cu victime

Apostol  Gabriel
Domeniu : Activitati de lupta impotriva incendiilor si de pr...
Meserie : Pompier
Localitate : Braila / Braila
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Ce inseamna a fi o 'victima'?

 

Victima se poate numi persoana care a luat parte la un accident colectiv, la un accident in trafic, la o agresiune fizica sau sexuala. Victimele pot fi adulte sau  minore. Pompierii se intersecteaza adeseori, cu astfel de victime, care uneori isi amintesc cine sunt ei si ce simt in acel moment, iar alteori nu. Si cel mai important, pompierii stiu ce atitudine si ce cuvinte sa foloseasca, pentru a-si salva victimele.

 

Fiind pompier, trebuie de precizat din capul locului, ca aceasta meserie nu este una usoara. Aceasta se bazeaza foarte mult pe tehnologie si atitudini, gesturi. De asemenea, importante sunt si relatiile sociale. Mai presus de toate, sa fii pompier este un loc de munca, la care te confrunti zilnic cu fiinte umane, barbati, femei, copiii in postura de victime.

 

Victima este un om, care se increde in pompier. Desi, ea este inconstienta, atunci cand il intalneste! Acest aspect al muncii nu este fara valoare, pentru ca de multe ori chiar si pompierilor cu experienta le este greu de gestionat situatia critica. De asemenea, aceasta meserie poate fi vazuta ca pe o munca suplimentara, pentru cei care inca nu sunt profesionisti, atunci cand invata sa foloseasca aparatura tehnica. Cu toate acestea, pompierul leaga relatii si informeaza victimele. Tot acesta poate juca un rol esential, intr-o poveste de viata, atunci cand este nevoie de reconstituiri.

 

Nu banaliza suferinta altora

 

In urma unui accident, indiferent de situatie, se poate ca in plus fata de durerile fizice sa resimiti si acele dureri psihice (ca de exemplu, sa simti anumite mirosuri, sa detii anumite senzatii sau chiar sa ai cosmaruri). Toate aceste lucruri nu par sa aiba sens, pentru cineva care experimenteaza o drama, deoarece scena se repeta, zi si noapte (de exemplu franturi de secvente, flashback-uri, cosmaruri, etc.), combinata cu momente ocazionale de gol, de nimic. Vidul acesta se poate datora unor momente de scapare. Si daca tot se repeta la nesfarsit, aceasta este si pentru ca exista o lipsa de raspunsuri in legatura cu drama traita. Pentru persoana vatamata, umilita va trebui sa i se reconstruiasca viata cu privire la ceea ce a vazut, ca sa se poate integra fara rusine sau disperare.

 

Asadar, pompierul va trebui sa vorbeasca cu victima. Aceasta discutie nu ia ore sau minute, ci de cele mai multe ori dureaza in jur de 10 sau 20 de secunde din viata ta (ca de exemplu: 'Doamna, eu vad ca suferi si mai vad ca esti in viata' sau 'Suntem impreuna, suntem aici cu tine, actionam impreuna ca sa scapam cu viata.'). Discursul este de a respecta victima, nu de a banaliza ceea ce vedem. Nu este posibil ca unei victime vatamate fizic sau ranita psihic de tragedia prin care ea trece sa i se spuna 'Te descurci bine, ai noroc'. Aceasta, pentru ca nu putem compara situatia ei cu nimic altceva si cine suntem noi sa judecam semnificatia unui eveniment cu privire la viitorul acelei povesti? Suferinta niciodata nu ar trebui sa fie uitata. Fie ea fizica sau mentala. Durerea de a fi martor la moarte este o zona tabu, interzisa spre a fi discutata de catre om. Moartea nu este nimic altceva, decat atunci cand timpul nostru de a trai expira. Dar, cand inca mai ai de trait, atunci moartea poate fi extrem de violenta si se simte groaznic, ceea ce poate duce la nebunie pentru cineva care a trait astfel de momente tragice.

 

Ce atitudine sa adopti

 

In cazul in care, pompierul se confrunta cu o victima constienta, a caror leziuni nu sunt critice si care marturiseste ca 'Da, sigur, nu am nimic!', atunci salvatorul trebui sa auda acest discurs si sa ia in considerare acest lucru simplu si adecvat. Pentru cazul in care leziunile pun in pericol viata, atunci pompierul va actiona. In acest moment cineva este accidentat si sufera. Ca si pompier poti sa-i spui: 'Da, acum suntem aici pentru tine si vom avea grija de tine'. Nu este indicat sa agravati ingrijorarea victimei cu privire la leziunile sale, ci mai degraba asigurati-l ca are dreptul sa sufere si sa se gandeasca doar la el si numai la el. Mai mult decat atat, fiecare experienta este unica si nici o experienta nu poate fi comparata cu experienta traumatizanta a altora. In cazul in care, persoana solicita sa stie gradul leziunilor sale, atunci va solicita acest lucru nu pentru a i se raspunde, ci evident, pentru a scapa de starea de anxietate. Totusi, victima nu ar trebui sa fie confruntata nici cu o tacere devastatoare. In cele din urma, unele victime neaga, banalizeaza experientele lor, aceasta ca un refugiu de a se impotrivii groazei. Refuza sa banalizezi experientele lor si astfel, ii vei ajuta sa-si recupereze mai repede viata. Victimele care sufera nu spun nimic multi ani, desi in urma traumei pot sa se aleaga cu depresii inexplicabile dupa 1-3 ani, sau cu stari de epuizare cronica, sau cu sentimente de inferioritate, poate chiar tentative de sinucidere.

 

Intelegerea traumei

 

Atunci cand exista un eveniment traumatic (accident colectiv, accident de circulatie), atunci victima sufera un impact violent, care va prabusi simtul sau de invulnerabilitate si nemurire. Intr-adevar, traumatismele sunt definite ca si evenimente bruste, neasteptate, cu alte cuvinte trairea sentimentului de neputinta.

 

Potrivit lui Freud, trauma este caracterizata de patru criterii principale:

1. In primul rand, persoana se confrunta cu un pericol de viata si se va confrunta cu realitatea mortii. Trauma este, astfel, imaginea mortii. Acest fenomen are loc, indiferent de trauma si este independent de gradul de leziuni.

2. Experienta mortii este descrisa ca teroare: acesta este al doilea criteriu important.

3. Teama este atunci cand nu se mai pot folosi cuvintele. Acest lucru este uimire si tacere. Teroarea poate dura cateva ore sau chiar mai multe zile.

4. Apoi, apare stresul, care nu ar trebui sa fie confundat cu trauma, dar care se adauga la evenimentul tragic, care a provocat suferinta.

 

Trauma devine inchistata in psihic, in timp ce stresul construieste presiunea psihica. Trauma intra in organism, cum ar fi violul care desfigureaza corpul unei femei, si reuseste sa rupa sufletul victimei. Astfel, victima simte ca totul se prabuseste in jurul ei, iar ea nu mai are marcaje. Cu siguranta, o voce linistitoare va ajuta sa se restructureze o parte din acel moment si va actiona ca o coloana vertebrala in jurul victimei, care se va conecta cu emotiile si sentimentele sale, pentru a-si recupera viata de dinainte.

 

Greutatea cuvintelor adresate victimelor

 

Doar calitatea cuvintelor pot sa schimbe sau sa ofere accesul la adevarul despre accident. Violenta evenimentului inclina victima intr-o irealitate in cazul in care trece mult timp de la accident. O victima atacata va spune: 'Cand am fost atacata, am crezut ca a fost un cosmar, din care inca nu m-am trezit, dar nu, cosmarul era inca acolo, eu nu am putut sa cred (...) lovituri de picior incredibile. Imi amintesc de relief, de pompieri, dar cosmarul era inca acolo (...)'.

 

Cuvantul 'pompieri' va permite pentru unele victime sa ramana constiente, sa ramana la realitate. Discursul victimei va combina aspecte reale cu irealitatea. Mai important, decat toate este de precizat faptul ca, trauma este in primul rand un sentiment, o perceptie care intineaza victima. Trauma este adesea un miros, o lumina stralucitoare, un zgomot puternic, conform ultimului test al lui Freud. O victima agresata sexual, a declarat: 'Atunci, cand aud o respiratie, mult timp dupa tragedie, mi se pare groaznic. Aud respiratia de la studenti, chiar de la distanta si simt ca atunci cand strig nimeni nu ma poate auzi. Daca am incercat sa ma gandesc la agresiune? Ma tem ca nu-mi amintesc nimic, in afara de respiratia oamenilor, apoi, mai tarziu, aud sirena de incendiu. Ciudat, stiam ca am fost aproape de moarte si am simtit frica de moarte'.

O victima a accidentului rutier, a declarat: 'Am crezut ca am petrecut ore si ore in masina mea, a fost ingrozit. Am plans, apoi am auzit sirena, am stiut ca voi fi salvata si apoi, cred ca am lesinat. Un zgomot oribil m-a trezit sau mai degraba am revenit din lesin, apoi am tipat, m-am gandit ca cineva este amputat. Mana mea l-a apucat pe pompier si a fost usor, pentru ca mi-a explicat ca vehiculul meu a fost taiat. El a vorbit atat de usor! I-am spus nu am nevoie sa plang si ca am auzit! Mult mai tarziu, am stiut ca nu am plans, ci ca am avut un maxilar rupt'!

 

Astfel, este important cum sunt plasate cuvintele, pe tot felul de zgomote (de exemplu: cele de ferestrau, de metale, tipete, etc.), atunci cand ne adresam victimei. Unele victime sunt invadate de idei foarte indepartate de realitate. Pentru ei, aceste sunete sunt uriase, ireale, neobisnuite. Este important sa le spuneti de ce si a carui motiv se datoreaza acele zgomote. De asemenea, vor fi explicate si conditiile termice, pentru ca este esential ca victima sa stie de ce este cald sau rece. Victima trebuie sa inteleaga ca trupul sau il face sa perceapa intr-un anumit mod clima. Atunci cand victimele nu sunt constiente, serviciile de urgenta sunt inca mult mai susceptibile, deoarece acestea sufera fara cuvinte. Ca intr-o negare a vietii lor, inca prezenta.

 

Pentru cele mai multe victime, constiente sau inconstiente, consecintele psihologice ale unor astfel de accidente de viata vor avea mai mult o atitudine de retragere, o constelatie de simptome de nevroze, in special fobie si, eventual, tulburari psihosomatice. Actul de a lua de mana victima, de a vorbi cu aceasta o va ajuta. Unele victime, in timp ce au fost inconstiente, atunci cand au fost salvare isi aduc aminte de sunetele de salvare, de zvonuri vagi, si desigur, daca acestea sunt prezente isi aduc aminte de o anumita atmosfera. Prin urmare, este imposibil de a ignora schimbul verbal cu aceste victime.

 

Un alt aspect din meseria de pompier

 

Unoeri poti avea de a face cu victime in hiperactivitate (ca de exemplu cele care striga, tipa sau au accese de panica) si este de neconceput sa vorbestu cu o victima in stare de anxietate exagerata. Cine suntem noi, pentru a decide veridicitatea amplitudinii de anxietate? Sau, care este logica unui accident de circulatie? Nu trebuie sa uitam ca atunci cand salvatorii ajuta victimele, acestea simt ca a scazut demnitatea si umanitatea lor. Unii pompieri prefera sa se confrunta cu victimele pasive, iar altii cu victimile hiperactive. Acest lucru este cu siguranta remarcabil. In unele cazuri, pentru a canaliza propria anxietate, pentru a elimina stresul, atunci poate fi benefic pentru pompier sa foloseasca cuvinte simple, clare si concise. Cu alte cuvinte, a fi pompier este o meserie ca oricare alta, trebuie facuta cu daruire, pasiune si nu trebuie uitat nici o clipa ca de ceea ce face depinde viata si soarta cuiva!


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #1 | Narcisa - Elena Oprescu | 24-05-2012

Tot respectul pt pompieri! Sunt oameni curajosi care isi pun de multe ori viata in pericol ca sa salveze alte vieti!


adina

Raspunde #2 | adina | 25-05-2012

Meseria aceasta merita tot respectul, la fel si oamenii care practica aceasta meserie...e un job dificil si cred ca foarte bine se simt pompierii dupa ce salveaza o viata. Ii admir foarte mult!


FreeeMan

Raspunde #3 | FreeeMan | 25-05-2012

Pompier sunt! Bugetar. Am participat la actiuni de salvari de vieti, animale, bunuri.. Ca-n orice lucru prea mult, ajungi sa il accepti ca pe o rutina. Intr-un final, ideea de: "am salvat o viata" este inlocuita cu, "asta e meseria mea pentru care sunt platit". Totusi, pe cat este de onorabila, pe atat de prost platita e! Nu am fost complet sincer, am demisionat luna trecuta. Am preferat sa plec in Irlanda sa aranjez produse in rafturi de magazine pentru un salariu de aproape 5 ori mai mare!


Stingator-incendiu.ro

Raspunde #4 | Stingator-incendiu.ro | 26-05-2012

La noi nu este o meserie prea raspandita dar sper ca in anii viitori sa ia amploare


Teodor Silviu

Raspunde #5 | Teodor Silviu | 11-04-2013

Desi nu este foarte populara aceasta meserie este una frumoasa! Iti ofera satisfactii si recompense sufletesti. Cum spunea si fostul coleg de bransa recompensele materiale nu sunt pe masura riscului dar noi suntem pregatiti pentru a face fata situatiilor grele. Din pacate mai sunt si amintiri triste si dorinta de a fi putut face mai mult. Numai bine, Silviu


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate