Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Masurarea performantei intreprinderii

Gabriela Sisu
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : ...
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Performanta nu exista decat daca se poate masura


masurarea-performantei-intreprinderiiIn incercarea de a defini notiunea de performanta am remarcat ca, impotriva abundentei de utilizari, acesta devine un cuvant polisemantic, greu de definit chiar si in lucrarile de specialitate in care performanta reprezinta chiar studiul central. 

Termenul de performanta este foarte des intalnit in sport. De la universul sportiv la cel antrepenorial nu este decat un pas. Daca in sport se vorbeste de calificarea sportivilor la cel mai inalt nivel competitional, in intreprindere este vorba de detinerea unei cote de piata cat mai mari. Daca in sport se vorbeste despre un record personal batut, in intreprindere se vorbeste despre atingerea unor cifre de afaceri superioare anilor anteriori. Daca in sport este vorba despre o pozitie ameliorata in sfera elitei, in intreprindere se vorbeste despre o pozitie ameliorata in ierarhia companiilor. 

Prin urmare, putem trece foarte usor de la masurarea performantei in sport la masurarea performantei in intreprindere. In acceptiunea generala, masurarea performantelor intreprinderii este privita ca o evaluare ulterioara a rezultatelor obtinute. , adica daca se poate descrie ptrintr-un ansamblu de masuri sau de indicatori, cu grad de complexitate mai mult sau mai putin ridicat. Masurarea performantei nu poate in niciun caz sa se limiteze la cunoasterea unui rezultat. Nu trebuie sa se confunde performanta cu indicatorii care o descriu. 

Pentru intreprindere, performanta este numai ceea ce amelioreaza cuplul cost-valoare, adica ceea ce contribuie la crearea valorii. O intreprindere este performanta daca ea are capacitatea de a crea valoare adaugata, adica o valoare pozitiva dupa remunerarea tuturor factorilor, incluzand aici si capitalurile proprii. 

Diversitatea de accceptiuni ale conceptului de performanta demonstreaza ca acesta este definit diferit de utilizatorii informatiilor financiare in functie de interesele lor. Asfel, managerii sunt orientati asupra performantei globale a companiei lor, investitorii actuali si potentiali percep performanta prin prisma rentabilitatii investitiilor lor, salariatii manifesta interes pentru stabilitatea si rentabilitatea companiei, creditorii pentru solvabilitatea acesteia, iar clientii pentru stabilitatea companiei. Ceea ce se cauta insa este acea definitie a performantei care sa satisfaca toti acesti ultilizatori. 

Pentru a masura performanta unei companii este necesar sa nu se recurga doar la rezultatele financiare ci la o viziune globala a interdependentelor dintre parametrii interni si externi, cantitativi si calitativi, tehnici si umani, fizici si financiari ai gestiunii. Asadar ultilizatorii trebuie sa apleze la performanta globala a companiei, nu doar la cea financiara. 

Performanta intreprinderii se realizeaza prin echilibrarea si intrepatrunderea a patru forte: eficienta proceselor de productie, satisfacerea actionarilor, satisfacerea clientilor si capacitatea intreprinderii de crestere si dezvoltare. 

Masurarea performantelor reprezinta un sistem de tehnici de control destinat sa asigure ca realizarile din diverse centre de responsabilitate din intreprindere sunt conforme cu normele stabilite pentru fiecare dintre ele si sa aplice sanctiuni pozitive sau negative daca realizarile se abat sensibil de la normele alese. 

Un sistem de masurare a performantei are urmatoarele functii: sa motiveze membrii unei organizatii sa atinga obiectivele care le-au fost fixate si prin aceasta sa puna organizatia in situatia de a realiza obiectivul sau; sa amelioreze performanta intreprinderii; sa amelioreze baza masurarii performantei prin modificarea standardelor incorecte si sa avertizeze conducatorii de necesitatea schimbarii planurilor. 

In decursul timpului, performanta s-a masurat prin dimensiunea firmei, prin rentabilitatea si profitul obtinut sau prin trezorerie. Dezvoltarea pietelor financiare si exigentelor de comunicare financiara privind anticiparea performantelor viitoare ale companiilor impuse de catre investitori necesita masurarea performantei intr-o masura dinamica. Aceasta abordare duala a rezultatului isi propune sa ofere utilizatorilor raspuns la doua categorii de nevoi: aceea de a masura performanta activitatilor si de a masura imbogatirea. 

Asadar, performanta intreprinderii nu se rezuma in mod simplist doar la rezultatele financiar-contabile superioare, respectiv profitatbilitatea maxima, echilibrul financiar stabil, capacitatea de a genera cash necesar functionarii si extinderii in perspectiva, ci vizeaza toate aspectele non-financiare si financiare ale activitatii sale. Investitorii nu sunt interesati numai de trecutul istoric al companiei, reflectat in mod relevant de indicatorii financiari ci mai ales de perspectivele viitoare de dezvoltare generate de resursele materiale, financiare, umane, informationale si organizationale ale acesteia. 

Varietatea modalitatilor de recunoastere a veniturilor si cheltuielilor ofera managerilor posibilitatea de a-si afirma maiestria manageriala, optand pentru acea modalitate care prezinta imaginea cea mai fidela a companiei, orientarea asupra performantei globale a companiei lor. 

Insa, cand compania trece prin perioade dificile care ar putea sa-i afecteze imaginea, aceste modalitati se transforma in adevarate inginerii contabile. 

Asa cum performanta sportiva se apreciaza in raport cu scopul pe care si l-a fixat atletul, performanta organizationala este in functie de obiectivele intreprinderii si de referintele sale externe sau interne. Performanta este deci produsul unei comparatii. A fi performant inseamna a realiza sau a depasi obiectivele propuse. 

Asadar, conceptul de performanta face referire la rezultat si la maniera in care acesta este atins. Masurarea performantei depaseste simpla constatare, ea are obiectivul luarii de decizii care permit ameliorarea conditiilor performantei. Prin urmare controlul de gestiune trebuie sa puna in evidenta indicatori de masurare si de pilotaj ai performantei.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Nici un comentariu pana acum.
Fii primul care comenteaza acest articol!
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate