Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Lucrari de constructii ce nu necesita Autorizatie de construire

Ciubotaru Valentin
Domeniu : Activitati de inginerie si consultanta tehnica leg...
Meserie : Proiectant inginer constructii
Localitate : Brasov / Brasov
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Exceptie, modificari si riscuri


Autorizatia de construire (AC) constituie actul de autoritate al administratiei publice locale pe baza caruia se asigura aplicarea masurilor prevazute de lege, referitoare la amplasarea, proiectarea, executarea si functionarea constructiilor.

Legea nr. 50/1991 este legea care reglementeaza procedurile privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii si specifica ce lucrari necesita obtinerea AC.

Autorizatia de construire se emite in temeiul si cu respectarea prevederilor documentatiilor de urbanism, avizate si aprobate potrivit legii.

Prin exceptare de la aceste prevederi se poate emite AC (fara documentatii de amenajare a teritoriului si de urbanism aprobate), pentru:

a) lucrari de modificare, de reparare, de protejare, de restaurare si de conservare a cladirilor de orice fel, cu conditia mentinerii aceleiasi functiuni, a suprafetei construite la sol si a volumetriei acestora;
b) lucrari de reparare privind cai de comunicatie, dotari tehnico-edilitare si altele asemenea, fara modificarea traseului si, dupa caz, a functionalitatii acestora;
c) lucrari de reparare privind imprejurimi, mobilier urban, amenajari de spatii verzi, parcuri si gradini publice, piete pietonale si celelalte lucrari de amenajare a spatiilor publice;
d) lucrari de cercetare si de prospectare a terenurilor - foraje si excavari -, necesare în vederea efectuarii studiilor geotehnice, exploatarilor de cariere, balastierelor, sondelor de gaze si petrol, precum si altor exploatari;
e) organizarea de tabere de corturi.

As dori sa detaliez prin exemple punctul a) deoarece formularea respectiva trebuie inteleasa din punct de vedere tehnic. Multi proprietari si-au facut modificari in apartamentele lor fara obtinerea AC.
 
Exista doua tipuri de modificari:
1. daramare;
2. construire.

Atat daramarea cat si construirea poate cuprinde pereti, plansee, goluri in pereti sau plansee, ferestre, usi s.a.m.d. Din categoria peretilor pe care unii ii considera a fi usor de daramat sunt cei din zidarie de BCA sau caramida. Desi in calculele de rezistenta structurala acesti pereti nu sunt prinsi ca avand un rol structural, totusi exista o conlucrare fireasca si normala a tuturor elementelor unei cladiri. Prin urmare desfiintant un astfel de perete dezechilibram aceasta conlucrare.

Sa va dau un exemplu: un bloc de 10 etaje in care proprietarii de la doua nivele inferioare (sa spunem etajele 2 si 3) au daramat fix acelasi zid de BCA. Ne putem imagina cum intregul lant de pereti de la parter pana la etajul 10 a fost intrerupt pe doua nivele. Ce se intampla cu peretele de la etaju 4? Cu siguranta o sa preia solicitari mai mari deoarece sub el nu mai e nimic care sa transmita greutatea a ceea ce exista deasupra lui. Desigur nu am uitat de plansee ce au un rol principal in structura, dar totusi prin desfiintarea celor doi pereti a fost produs un dezechilibru (minor) in structura. Un dezechilibru care (doar) in aparenta este minor si greu de luat in seama dar care totusi adaugat la alte dezechilibre ale imobilului acumulate in timp, pot duce la consecinte nefaste.

Un alt exemplu este acela cand se construiesc pereti. De obicei se presupune ca peretii pe structura usoara (din rigips) nu afecteaza considerabil cu greutatea lor. Pana aici este o presupunere corecta. Dar ce ne facem atunci cand prin functionalitatea spatiilor nou create prevedem langa acei pereti, mobilier (asa cum se intampla frecvent)? Daca peretii de rigips au o greutate redusa (aproape cat greutatea unui om mai bine proportionat) in cazul mobilierului putem sa ne amintim cu totii cat de greu este sa muti un sifonier plin. Prin urmare daca totusi intentionati sa adaugati pereti tineti cont si de viitoarele modificari care se tin lant in urma acestei decizii.

Pe aceste considerente tehnice Legea 50/1991 prevede mentiuni precum: fara modificarea functiunii sau a volumetriei unei incaperi.

Sunt doua riscuri majore atunci cand modificam structura unei locuinte fara AC si anume:
- sa intram sub incidenta legii;
- sa afectam structural imobilul din care face parte.

Daca uneori presupunem ca putem evita consecintele legii, nimeni nu ar trebui sa presupuna ca putem nesocoti consecintele unui SEISM. 

Va recomand ca pentru orice modificare considerati ca trebuie sa o aduceti locuintei dumneavoastra sa consultanti un profesionist din domeniul constructiilor si sa NU confundati niciodata acuratetea informatiei primite de la un mester cu acuratetea informatiei primite de la un inginer constructor de rezistenta (structurist)!

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

ana

Raspunde #224 | ana | 16-10-2016

Buna ziua, am amplasat un cort in gradina mea. Pot sa am probleme ca nu am autorizatie?


George

Raspunde #225 | George | 26-10-2016

Pot sa fac un put pentru apa potabila in pivnita casei fara autorizatie? Mentionez ca este pentru o familie de 5 persoane si as vrea sa folosesc o pompa electrica de 4m3/h.


Alina

Raspunde #226 | Alina | 11-12-2016

Buna seara. De curand ne-am cumparat un apartament de 3camere "prima casa". Am inceput cu renovarea din temeli: (deoarece ereau foarte multe arcade, norisori , spoturi etc., instalatia electrica si cea termica deoarece am aflat ca, blocul a avut de foarte multe ori problema cu oprirea apei calde fiind f multi rau platnici). Acum ingrijorarea mea este ce pot face eu pt a fii in regula cu aceste modificari care sau facut ?!. Deoarece suntem amenintati zilnic ca ne aranjeaza ei pe noi pt ca nu avem autorizatie. Am vb cu frumosul, le am explicat ca trebuie sa mi renovez si eu...respect orele de liniste "nu am cu cine". Ce dosar trebuie sa fac si cat mar costa? multumesc.


Tudor

Raspunde #227 | Tudor | 04-01-2017

Buna ziua, detin un teren (intravilan) pe malul unui lac de acumulare. As vrea sa stiu daca amplasarea unui container direct pe sol (pe boltari, fara fundatie) are nevoie de Autorizatie de constructie sau alte avize. Multumesc!


florin

Raspunde #228 | florin | 09-01-2017

Imbecilitati de romania! iti trebuie conform legii autorizatie ptr. orice cotet ca e ca nu e pe fundatie ,,conform legii,, pe care apoi fiecare o interpreteaza cum vrea! Dar sa imi spuna cineva cum primesc autorizatie de constructive ptr o copertina din 4 stalpi de lemn si un acoperis plan din policarbon asezata pe pavajul din fata casei fara vreo prindere de acesta si pe care o mut in functie de anotimp dintr-un loc in altul? Deci cum obtin avizele cand spun ca nu va fi stabila undeva? Ca azi e aici si maine dincolo? Ca doar legea spune ca pentru orice constructive nu? Cu sau fara fundatie. Se bat cap in cap niste lucruri ca doar traim in Romania! Ptr autorizatie ai nevoie de avize, ptr avize de planuri de amplasament etc, si care amplasamnent, din ce punct al curtii daca constructia este mobila? Saraspunda cine e capabil ca autorul destept al articolului vad ca nu stie sa raspunda la nimeni!


ana

Raspunde #229 | ana | 23-02-2017

Buna ziua . Am achizitionat un apartament cu 2 camere dar este la parter si nu dispune de balcon si as vrea ca as extinde si suprafata bucatariei . Mentionez ca blocul este parter si un singur etaj deasupra . Cum fac sa iau autorizatia de constructie sa il construiesc ? Multumesc anticipat .


Ana-Maria

Raspunde #230 | Ana-Maria | 09-06-2017

Buna ziua !Casa in care locuiesc are o anexa din chirpic lipita de casa stradal care a fost un bar pe vremuri ,acum as vrea sa daram si sa construiesc la fel in aceelasi loc pe aceeasi suprafata din Bca.Am nevoie de vre-o autorizatie de la primarie pt acest lucru? Si inca o intrebare daca o casa batraneasca din chirpic nu a avut geamuri cand a fost facuta si eu vreau sa sparg sa fac geamuri la camere ,am nevoie de autorizatii de la primarie? Multumesc! Astept raspuns!


cristian

Raspunde #231 | cristian | 06-07-2017

Buna ziua, as vrea sa cumpar un apartament construit in 2015, initial a avut 2 camere + 1 bucatarie cate o camera si balcon. Propietarul a luat chiuveta si centrala din bucatarie si le-a mutat in balcon astfel obtinand 3 camere. As dori sa stiu daca as intampina vre-o problema la evaluarea banci pentru credit daca chiuveta si centrala nu se mai afla in incaperea ce avea destinatie ca bucatarie. Precizez ca nu s-a adus nici o modificare la structura peretiilor. Multumesc!


Nelu

Raspunde #232 | Nelu | 12-10-2018

Legislatia in domeniul constructiilor este Ok, ce nu inteleg eu este faptul ca pentru obtinerea tuturor actelor ai nevoie de mimin 6 luni si costuri comparabile cu valoarea constructiei. Oare legiuitorul nu doreste cumva intimidarea persoanelor care doresc a construiasca. De ce mentionez acest lucru: pentru ca in romania daca il constrangi pe om acesta va incerca sa găseasca solutii de eludare a legii, veti vedea ca in Romania sunt foarte multe constructii realizate fara acte legale. daca incerci sa faci ceva legal intervin autoritatile locale care baga bete in roate cum se spune si cer o multime de lucrurii care sfideaza logica.


24 23 22 21 20 19 18 17 ... 1 »
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate