Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Majorarea plafonului de TVA - 2012

Radulescu  Florin
Domeniu : Activitati de contabilitate si audit financiar; co...
Meserie : Contabil
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Avantajelor si consecintelor economice


Cu ocazia sedintei guvernului din data de 30 Mai 2012, in care s-a aprobat ordonanta de urgenta prin care pragul afacerilor peste care este platita taxa pe valoarea adaugata creste la 65.000 euro, am fost contactat in vederea acordarii unui interviu telefonic in vederea clarificarii avantajelor si a consecintelor economice pentru mediul de afaceri romanesc. 

Cine vor fi afectati in mod direct de majorarea plafonulu de la 35.000 euro la 65.000 euro?

Va expunem in cele ce urmeaza principalele categorii de contribuabili care vor fi direct afectati de majorarea acestui plafon.

O hotararea a comisiei europene a autorizat Romania sa majoreze plafonul de la care o societate comerciala sau un PFA sunt obligate sa se inregistreze ca si platitori de TVA. Pana la aprobarea Ordonantei de urgenta care sa modifice Codul fiscal, ca urmare a aprobarii obtinute de la Uniunea Europeana, acest plafon era fixat la valoarea de 35.000 euro la cursul de la data aderarii mai exact 3.4. Aceasta limita reprezinta in RON un plafon de 119.000 lei.
Noul plafon propus este de 65.000 euro la cursul de la data aderarii, reprezentand la rata de schimb valutar din prezent o valoarea de circa 50.000 euro.

Majorarea acestui plafon avantajeaza in mod vadit societatile prestatoare de servicii.

Avantajele pot fi impartite pe cele doua categorii de contibuabili existenti in prezent in Romania si direct afectati de aceasta majorare: SRL prestatoare de servicii si PFA-uri prestatoare de servicii.

Pentru PFA-uri am avea de mentionat un avantaj clar:

Putem vorbi in primul rand de o diminuare a birocratiei si a drumurilor prin prizma diminuarii numarului platitorilor de TVA implicit a celor obligati sa se inregistreze ca platitori de TVA.
Inregistrarea ca si platiitor de TVA pentru un PFA de exemplu poate reprezenta drumuri trimestriale sau lunare la administratia financiara in vederea depunerii declaratiilor obligatorii. Daca el insa prin cifra sa de afaceri nu depaseste un echivalent la cursul de azi de 50.000 euro, se poate ocupa exclusiv de afacerea sa si de promovarea acesteia si nu de plata TVA, depunerea declaratiilor si apelarea la servicile unui profesionist contabil.

Fara a exagera acesta majorare practic dubleaza plafonul existent in prezent, si este o masura asteptata de foarte multi contribuabili care fac eforturi in aceasta perioada de criza.

Pentru SRL-uri care in mod firesc au un serviciu contabil dedicat, se poate vorbi de o anulare a unor piedici din calea dezvoltarii afacerii.
Pana in prezent daca o societate atingea fabuloasa suma de 119.000 lei, ceea ce reprezinta la cursul euro de azi aproximativ 2.200 euro pe luna (destul de putin pentru o afacere in spatiul European) era obligata sa devina platitoare de TVA si sa majoreze pretul serviciilor oferite cu un sfert respectiv cu 24% - cota TVA din Romania.

Diminuarea fraudelor de TVA prin reducerea economiei subterane este vadit un mare avantaj al majorarii plafonului.

Prestatorii de servicii vor fi primii beneficiari ai acestei prevederi. Imaginati-va ca o societatea prestatoare de servicii nu cumpara serviciile pe care le ofera, si obligatia majorarii pretului oferit pentru consultanta oferita, cu 24% adica un sfert din totalul serviciilor oferite este un prag greu de depasit si poate reprezenta o diminuare drastica a numarului clientilor care nu vor putea sa suporte plata acestui TVA.

Pe scurt avantajele sunt clar menite relansarii mediului de afaceri romanesc si constatam acest fapt, din prizma unei societati de contabilitate care cuantifica in mod evident avantajele acestei majorari in bunul mers al afacerilor.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

cabinet veterinar non-stop

Raspunde #1 | cabinet veterinar non-stop | 17-08-2012

O astfel de majorare era clar necesara. Piata romaneasca are nevoie de un imbold. Nu ne putem astepta ca intreprinderile sa actioneze fara vreun fel de stimulare ca in unele tari din vest.


cine cunoaste

Raspunde #2 | cine cunoaste | 18-08-2012

Guvernul doreste schimbarea Codului Fiscal , dar NU si optimizarea acesteia . Nu cunosc care sunt motivele care impiedica acest guvern in a adopta o lege care sa fie in beneficiul majoritatii si nu a minoritatilor care sa profite de ea . Consider ca este nevoie de o schimbare radicala a sistemului fiscal , trebuie obligatoriu aplicat TAXAREA INVERSA in relatiile dintre persoane juridice si intre persoane juridice si institutii publice. Este nevoie de aceasta schimbare de legislatie pentru mai multe motive intemeiate : Oprirea rambursarilor ilegale de TVA . Scaderea in proportie de 99,99 % a evaziunii fiscale . Accesarea cu o mai mare usurinta a fondurilor europene nerambursabile , pentru ca nu ar trebui blocati bani si pentru a acoperii TVA-ul necesar investitiilor . S-ar dubla veniturile la bugetul statului . Ar scadea dosarele penale instrumentate de catre organele de cercetare penala . Ar scadea procesele de contencios administrativ si fiscal de pe rolul instantelor de judecata . Nu s-ar mai putea comite abuzuri de catre inspectorii fiscali . Toate aceste aspecte trebuie sa fie avute in vedere in momentul schimbarii codului fiscal . Sper ca guvernul va lucra si pentru cetatenii care i-au votat si va dori sa traiasca mai bine tot poporul si nu numai anumite categorii privilegiate . Succes domnilor guvernanti .


cine cunoaste

Raspunde #3 | cine cunoaste | 18-08-2012

Singura solutie pentru a concedia personalul bugetar , fara a avea reprosuri din partea sindicatelor este simplificarea sistemului! In zona finantelor publice se poate obtine doar printr-o mai buna sistematizare si constientizare o reducere de personal de 15–20%. In a doua etapa se poate recurge la simplificarea sistemului fiscal, asta inseamna in prima faza aplicarea taxarii inverse in relatiile comerciale dintre persoane juridice si intre persoane juridice si institutiile publice ! Daca se aplica aceasta prevedere, cu toate ca va fi foare foarte greu, NU mai exista solicitari pentru rambursari de TVA, nu mai exista controale incrucisate pentru verificari in sfera TVA, iar personalul din cadrul Ministerului Finantelor NU va mai avea asa de mult de lucru, ceea ce inseamna ca va putea fi restructurat institutia in cauza ! Daca NU mai sunt controale pe sfera TVA, nu vor mai exista asa de multe cauze de evaziune fiscala ! Asta insemna ca si domnii inspectori si comisari din cadrul Inspectoratelor de Politie vor sta degeaba, si ori vor fi relocati ori vor fi disponibilizati, ceea ce inseamna inca o data o economie la bugetul de stat !


cine cunoaste

Raspunde #4 | cine cunoaste | 18-08-2012

In afar de disponibilizari NU se va mai arunca cu bani in stanga si in dreapta pentru a ancheta diferite cazuri de evaziune fiscala, de unde statul NU va mai recupere niciodata vreo suma ! Automat vor scadea si numarul proceselor pe rolul instantelor de judecata si NU va mai fi necesar ca un judecator sa judece lunar cateva sute de dosare , in care Niciodata NU va putea lua o hotarare corecta pentru fiecare in parte ! Nu va mai trebui statul sa plateasca despagubiri pentru diferite procese pierdute si nu se vor mai inchide societati comerciale care lucreaza corect , dar sufera pentru frauda si evaziunea creata de altii ! Este destul de greu sa convingem U.E. , dar este esential sa putrem aplica taxarea inversa in toata economia nationala , in relatiile dintre persoane juridice si intre persoane juridice si institutiile publice ! Ganditiva domnilor guvernanti, este sansa d-voastra sa o puneti in aplicare ! SUCCES !


cine cunoaste

Raspunde #5 | cine cunoaste | 18-08-2012

Daca se schimba legislatia si se va aplica taxarea inversa in relatiile dintre societati comerciale SE VOR DUBLA INCASARILE LA BUGETUL DE STAT! O societate care se aprovizioneaza cu orice marfa de pe teritoriul national, plateste 24 % TVA pentru marfurile achizitionate. Daca NU mai trebuie sa plateasca acest TVA, care intr-adevar il va si deduce, el se va aproviziona cu o cantitate de marfa mai mare cu 24 %, si ar avea un randament mult mai mare, ceea ce ar si insemna un profit mai mare, deci prin concluzie un impozit pe profit datorat statului mult mai mare. NU va fi nici un dezavantaj nici pentru aceasta societate nici pentru alta, dar nici pentru stat, deoarece TVA -ul este o taxa care afecteaza consumatorul final, dar din pacate se recunoaste in fluxul de numerar la toate societatile dintr-un circuit comercial. NU are nici un rost ca o societate sa achite TVA la achizitie, pe care la urma sa o deduca din TVA colectata la vanzare. Este mult mai simplu daca aceasta taxa va fi colectata doar de catre ultima societate dintr-un lant comercial, si care va vira toata suma incasata la bugetul statului, fara a avea dreptul la deducere.


cine cunoaste

Raspunde #6 | cine cunoaste | 18-08-2012

NU vor mai exista rambursari de TVA ! NU va mai exista compensare TVA -ului cu alte dari catre bugetul de stat ! NU va mai exista evaziune fiscala ! NU vor mai fi controale inutile pentru a verifica inregistrarea facturile intre societati ! NU va mai fi coruptie in sistemul fiscal ! NU vor mai fi dosare penale inregistrate pentru evaziune fiscala cu TVA ! NU vor mai fi dosare penale inregistrate pentru rambursari ilegale de TVA ! NU vor mai fi dosare de judecat la instantele de judecata pentru contestatii la solutiile date de catre inspectorii fiscali la controalele in domeniul TVA ! DUBLAM VENITURILE LA BUGETUL STATULUI !


Bounegru Cristina

Raspunde #7 | Bounegru Cristina | 18-08-2012

Multumim Dl. Radulescu! Ma gandeam si eu sa fac un PFA.

Radulescu  Florin

Raspunde #7-1 | Radulescu Florin | 18-08-2012

Felicitari. Va urez mult succes. Recomand totusi sa apelati la un serviciu de contabilitate dedicat. Desi legea nu va impune acest lucru, ajuta. Pretul unui asemenea serviciu poate incepe de la 100 lei lunar. Depinde de calitatea prestatorului. Daca vreti alte detalii, va rog mesaj personal.

Mallecourt Lionel

Raspunde #7-1-1 | Mallecourt Lionel | 21-08-2012

De acord cu tine Florin, cred si eu ca orice business a trebuie sa are un bun contabil in spatele. Exemplu concret este ca un contabil bun este intodeauna la curent cu schimbare care sa intampla in domeniul lui si poate sa fie de mare ajutor pentru o firma care el are altceva de facut ca sa se tine la curent cu tot asta. O firma trebuie sa se concentreaza pe dezvoltarea businessul sau.
Radulescu  Florin

Raspunde #8 | Radulescu Florin | 21-08-2012

NU este un mit faptul ca un contabil iti poate "ingropa" sau "salva" afacerea. In activitatea mea, nu o data am avut de rezolvat situatii dramatice. Toate se pot evita facand o alegere corecta in ceea ce priveste contabilul tau. Si nu ma refer la contabil in modul singular. S-au dus vremurile cand un contabil facea totul si era potrivit. Puterea pe care o are o firma specializata nu o va avea nicicand un contabil. Se investesc ...... de euro pe infrastructura, programe performante, legislatie, etc. Un PFA contabil nu o sa isi permita niciodata o asemenea investitie. Apoi un contabil e doar 1 singur om. Intr-o firma specializata sunt 20 ca el. Matematic..... cum iese socoteala. Sa nu mai vorbim de raspundere si de bine cunoscutul proverb "Prinde orbul, scoate-i ochii". Aceste aspecte se pot evita colaborand cu o firma specializata de contabilitate. Promit articole viitoare despre cum sa alegi contabilul potrivit, despre ce inseamna cu adevarat serviciile de contabilitate, etc. O zi buna sa aveti


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate