Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Meditatie sau concentrare ?

Daniel Dragne
Domeniu : Alte activitati referitoare la sanatatea umana
Meserie : Bioenergetician
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Meditatia este adesea confundat? cu diverse forme de concentrare


meditatie-sau-concentrareExerci?iile de concentrare au rolul de a te ajuta sa te focalizezi si sa acorzi intreaga ta atentie pe un aspect specific functional al mintii/corpului, in ideea de a atinge un anumit scop sau de a dezvolta o anumita capacitate. Exercitiile cum ar fi cele de yoga, tai-chi, exercitii de respiratie, vizualizare sunt toate forme de concentrare.

In contrast, meditatia este un exercitiu, care are ca si scop sa previna gandurile intr-un mod natural, prin relaxarea profunda a corpului fizic si apoi mentinand mintea complet goala fara nici un gand. Aceasta stare poate fi mentinuta pentru cateva secunde sau ore, in functie de abilitatile fiecaruia. Puritatea mintii castigate in timpul meditatiei este esentiala pentru a avea acces la Sinele Superior. Se pare ca Sinele Superior nu admite ganduri impure.

Pentru a ajunge la Sinele Superior este bine sa ne concentram pe sursa 'sunetelor interioare', ducand la o 'lumina interioara' - un nucleu al Sinelui Superior, care initial pare infinit de departe, 'la capatul celalalt al unui lung si intunecos tunel'. Cand ajungem suficient de aproape de Sinele Superior, 'lumina interioara' devine mai puternica decat lumina Soarelui, iar cand ne vom da voie sa ne permitem sa o imbratisam stralucirea acesteia devine de nedescris in nici o limba cunoascuta pe Terra. Pentru a ajunge atat de departe, noi trebuie sa obtinem o stare completa de puritate mentala in timpul meditatiei, avand intentii pure si apoi sa ne concentram intens pentru o perioada de timp pe 'sunetul interior' si 'lumina interioara'.

Cel mai important rol al unui maestru spiritual este sa ghideze in mod individual, calea spre Sinele Superior al fiecaruia. In functie de dorinta fiecarui individ sa evolueze este necesara o practica zilnica pentru a se ajunge la Sinele Superior.

Din cele de mai sus, medita?ia pare a fi o deprindere esen?ial? pentru a atinge iluminarea finala. Apoi sunt cateva tehnici de meditatie. Cele mai multe dintre ele sunt denumite 'mantre' compuse din cateva cuvinte sau sunete. Mantra este o repetare mentala pentru a ajuta persoana sa atinga si sa mentina starea mentala de 'blank'.

Contrar credintelor majoritatii oamenilor, promovate de persoanele care atrag discipoli in scopuri financiare pentru a ii invata calea meditativa, mantra nu are o semnificatie sacra si nici o mantra nu este universala sau mai buna decat alta. Totusi, privind contextul acesteia, mantra are doua functii importante.

1. Mantra este un gand simplu, pe masura ce ea este repetata in minte aceasta devine obisnuinta. Aceast gand (mantra) este utilizata pentru a inlocui orice alt gand care ne vine in minte. De fiecare data cand un gand apare in timpul meditatiei, vom folosi mantra ca sa il inlocuim.

2. Cand practicam meditatia regulat folosim aceiasi mantra (ori care ar fi ea). Ca urmare a acesteia vom antrena mintea noastr? s? sa asocieze mantra cu starea de calm meditativ. Aceasta asociere este numita 'ancora' de catre specialistii in Programare Neurolingvistica (NPL). Dupa un astfel de antrenament personal, chiar daca suntem agitati, un gand (mantra) de obicei aduce imediat o stare de calm a mintii. Mantra noastra devine o „unealta” foarte puternica pentru a face fata situatiilor de stres din viata noastra , o „unealta” care poate fi dezvoltata prin practicarea de meditatii regulate.

Cand vom intelege cele doua functii ale mantrei explicate mai sus, devine foarte clar ca schimbarea acesteia nu este o idee foarte buna. Putem lua in considerare schimbarea mantrei numai in anumite situatii speciale. De exemplu atunci cand vrem sa eliminam niste obiceiuri 'proaste' care nu ne permit sa atingem o stare profunda de meditatie si mantra existenta este identificata ca fiind legata de acest obicei.

De asemenea, devine logic ca ori ce mantra am folosi este bine sa o tinem secreta fata de alti oameni, altfel le dam altora posibilitatea sa detina controlul subconstientului nostru prin transmisie telepatica folosindu-se de propria noastra mantra. Cei mai buni profesori vor avea nevoie de timp pentru a oferi oamenilor mantre individuale decat sa ii invete pe toti aceiasi mantra.

Mantrele sunt de obicei compuse din vocale alternative si sunete nazale. Pot contine cateva cuvinte, cele mai cunoscute mantre sunt 'ooooohmmmmmm' si 'aaaaauummmm', dar oricare alt cuvant similar poate fi folosit prin extinderea vocalelor si a sunetelor nazale (om, pom, dom,etc). Cel mai indicat ar fi ca mantra sa contina un cuvant exotic sau o serie de cuvinte (silabe) care nu sunt intalnite in conversatiile cotidiene.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

monica

Raspunde #1 | monica | 05-09-2012

Multumesc pentru sfaturi, sunt utile oricui doreste sa creasca spiritual. Mi-am dat seama ce inseamna rugaciunea pe care mi-o repet, involuntar uneori, cand ma simt in nesiguranta sufleteasca. PACE IUBIRE LUMINA si DRUM DREPT pentru toate SUFLETELE.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate